NATJECANJA

»

SKIJANJE

09.02.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: FIS Alpine

 

SP Schladming, S (m): Peto zlato za Svindala, Ivica 20.

Aksel Lund Svindal (NOR) stigao je danas na spustu Schladminga (AUT) i do svojeg 5. naslova svjetskog skijaškog prvaka. i drugog naslova svjetskog spustaškog prvaka uz 8. SP-medalju u karijeri. Austrijancima opet samo "drvena medalja", Ivica Kostelić 20.

Unatoč vrlo zahtjevnim uvjetima uz lagane snježne padaline i poprilično "mliječnu" vidljivost na stazi, muški spust Svjetskog prvenstva u Schladmingu nije donio nikakvo veliko iznenađenje po pitanju samog vrha utrke u odnosu na ovosezonsko stanje u Svjetskom kupu.

Dvojica u ovoj sezoni najdominantnijih spustaša Svjetskog kupa, Aksel Lund Svindal i Dominik Paris (ITA) na utrci su u konačnici osigurali zlatnu odnosno srebrnu medalju. Treći spustaš Svjetskog kupa, iskusni Klaus Kröll (AUT) nije Austriji uspio donijeti mušku medalju u brzim disciplinama na domaćem Svjetskom prvenstvu plasmanom na završno 4. mjesto utrke. A nakon superveleslalomskog srebra Gauthiera de Tessieresa novu medalju u brzim disciplinama u Schladmingu broncom je Francuzima osigurao David Poisson.

Prva najkvalitetnija spustaška vožnja na današnjoj utrci viđena je sa startnim brojem 7 u izvedbi jedinog, ali odličnog finskog specijalista za brze discipline Andreasa Romara. Prošavši ciljem u vremenu 2:02.68 Romar je vodstvo na utrci držao sve do startnog broja 13, a kojega je imao već spomenuti Poisson. U konačnici - njegovo u ranoj fazi utrke odskijano vrijeme bilo je dovoljno čak za završno peto mjesto na utrci. Poisson potom novom odličnom vožnjom vodstvo preuzima za 0.39 sek. prednosti. I vodi sve do Svindala koji uvjerljivo najpreciznijom vožnjom dana, uz najdosljednije zadržavanje idealne putanje vožnje, sa startnim brojem 17 ciljem prolazi uz ogromnih čak 0.97 sek. prednosti u odnosu na Francuza.

Odmah sa startnim brojem 18 Dominik Paris za Svindalom u cilju kasni za 0.46 sek. i dolazi do spustaškog srebra. A Klaus Kröll sa startnim brojem 22 Austrijance sasvim sigurno iznova baca u očaj "naciljajući" uz zaostatak od 1.35 sek. njima sada već toliko omraženo četvrto mjesto utrke.

Svindalu je današnji spust naslov svjetskog prvaka drugi u karijeri nakon Area 2007. A svjetskim prvakom postajao je i dva puta u superkombinaciji (Val d'Isere 2009. i Garmisch-Partenkirchen 2011.) te jednom u veleslalomu (također Are 2007.).

"Već po završetku vožnje znao sam da današnju utrku spusta jednostavno nikako nisam mogao bolje odskijati nego što to jesam. Bio sam prezadovoljan nastupom, ali i - 'mrtav-umoran'. Skije i noge za vrijeme vožnje trpile su udarac za udarcem na neravninama. Tako da je u cilju umorna od svega bila već i sama glava, ne više jedino noge", izjavio je nakon utrke Svindal.

Timski gledano, sukladno svojim standardima, Austrijanci su danas potpuno zakazali na za njih najprestižnijoj utrci. Pritisak spusta na domaćem SP-u, ili neki drugi razlozi, rezultirali su odustajanjem Hannesa Reichelta, tek 13. mjestom Matthiasa Mayera te tek 22. mjestom Maxa Franza. Za razliku od Austrijanaca, na SP-u u Schladmingu odjednom su timski odlično reagirali Švicarci. Također gotovo već pa "predmetom sprdnje" nakon očajne "brzinske" sezone u domaćim medijima označeni švicarski tim danas se, s izuzetkom jedino Carla Janke (konačni 19.), smjestio na 6., 7. i 8. mjesto utrke (redom Silvan Zurbriggen, Patrick Küng, Didier Defago).

Aktualni svjetski prvak Erik Guay (CAN) uz velike probleme prema kraju svoje vožnje u konačnici nije uspio regularno proći posljednjih nekoliko vrata na stazi.  Kanadski niz od dva naslova spustaških prvaka svijeta ipak je prekinut, a najboljim Kanađaninom danas ostao je Jan Hudec na 9. poziciji. Na razini vrhunske spustaške izvedbe danas nije bio niti Christof Innerhofer (ITA). A, na veliku žalost naših alpskih susjeda iz Slovenije, niti Andrej Šporn uz veliku pogrešku na samom ulasku u završnicu vožnje, koja je u principu i generalno razdjeljivala konačne najbolje od ostatka konkurencije.

Ivica Kostelić sa startnim je brojem 2 danas u spustu odradio i više nego korektan nastup te svakako podigao samopouzdanje uoči superkombinacije. Te je s vremenom 2:04.18 za Svindalom zaostao za 2.86 sek. na konačnom 20. mjestu utrke.

"Današnja utrka bila je dosta teška, slabiji uvjeti vidljivosti... Puno prijelomnica, puno skokova, malih grba koje se onda ne mogu baš najbolje vidjeti.

Ja sam imao sreće sa ždrijebom, i sa startnim brojem 2, kojega sam onda iskoristio za jednu solidnu vožnju", izjava je nakon utrke Ivice Kostelića.

Naš drugi predstavnik na današnjem spustu, Max Ullrich, sa startnim brojem 44 nije uspio završiti svoj nastup na utrci jer mu je već prije prvog prolaza u zavoju pala skija.

Nakon skijaša, sutra svoj spust SP-a u Schladmingu voze i skijašice.

Konačni poredak prvih 10 skijaša utrke:

1. SVINDAL Aksel Lund (NOR) 2:01.32
2. PARIS Dominik (ITA) + 0.46
3. POISSON David (FRA) + 0.97
4. KRÖLL Klaus (AUT) + 1.35
5. ROMAR Andreas (FIN) + 1.36
6. ZURBRIGGEN Silvan (SUI) + 1.37
7. KÜNG Patrick (SUI) + 1.54
8. DEFAGO Dider (SUI) + 1.59
9. HUDEC Jan (CAN) + 1.67
10. THEAUX Adrien (FRA) + 1.71
...
20. KOSTELIĆ Ivica (CRO) + 2.86
ULLRICH Max (CRO) - nije završio nastup

Cjeloviti rezultati utrke (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 11. veljače 2013.   07:56h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Totalni rispekt za Urllicha!! On je relativno slab, tj. spor u konkureniciji u kojoj se natječe, ali kada sam vidio kako je ostao na unutarnjoj skiji... Kapa dolje. Pa to je bilo pri 100 km/h na početku zavoja!! I to na katastrofalno grbavoj stazi! Prejako. U ovakvim situacijama se vidi koji je to nivo skijanja čak i na začelju.
    Što se podloge tiče, mislim da se ta utrka održavala u npr. Hrvatskoj, sve vodeće skijaške nacije, prije svih Austrijanci, bi proglasili stazu nevozljivom. Ali glavno da se oni hvale najboljom organizacijom u povijesti... Bla bla, truć!

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 234932
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr