23.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Legende - Ingemar Stenmark

Kada se priča o legendama skijanja, nitko ne može zaobići legendu iz Švedske. Sportaša, gentlemana i majstora skijanja, "tihog Šveđanina".

Briljantni švedski alpski skijaš rođen je 1955. godine u Tärnabyju u Švedskoj. Specijalist za slalom, ovaj najuspješniji alpski skijaš u povijesti debitirao je na utrkama Svjetskog kupa 08. prosinca 1973. godine u Val d' Isereu.

Osim po brojnim pobjedama, poznat je i kao skijaš koji je pokrenuo tehniku rapidiranja vrata, danas nezaobilaznu u utrkama slaloma.

Pobijedio je na 86 utrka Svjetskog kupa (46 puta u veleslalomu i 40 puta u slalomu), a 155 puta našao se na pobjedničkom postolju.

Također je prvi Skandinavac koji je 1976. godine postao ukupnim pobjednikom Svjetskog kupa (tada se Svjetski kup sastojao od tri discipline - slaloma, veleslaloma i spusta, op.a.).

Taj je uspjeh ponovio i u sljedeće dvije sezone.

U sezoni 1978/79 pobijedio je u 13 utrka, postavivši rekord koji do danas, a i teško je vjerovati da će i u bliskoj budućnosti, bilo tko prestići.

1979. godine Stenmark se ozlijedio za vrijeme treninga spusta zadobivši teški potres mozga. Do ZOI 1980. godine uspio se vratiti, no nije vozio spust, a u slalomu i veleslalomu osvojio je zlato.

Na ZOI 1976. godine u Innsbrucku, Stenmark je osvojio broncu u veleslalomu, i to nakon što je bio tek osmi nakon prve vožnje.

Vozeći utrku u istoj disciplini u Lake Placidu 1980. godine, nakon prve vožnje bio je treći, da bi u drugoj vožnji bio brži gotovo sekundu od ostalih natjecatelja i osvojio još jedno zlato sa prednošću od 75 stotinki.

Tri dana kasnije opet osvaja zlato u slalomu, nakon što je prvu vožnju završio na četvrtom mjestu. Na ZOI 1984. godine u Sarajevu nije nastupio, a 1988. u Calgaryju osvojio je peto mjesto u slalomu.

Na Svjetskom prvenstvu 1978. osvojio je zlato i u slalomu i u veleslalomu, a 1982. osvojio je zlato u slalomu, te srebro u veleslalomu.

Posljednju utrku Svjetskog kupa Ingemar Stenmark odvozio je 11. ožujka 1989. godine u Shigakogenu.

Uz njega su trostruku krunu u Svjetskom kupu osvajali još samo velikani poput Marca Girardellija (5 puta) i Hermanna Maiera (4 puta), Pirmina Zurbriggena, Gustava Thönija, te Phila Mahrea.

No, priča o Ingemaru Stenmarku nije samo priča o 86 pobjeda u Svjetskom kupu. To je priča i o jednostavnom, gentlemanskom i sportskom pristupu prema kojem je izgledalo kako je pobjeđivanje sasvim jednostavna i prirodna stvar.

Savršeni pokreti, okreti na skijama, koljena su radila kao da su jedno. Svaku utrku i svaki zavoj.

Definitivno najveći švedski dar svjetskom skijanju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 31. ožujka 2013.   11:59h

    Član od:
    29.10.2006.

    Mjesto:
    Srbija, Beograd

    Pirmin 4 puta
    Gustava 4 puta
    i Phil 3 puta

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 197039
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr