NATJECANJA

»

SKIJANJE

20.12.2012.      

Autor: Matija Kralj 

Are SL (ž): Prva pobjeda Shiffrin, Maze opet 3.

Samo nešto manje od tri mjeseca prije svog 18. rođendana Mikaela Shiffrin (USA) upisala je svoju prvu slalomsku pobjedu u Svjetskom kupu. Frida Hansdotter druga, Tina Maze treća.

Američka slalomska senzacija više definitivno nije samo senzacija već sve više i realnost samog vrha ženskog slalomskog skijanja. I to već prije svojeg 18. rođendana. Mikaela Shiffrin zauvijek će pamtiti Are kao mjesto svoje prve velike slalomske pobjede na najvišoj razini. Duboko vjerujemo, i za to ne treba biti posebni 'lumen' - samo prve od mnogih.

Fenomenalna Shiffrin i u Areu apsolutno je impresionirala lakoćom skijanja i raskošom svojeg slalomskog talenta. Prvu vožnju utrke isprva je završila na sjajnoj drugoj poziciji, uz svega 15 stotinki sekunde zaostatka u odnosu na najbržu Fridu Hansdotter (SWE). U drugoj vožnji Shiffrin potom, nimalo impresionirana prigodom, i činjenicom da je prije nje Tina Maze odradila odličan nastup, pretposljednja sa starta vozi najbrže vrijeme druge vožnje!

Ovakva dva slalomska nastupa Mikaeli Shiffrin donijela su ukupno vrijeme 1:45.36. I pokazalo se zbrojenih 29 stotinki sekunde prednosti u odnosu na završnu drugoplasiranu Fridu Hansdotter, koja je krenuvši posljednja uz grotlo domaće publike nije više uspjela skinuti s vrha. Tina Maze sjajnim trećim vremenom druge vožnje, nakon četvrtog vremena prve vožnje, ipak nije mogla do više od trećeg mjesta na utrci. Čime je Slovenka u Areu vezala dva treća mjesta na veleslalomu pa slalomu.

"Za mene je danas Božić! Potrajat će malo dok ova pobjeda u mojoj glavi ne sjedne na svoje mjesto kao realnost. Danas sam jednostavno uživala skijajući na ovoj stazi.

Znate, kada ovako uživam u skijanju, kada mi baš sve idealno odgovara - e onda se mogu dogoditi i ovakva čuda kao ovo današnje", neposredno nakon utrke poručila je pobjednica utrke.

Današnjim nastupom Tina Maze još je više povećala svoju prednost u odnosu na najbliže konkurentice u ukupnom poretku Svjetskog kupa - Mariu Höfl-Riesch (GER) i Kathrin Zettel (AUT). Zettel je, naime, nakon velike dekoncetracije u jednoj vertikali, 'zajašila' slalomska vrata još u prvoj vožnji. Dok je Höfl-Riesch sedmo vrijeme prve slalomske vožnje realizirala u tek 11. mjesto završnog poretka utrke. Današnjim nastupom Höfl-Riesch izgubila je ujedno crveni startni broj vodeće slalomašice Svjetskog kupa, koji će u Semmeringu (AUT) sada ponosno ponijeti - današnja pobjednica utrke Mikaela Shiffrin!

Odličan švedski timski nastup u domaćem Areu plasmanima na četvrto i šesto mjesto utrke uz drugo mjesto Hansdotter upotpunile su i Maria Pietilä-Holmner te Nathalie Eklund. A spomenimo još i kako danas na utrci u konačnici nije uopće nastupila Marlies Schild (AUT).

Već u najavi utrke pisali smo kako Schild ima problema s leđima i gripom. No niti jedan od ta dva razloga nije u konačnici bio razlog propuštanja utrke, već je to bio pad na današnjem treningu zagrijavanja na stazi koji joj je, čini se, donio neugodnu ozljedu koljena. Koliko točno neugodnu i tešku znat će se nakon zdravstvenih pregleda u Innsbrucku, kamo je Schild odmah otputovala iz Area.

Konačni poredak prvih 10 skijašica na utrci:

1. SHIFFRIN Mikaela (USA) 1:45.36
2. HANSDOTTER Frida (SWE) + 0.29
3. MAZE Tina (SLO) + 0.52
4. PIETILÄ-HOLMNER Maria (SWE) + 1.21
5. MIELZYNSKI Erin (CAN) + 1.35
6. EKLUND Nathalie (SWE) + 1.39
7. VELEZ ZUZULOVA Veronika (SVK) + 1.54
8. POUTIAINEN Tanja (FIN) + 1.76
9. KIRCHGASSER Michaela (AUT) + 1.83
10. HOLDENER Wendy (SUI) + 1.92  

Cjeloviti rezultati, analiza, poretci nakon utrke (.pdf) 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 207414
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr