NATJECANJA

»

SKIJANJE

28.01.2014.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić

 

Schladming SL (m): Senzacionalni Kristoffersen, Ivica 21.

19-ogodišnji Henrik Kristoffersen (NOR) na noćnom slalomu Schladminga, pred brojnom austrijskom publikom, večeras je stigao do svoje premijerne pobjede na slalomima Svjetskog kupa. Ivica Kostelić na završnom 21. mjestu, Matej Vidović sakupljao iskustvo.

-.-Goran Razić-.-Treće mjesto Levija (FIN), treće mjesto Adelbodena (SUI), drugo mjesto Kitzbühela (AUT) i potom - pobjeda na "Planai" stazi u Schladmingu. Bolji scenarij mladi Norvežanin Henrik Kristoffersen teško da je uoči sezone mogao i zamisliti. No to je, već u ovoj ranoj fazi karijere, njegova apsolutna realnost trenutka. I slalomski niz koji ga, opet ističemo, tek s nepunih 20 godina, na Zimske olimpijske igre u Soči šalje kao jednog od top pet-šest kandidata i za olimpijsku medalju.

Pobjedu na večerašnjem noćnom slalomu Schladminga Kristoffersen je izborio apsolutno zasluženo. Da, pomogao je i Mario Matt (AUT), gaženjem već trećih slalomskih vrata u drugoj vožnji. I to nakon vodstva nakon prve vožnje. Pomogao je ovoga puta i Marcel Hirscher (AUT) u završnom dijelu druge vožnje ispustivši gotovo sedam desetinki sekunde. No zato su dva nastupa na vrhunskoj razini bila bez dvojbe dostatna za pobjedu.

Već prvu vožnju utrke Kristoffersen je okončao na drugoj poziciji, uz samo 0.09 sek. zaostatka za Mattom. Pretposljednji sa starta u drugoj vožnji Kristoffersen je svejedno odskijao i ukupno četvrto vrijeme samo te druge vožnje! I sat u konačnici zaustavio na 1:47.43. Marcel Hirscher na drugom mjestu zbrojeno 18 stotinki sporiji.

-.--.-

Felix Neureuther (GER) na trećem mjestu sporiji od Hirschera za još jednu jedinu stotinku. Uz najbolje vrijeme druge vožnje. A činjenicu da im njihov trener postavlja drugu vožnju kirurški precizno uz Neureuthera je drugim mjestom druge vožnje te završnim četvrtim mjestom utrke sjajno iskoristio i Fritz Dopfer (GER).

-.-Goran Razić-.-

Alexis Pinturault (FRA) i u ovoj večeri Schladminga iznova apsolutno na visokoj razini izvedbe, uz završno peto mjesto utrke.

Ivica Kostelić utrku je u konačnici završio ondje gdje je bio i nakon prve vožnje. S dosta sitnih nesigurnosti, bez prave tečnosti ritma i brzine, Ivica je već u prvoj vožnji sakupio točno 2 sekunde zaostatka za najbržim vremenom. A još za nijansu pozicijski lošiji, 22. nastup druge vožnje, uz tri odustajanja u drugoj vožnji, bio je dostatan i za zadržavanje pozicije te novih 10 slalomskih bodova koji Ivicu smještaju, uoči Sočija, na 15. mjesto slalomskog poretka Svjetskog kupa uz osvojenih 98 bodova.

-.-Goran Razić-.-

Vodstvo Marcela Hirschera u tom istom poretku sada nakon Schladminga iznosi točno 50 bodova u odnosu na sada zajednički druge Neureuthera i Kristoffersena.

Drugi hrvatski predstavnik na današnjoj utrci, Matej Vidović, s iznimno visokim startnim brojem 73 u svojem je trećem nastupu u Svjetskom kupu sakupljao iskustvo. Zaostatak u cilju od 7.23 sek. za najbržim svakako je sam po sebi za što brži zaborav, uz 58. poziciju od 59 skijaša u plasmanu prve vožnje.

-.-Goran Razić-.-

Završni poredak najboljih 10 utrke:

1. KRISTOFFERSEN Henrik (NOR) 1:47.43
2. HIRSCHER Marcel (AUT) +0.18
3. NEUREUTHER Felix (GER) +0.19
4. DOPFER Fritz (GER) +0.28
5. PINTURAULT Alexis (FRA) +0.33
6. HARGIN Mattias (SWE) +0.95
7. MÖLGG Manfred (ITA) +1.56
8. LARSSON Markus (SWE) +1.72
9. MISSILLIER Steve (FRA) +1.84
10. HERBST Reinfried (AUT) +1.87
...
21. KOSTELIĆ Ivica (CRO) +3.42
58. VIDOVIĆ Matej (CRO) +7.23 (nakon prve vožnje)

Cjeloviti rezultati utrke (.pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 01. veljače 2014.   15:31h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    e sada,sada bi neki skjas medju nama, a koji je puno vozi medju kolcima , trebao reci da li je moguce da se takvo haklanje ne osjeti ??
    meni se cini da je to nemoguce, kolac je debel, udar u skiju se osjeti s krive strane, poslije te jo oplete po jajima. neznam, meni se cini da to skijas mora znati.....a ako nije suguran, onda barem posumlja i pravi posten sportas bi onako zabrinutu u cilju trebao ici pogledati snimku i odmah pitati suce da li je sve bilo OK , ali to sam ja samo naivan :)

    a zasto sute sada...neznam, valjda jer je to sve postap jedna cirkus, pa i nije previse vazno ko pobjedjuje. danas ja , sutra ti...vazno je da je il austrijanac il njemac il talijan il ajde francuz....sve je to ista kasa

    a
  • Objavljeno: 01. veljače 2014.   15:25h

    Član od:
    13.10.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Slavonski Brod

    jednostavno nije pošten , svaki slalomaš zna kad hakla
    neka mu ide na dušu
  • Objavljeno: 01. veljače 2014.   15:24h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Slažem se da smo mi čoravi, ali zašto kada se gleda ponovljeno svi šute kao pič..?!?!
  • Objavljeno: 01. veljače 2014.   12:53h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    za imat takvu karizmu moras biti faca, na stazi, pored staze, privatno, tako moras zivjeti. Ne kazem da su svi takvi prirodno, neki mozda i glume, PR je to, ali ipak vecina su prirodno takvi, tesko je to glumiti.

    danas je to Svindal, Bode....i to je to.
    Hircher je vjerojatno dobar decko, puno bolji nego ga nasi mediji pokazuju, ali nije faca.

    a sto se tice haklanja, pa ovo je haklanje 100%, jer ako nije, onda smo svi coravi ili mi mozak ne radi dobro, neznam, mozda jedna od onih ocnih varki....

    [Editirano] 01. veljače 2014. u 12:55h
  • Objavljeno: 01. veljače 2014.   09:20h

    Član od:
    30.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Nažalost klasično haklanje,međutim trka prošla bodovi ostali.
    Ja tvrdim da on u svakoj trci ima bar dva takva haklanja,kaj su brzi zakamuflirani.Kad je Bode u Kitzu na kombinacijskom slalomu na kraju haklal,još se manje vidlo al su to iz režije odmah pokazali,kad Hirsch ide blizu to ne pokažeju.Tak je kak je.Pepito hvala na postu,ovo je skopano super,mora da pratiš super forume.Na Hirscheru je sve veča sjena i makar se skija super i možda postane naj slalomaš nikad neče imat veličinu i karizmu Ingemara,Tombe,Klamera.

    [Editirano] 01. veljače 2014. u 09:26h
  • Objavljeno: 01. veljače 2014.   07:02h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Opet orf...., i opet par dana prije velikog natjecanja...na snimci izgleda 100% da je haklao, ali tako mi je izgledalo i za felixa na sljemenu pa je Hujara sa svom svitom potvrdio da nije, nitko se nije bunio, a ja od onda vise ne vjerujem svojim ocima.
  • Objavljeno: 31. siječnja 2014.   23:34h

    Član od:
    09.11.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Karlovac

    Pogledajte malo majstora Hirschera u Schladmingu, 2.vožnja, 1.vrata, po meni čisto haklanje. I kako ka nikad ne skuže??? Ivo zovi opet Hujaru na gledanje...:)

    http://www.youtube.com/watch?v=b2v7hk0agR0
  • Objavljeno: 30. siječnja 2014.   17:42h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    slazem se tomo, pretjerao sam sa tim da je slon u staklarni, cinjenica da je i dalje fluidan, elegantan, tehnicki to izgleda dobro, ali je sporo. spor je on cijeli usporio se jos malo, bio je i prije manje eksplozivan od ovih ali je to nadokandjivao fluidnoscu, nosio je brzinu, bio je jako precizan, iskusan.

    no, u medjuvremeno su se i ovi drugi poboljsali, a staze se postavljaju tako da sve vise odgovaraju njima, a manje ivici i 3., cinjenica je da je van forme, palo mu je samopouzdanje, a on je sklon tome, jer ja pamtim sezone kada je valjda odustao 8/10, onomad na salomonu. dakle njega kada krene, krene ga i po losem
  • Objavljeno: 30. siječnja 2014.   14:17h

    Član od:
    03.01.2014.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ma nitko nikome ne j majku...svi mi koji smo vise manje ovdje mislim ne da volimo Ivicu nego ga obozavamo...i apsolutno frajer ima pravo povuci rucnu i reci "hebite se" nakon toliko godina, operacija...samo me čudi kako tako odjednom jako faila. To su ogrome razlike u vremenu...a Gips radi vec neke planove za naredne 2-3 godine. Mhad, slazem se da bi trebao izaci iz natjecanja, ali nikakav instruktor skijanja biti. Mislim da on moze puno vise i bolje pruziti svijetu skijanja. I nebi rekao da je slon u staklarni...i dalje je on Profesor i i dalje po meni skija najljepse i najharmoničnije od svih...samo je spor. Čekamo Soči.

    S druge strane, ne volim ga, iritantan je ali ovaj Marcel H. je fakat stroj postao...mali gazi sve ko šleper...pfff...taj fura zlato doma!
  • Objavljeno: 29. siječnja 2014.   13:21h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    ma ne vjerujem da je to....pa valjda znaju pripremiti skije nakon toliko godina, odnosno, pa nisu zaboravili valjda....

    mislim da je stvar ipak u skijasu, dakle ivici...ali i drugima.
    Ivica je ostario, usporio se, izgubio samopouzdanje. Za to vrijeme, dosli su drugi, saszrijeli,digli skijanje na jednu visu razinu koju Ivica nije mogao uloviti i njoj se prilagoditi i to je to....

    na ivici se vidi da je spor, motorika mu je spora, dugo je na rubnicima, jako rubi, tezak je, vozi siroko, preoprezno, pomalo izgleda kao slon u staklarnici nasuprot ovih nabrijanih leptira
    ali sve je to OK. Ivica je i dalje legenda, ali ostario je, povrede, mozda poneka greska u pripremi itd, itd. pa vidi druge vrsnjake, Raich npr. , jos gori skoro, pa mu niko ne j majku zbog toga, slave ga i dalje. Mi predramaticno i osobno shvacamo sport i sportase.

    Bode je jos super, ali to je Bode ipak.

    Matt se uspio malo prilagoditi novom skijanju i sebe promijeniti, ali on samo skija slalom i ne gubi se okolo ko Ivica, mozda je to greska, mnogi kazu i da je, ali tko ce ga znati, to je Ivica. Osvajac velikog globusa !! sada je na kraju karijere.......to je to.
    Trebalo bi mu dat da ostvori skolu skijanja na sljemenu i neka stvori ponekog skijasa....

    [Editirano] 29. siječnja 2014. u 13:24h

Prikazano 10 od 13 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 7685
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr