OPREMA

»

SKIJE

13.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Tipovi skija

Osim po klasi, skije se uvelike razlikuju i po tipu, odnosno namjeni. Donosimo ukratko informacije koje bi vam trebale pomoći da savladate konfuziju s nazivima.

Dakle, na našim stranicama možete pročitati o tome na koji način treba pristupiti odabiru skija. No čemu služe oni silni nazivi i podjele skija čak i unutar iste klase? Što znači kad vam prodavač u trgovini kaže "to vam je odlična rekreativna allround skija"? Nazivi su tu da bi vam ukratko dočarali namjeru proizvođača da odijeli skije prema primjeni s obzirom na uvjete, potrebnu snagu, tehniku i zahtjevnost upravljanja.

ALLROUND
Predstavlja najrašireniji oblik tipa skije, a po samom naslovu je očito da je to skija koja bi trebala davati 'od svega po malo', većinom orijentirana na uređene podloge, no namijenjena i mekanom snijegu i off-piste skijanju. Naravno da je to više marketing, jer malo takvih skija postoji u stvarnosti. Skije sa debljim strukom i općenito većom površinom teže iniciraju zavoj i znatno ih je teže dignuti na rubnike, dok skije sa vrlo malim radijusom imaju tanki struk koji zbog većeg tlaka lakše tone u dubokom snijegu. Teške i tvrde skije su bolje za led i tvrdu staze, takve će skije generalno imati manju plovnost u dubokom snijegu. Rasponi visina i radijusa su raznoliki i izbor prepuštam individualnim afinitetima.

ALLMOUNTAIN
Allmountain modeli bi također trebali biti univerzalni modeli, no to su više modeli namijenjeni skijanju po mekšem snijegu, sa nešto većim površinama i nešto većim radijusima u odnosu na allaround modele. Rasponi visina i radijusa su raznoliki i izbor prepuštam individualnim afinitetima.

FREEERIDE
Freeride modeli su istinski ljubitelji planine i neuređenih staza. Velikih radijusa, širokih dasaka (njihova je širina jako uočljiva, pogotovo u struku skije) i većih duljina nego konkurencija (od 170 za one niže, pa do 190 cm), odmah ćete znati da se radi o krstarici za duboki snijeg nevelikih tvrdoća.

RACE
Modeli skija rađeni za tvrde i strme, natjecateljski pripremljene staze. Ne smeta im strmina niti led, ali nisu baš ljubitelji dubokog snijega. Rađeni za skijaše dobre kondicije i ljubitelje brzine koji imaju tehniku potrebnu za kontrolu ovakvih skija. Slalomske skije su skije koje imaju male radijuse i duljine u rekreativnom svijetu do 170 cm, teško se voze pravocrtno, ali su gospodari kratkih i dinamičnih zavoja. Skije za veleslalom su dulje, većih radijusa, koje pak teško rade kratke zavoje, ali su prvaci kad je stabilnost u pitanju.

CROSS
U posljednje vrijeme sve popularnija kategorija skija koju predstavljaju modeli koji bi trebali biti svojevrsna pomirba natjecateljski orijentirane skije sa allmountain mogućnostima. No, u praksi ispada da su to i konstrukcijski, i geometrijski skije bliže race modelima sa možda tek malo manje naglašenom zakrivljenošću (posebice u struku), ali i dalje dosta tvrde i uglavnom zahtjevnije skije i od allround i allmountain modela. Duboki snijeg im nije primarna namjena, ali zato vrlo dobro podnose brzine i tvrđe podloge. Većina cross modela nije zahtjevna poput race modela (pogotovo oni niži cross modeli koji su nešto bliži allround skijama), no oni najjači cross modeli se definitivno mogu smatrati gotovo race modelima, i to po kružnim lukovima negdje između slalomskih i veleslalomskih modela.

PARK
Modeli koji su namijenjeni akrobacijama. Imaju svinute krajeve skija s obje strane (tzv. Twintip). Mekane su, izrazito savitljive i otporne na torzije, srednjih radijusa i definitivno nisu rađene za velike brzine.

JUNIOR
Skije koje su rađene za najmlađe. Najčešće su to race modeli prilagođeni nižim uzrastima kako se ne bi morali nositi sa fizički zahtjevnim race modelima za odrasle, jer ostalih modela (i allaround i allmountain ima i u malim duljinama). Takve su skije konstrukcijski namijenjene za vrlo malu masu i bez obzira što vam možda naizgled visinom odgovaraju, imajte u vidu da će se teško nositi sa naprezanjima koje proizvodi masa odrasle osobe koja ima preko 50 kg, pogotovo ako ste malo agresivniji skijaš (u suprotnom ne vjerujem da bi vas privlačili race modeli).

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    • Vezani članci

    • Recenzije

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 249681
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr