NATJECANJA

»

SKIJANJE

16.02.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić

 

SP Schladming, SL (ž): Zlato za senzacionalnu Shiffrin

Sljemenska "Snježna kraljica" Mikaela Shiffrin (USA) danas u Schladmingu (AUT) do svojeg prvog naslova svjetske slalomske prvakinje. Srebro Michaeli Kirchgasser (AUT), bronca za Fridu Hansdotter (SWE).

Mikaela ispred Michaele! Fenomenalan rasplet još jedne, posljednje ženske utrke Svjetskog prvenstva u Schladmingu!

Mikaela Shiffrin u dobi od 17 godina i 340 dana postala je trećom najmlađom slalomskom svjetskom skijaškom prvakinjom u povijesti. Novija povijest skijanja kao mlađu svjetsku prvakinju pamti još samo mamu Tine Weirather (LIE), veliku Hanni Wenzel (LIE), koja je 1974. g. zlato uzela u dobi od 17 godina i 56 dana. Te Esmu Mackinnon (GBR) kojoj je isti uspjeh pošao za rukom još puno davnije 1931. g. u dobi od 17 godina i 82 dana.

-.-Goran Razić-.-

S tri ovosezonske pobjede u Svjetskom kupu (više od bilo koje konkurentice), među kojima je i ona već spomenuta sljemenska, Shiffrin je na današnji slalom ipak i došla kao svojevrsna prva favoritkinja natjecanja. Istina, posljednji nastup u Mariboru malo je možda zabrinuo. No nevjerojatna mlada američka senzacija danas je opet bila na svojem vrhunskom nivou skijanja.

U prvoj vožnji Mikaela je zauzela 3. poziciju. No u raspletu u kojem je za najbržom Hansdotter zaostala za svega 0.18 sek. A za drugoplasiranom Tanjom Poutiainen (FIN) svega 0.01 sek.! Sveukupno četiri djevojke nakon prve vožnje našle su se u 0.20 sek. razmaka. Koliko je na četvrtom mjestu za Hansdotter zaostala Maria Höfl-Riesch (GER). Dok se unutar pola sekunde zaostatka našla još i Tina Maze (SLO) uz 0.47 sek. zaostatka.

Konačni rasplet utrke Tinu Maze i zadržao je na 5. poziciji, uz zbrojenih 0.76 sek. zaostatka za pobjedničkim vremenom i tek 14. vrijeme druge vožnje. Höfl-Riesch "pregazila" je jedna vrata pokušavši što preciznije ući u završni "slalom-sprint" prema cilju. A s tek 16. vremenom druge vožnje Tanja Poutiainen nije uspjela do bolje od završne "drvene medalje" na četvrtom mjestu.

12. vrijeme druge vožnje Fridu Hansdotter s vodećeg mjesta nakon prve vožnje gurnulo je do brončane pozicije. Četvrto vrijeme druge vožnje Mikaeli Shiffrin u konačnici je bilo dostatno za zlato. Dok je Michaela Kirchgasser Austriji najveći ženski pojedinačni uspjeh, iako na kraju domaćeg SP-a i definitivno bez zlatne ženske medalje, sa slalomskim srebrom donijela odvezavši drugo vrijeme druge vožnje. Spojeno s 6. vremenom druge vožnje - dostatno za konačnih 0.22 sek. zaostatka u odnosu na 1:39.85 pobjedničko vrijeme mlade Shiffrin.

-.-Goran Razić-.-

Te za 0.04 sek. prednosti u odnosu na broncu Fride Hansdotter.

-.-Goran Razić-.-

Uz ipak manjak natjecateljske forme, koji se ipak pokazao nenadoknadivim hendikepom, Marlies Schild (AUT) u pokušaju obrane naslova svjetske slalomske prvakinje morala se ipak zadovoljiti i ne tako lošom 9. pozicijom na utrci.

Sve četiri hrvatske skijašice koje su nastupile na današnjoj utrci u konačnici su se plasirale u drugi dio druge vožnje 60 najboljih djevojaka. Sofija Novoselić prvu je vožnju završila na 45., Iva Mišak na 49., Matea Ferk na 54., a Andrea Komšić na 55. poziciji. U konačnici, nakon dvije vožnje, Sofija je i ostala najboljom te je utrku završila na 38. mjestu (+ 8.55 sek.).

-.-Goran Razić-.-

Iva je bila druga najuspješnija na 43. poziciji (+ 11.97).

-.-Goran Razić-.-

Andrea Komšić utrku je završila na 47. poziciji (+ 13.31). Dok je Matea Ferk završila 51. (+ 14.11).

Konačni poredak prvih 10 skijašica:

1. SHIFFRIN Mikaela (USA) 1:39.85
2. KIRCHGASSER Michaela (AUT) + 0.22
3. HANSDOTTER Frida (SWE) + 0.26
4. POUTIAINEN Tanja (FIN) + 0.61
5. MAZE Tina (SLO) + 0.76
6. PIETILÄ-HOLMNER Maria (SWE) + 1.06
7. VELEZ ZUZULOVA Veronika (SVK) + 1.33
8. ZAHROBSKA Šarka (CZE) + 1.37
9. SCHILD Marlies (AUT) + 1.58
10. ZETTEL Kathrin (AUT) + 1.67
...
38. NOVOSELIĆ Sofija (CRO) + 8.55
43. MIŠAK Iva (CRO) + 11.97
47. KOMŠIĆ Andrea (CRO) + 13.31
51. FERK Matea (CRO) + 14.11

Cjeloviti rezultati utrke (pdf)

Natjecanja Svjetskog prvenstva u Schladmingu sutra se zaključuju i muškim slalomom. Odličnim 4. mjestom današnjeg kvalifikacijskog FIS slaloma na Reiteralmu svoj sutrašnji nastup na slalomu uz Ivicu Kostelića, Dalibora Šamšala i Filipa Zubčića bez ikakvih je problema osigurao i Matej Vidović.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 128353
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr