NATJECANJA

»

SKIJANJE

27.10.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Sölden VSL (m): Ligety za povijest, Ivica 11.

Ted Ligety (USA) uspješno je odličnu prošlosezonsku prenio i u novu veleslalomsku sezonu Svjetskog kupa. Ivica Kostelić vrlo dobar 11.

Treću godinu za redom veleslalom Svjetskog kupa u Söldenu ima istog pobjednika. Čak i na stazi zbog vjetra nešto sniženog starta Ligety je iznova ostao dovoljno ispred konkurencije. I odnio pobjedu i na 7. od posljednjih 9 veleslaloma Svjetskog kupa. Ali i upisao se u söldenšku povijest kao prvi skijaš koji je na "Rettenbach" stazi uspio "vezati" tri uzastopne pobjede.

Sama današnja utrka, u principu, nije ponudila neka velika iznenađenja na vrhu. Već nakon prve vožnje unutar jedne sekunde vremenskog razmaka našla su se svega trojica skijaša - prvoplasirani Ligety, drugoplasirani Alexis Pinturault (FRA) te trećeplasirani Marcel Hirscher (AUT). S time da je Pinturaulta i Hirschera dijelilo svega 8 stotinki sekunde, a Ligety se ispred njih našao s 90 odnosno 98 stotinki sekunde prednosti. Konačni rasplet utrke nije ponudio baš nikakvu promjenu prve trojice u plasmanu u odnosu na prvu vožnju. Pobjedničko vrijeme Teda Ligetyja iznosilo je 1:59.50. Pinturault je za njim zbrojeno "zakasnio" za 0.79 sek. A Hirscher za ipak iznad sekunde, točnije, za sekundu i 2 stotinke sekunde.

Prvim odnosno petim vremenom druge vožnje do podjele četvrtog mjesta na utrci u konačnici su stigli Steve Missillier (FRA) te Aksel Lund Svindal (NOR). A fenomenalan timski nastup na otvaranju nove sezone Svjetskog kupa Francuzi su u konačnici zaključili s čak 5 skijaša unutar najboljih 10 utrke!

Ivica Kostelić u svakom slučaju može biti vrlo zadovoljan svojim prvim ovosezonskim nastupom. Prvu vožnju utrke najbolji hrvatski skijaš završio je na 8. poziciji, uz 2.30 sek. zaostatka u odnosu na najbržeg, ali i uz 0.45 sek. udaljenosti od, recimo, pete pozicije. Druga vožnja u konačnici je bila tek nešto slabija, Ivici je donijela 16. vrijeme samo te vožnje te završni plasman na diobu 11. pozicije s još jednim Francuzom, Thomasom Mermillod-Blondinom. Sve uz završeni zbrojeni zaostatak od 2.37 sek. u odnosu na pobjednika utrke te svega 7 stotinki sekunde udaljenosti od moguće 10. pozicije. Današnje 11. mjesto drugi je svejedno najbolji plasman u karijeri Ivice Kostelića u Söldenu, nekako baš simbolično u 11. nastupu na ovom austrijskom ledenjačkom skijalištu. 

"Mogu reći da je ovo više nego što smo očekivali. Ono što najviše veseli, uz rezultat naravno, je to da sam trenutno valjda na 50 % manje lijekova nego prošle godine. Moj liječnik, ali i fizioterapeut, očito odlično rade svoj posao, što mi je drago, a drago mi je i da smo očito "pogodili" s operacijom. Danas sam drugu vožnju vozio bez bolova, potpuno bez bolova!

Meni predstavlja problem, na žalost, ako je staza neravna, i vidljivost slaba, kao što je bilo na strmini u drugoj vožnji, da ja onda podsvjesno pazim na nogu. To je, na žalost, ostatak od posljednje tri sezone mučenja s tom nogom, i to je upisano u podsvijest. Međutim - čak i uz to mogu biti zadovoljan i drugom vožnjom, bilo je dobro. Ne kao u prvoj vožnji, ali još uvijek dobro. Staza je bila dobra, vidljivost, naravno, različita, kako kome. Drago mi je da stazu nisu baš onako zaledili, kao što su to znali raditi prošlih godina", izjavio je nakon utrke Ivica Kostelić. 

Drugi hrvatski predstavnik na utrci, Filip Zubčić, prvu je vožnju Soldena, sa startnim brojem 68 od 80, okončao na 58. poziciji od ukupnih 70 skijaša u plasmanu prve vožnje. Zaostatak u odnosu na najbržeg za Filipa je u prvoj vožnji iznosio 5.84 sek. A od 30. pozicije i eventualnog plasmana u drugu vožnju Filip je ostao udaljen za 1.84 sek.

Na današnjem veleslalomu Söldena, ne nastupivši, već se samo revijalno spustivši niz stazu, od aktivnog skijanja oprostio se austrijski ski veteran Rainer Schönfelder. A u svojem prvom nastupu nakon velike stanke njegov faktički vršnjak Bode Miller (USA) danas je doskijao do 19. pozicije, uz nešto bolji plasman nakon prve vožnje, koju je završio na 13. poziciji.

Nakon trotjedne stanke karavana FIS Svjetskog kupa svoj put u sezoni 2013/14. nastavit će po jednim slalomom skijašica i skijaša u finskom Leviju.   

Konačni poredak prvih 12 skijaša na utrci:

1. LIGETY Ted (USA) 1:59.50
2. PINTURAULT Alexis (FRA) + 0.79
3. HIRSCHER Marcel (AUT) + 1.02
4. MISSILLIER Steve (FRA) + 1.73
4. SVINDAL Aksel Lund (NOR) + 1.73
6. SANDELL Marcus (FIN) + 1.82
7. FANARA Thomas (FRA) + 2.08
8. RICHARD Cyprien (FRA) + 2.16
9. FAIVRE Mathieu (FRA) + 2.18
10. SCHÖRGHOFER Philipp (AUT) + 2.30
11. KOSTELIĆ Ivica (CRO) + 2.37
11. MERMILLOD-BLONDIN Thomas (FRA) + 2.37 
...
58. ZUBČIĆ Filip (CRO) + 5.84 (nakon 1. vožnje) 

Cjeloviti rezultati, analiza, poretci nakon utrke (.pdf) 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 28. listopada 2013.   08:47h

    Član od:
    12.10.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ozalj


    Hm, pa zar nije dozvoljeno željeti tj. s a nj a t i...
    Često su to pokretaći velikih stvari....
    Puno sreće Ivek
    "Go Jony, go"

  • Objavljeno: 28. listopada 2013.   07:53h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Nije mi jasno... Ni 1 komentar još, čak ni tema Svjetski kup '13./'14. nije otvorena još... Usput apeliram da na članke sa utrka nema komentiranja nego da se sve dešava na temi Svj. kup. Prije se to razvodnjavalo pa se komentiralo po člancima teme koje su bile šire...rnLigety za povijest, a nadam se i za početak osvajanja VKG. I Svindal je nabrušen izgleda na isti komad kristala... Ali pomalo mi je smiješno zvučalo kada je Ćosić pričao o ambiciji Kostelića za osvajanjem VKG uz olimpijsko zlato... Jer, dok u ovo drugo čvrsto vjerujem, ovo prvo smatram nemogućom misijom. Gledajući prema Sočiju, povratak Bodea Ivici bitno umanjuje šanse za to ciljano kombinacijkso zlato, a tu su naravno i Ligety, Pintaurault i još ponetko. Mada za Ligetyja vjerujem da je potrošio svoj komad sportske sreće na takvim natjecanjima ponajviše lani, a i zlato u kombinaciji u Torinu mu je sasvim dovoljno - Ivica je na redu!rn

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 367419
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr