NATJECANJA

»

SKIJANJE

11.02.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr (naslovna); Primož Jerončič i Mitja Š. Bricelj, PhotoSI (tekst)

 

SP Schladming, SK (m): Ligety, Kostelić, Baumann

Drugo zlato aktualnog Svjetskog prvenstva na današnjoj superkombinaciji za Teda Ligetyja (USA). Ivica Kostelić srebrom kompletirao set medalja. Romed Baumann broncom Austriji u Schladmingu donio prvu mušku medalju.

Uobičajeno dramatičan i pred vrhunskom kulisom više desetaka tisuća gledatelja spektakularan noćni dio ponudila je večeras superkombinacija skijaša na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu.

Prva i osnovna informacija iz globalnog kuta gledanja je svakako - Aksel Lund Svindal (NOR) nakon dva uzastopna naslova u Schladmingu nije i po treći puta uzastopno uspio uzeti i novu titulu superkombinacijskog prvaka svijeta. A iz hrvatskog kuta gledanja - Ivica Kostelić zlatnoj medalji iz St. Moritza (SUI) 2003. u slalomu te brončanoj medalji u superveleslalomu Garmisch-Partenkirchena (GER) 2011. danas je u svojoj karijeri na Svjetskim prvenstvima pridodao i superkombinacijsko srebro.

-.-Mitja Š. Bricelj-.-

Jedini ukupno bolji od njega, baš kao još i 2006. godine na ZOI u Torinu, no tada još u izdanju klasične kombinacije, danas je bio Ted Ligety (USA). Koji sada u Schladmingu, uoči tek svoje paradne discipline, veleslaloma, ima već dvije zlatne medalje s predznakom "super" - uz onu superveleslalomsku sada i superkombinacijsku!

"Znao sam da sam u sjajnoj polaznoj situaciji nakon spusta. Odlučio sam kontrolirano i pametno odraditi slalom. Već sam devet godina u Svjetskom kupu, i hvala Bogu na tome da sam do sada uspio naučiti kako se nositi s ovakvim pritiskom na leđima", prva je reakcija nkaon utrke Teda Ligetyja.

Temelje današnjeg slavlja Ligety je svakako postavio još u spustu, Kada je za najbržim Romedom Baumannom (AUT) zaostao za svega 0.72 sek. A drugo vrijeme slalomske vožnje bilo je potom dovoljno za konačno slavlje u vremenu 2:56.96. I uz mora se priznati dosta velikih 1.15 sek. prednosti u odnosu na srebrnog Ivicu Kostelića.

Baš kao zapravo sva tri 'medaljaša' u konačnici, i Ivica Kostelić temelje svoje medalje ovoga je puta postavio u spustu. Uz 1.37 sek. zaostatka u odnosu na najbrže vrijeme spust vožnju završio je na odličnom 10. mjestu.

-.-Primož Jerončič, PhotoSI-.-

A u slalomu potom - svega su trojica odradila brže vožnje od njega. Četvrto vrijeme slalomske vožnje u Ivici slalomski kroz karijeru nikada preomiljenom Schladmingu, bilo je ipak dovoljno za jako malenih 0.02 sek. zbrojene prednosti u odnosu na - najbržeg nakon spusta i 11. u slalomskoj vožnji Romeda Baumanna.

"Vrlo sam zadovoljan medaljom. Još nikada nisam imao kombinacijsku medalju na Svjetskim prvenstvima, čime je uspjeh ujedno veći, a i ovom medaljom sastavio sam komplet medalja od zlata, srebra i bronce.

Zadovoljan sam da sam mogao u spustu pružiti svoju najbolju vožnju sezone, koljeno je dobro izdržalo. U slalomu sam vozio dosta slabije, mogu reći da sam sa srećom, zapravo, izvukao maksimum onoga što se moglo s obzirom na slabiju slalomsku vožnju, i srebro je sasvim zasluženo", izjavio je nakon utrke Ivica.

-.-Primož Jerončič, PhotoSI-.-

Prvi do medalja u konačnici je za Finsku ostao vrlo talentirani mladi Andreas Romar. I to uz 13. vrijeme spusta (na klasičnom spustu završio 5.), a 5. vrijeme slalomske vožnje! Benjamin Raich, od kojega su Austrijanci nakon odličnog spusta zapravo i više očekivali medalju nego od Baumanna, "haklao" je vrata baš kao i nakon hrabrog, agresivnog slalomskog starta nakon spusta drugoplasirani Svindal. Nakon lošeg spusta najbrže vrijeme slalomske vožnje do više od 6. pozicije više nije uspjelo "pogurnuti" Alexisa Pinturaulta (FRA). Dok je ujednačenim nastupima, uz veliki trenutak straha na spustu kada mu se na putanji vožnje zamalo našao jedan radnik na stazi, peto mjesto na utrci pripalo Sandru Viletti (SUI).

Drugi hrvatski predstavnik na utrci, Max Ullrich, nakon spusta je zauzimao 37. poziciju uz 7.31 sek. zaostatka u odnosu na najbrže vrijeme. A slalomsku vožnju nije potom uspio završiti.

Konačni poredak prvih 10 skijaša utrke:

1. LIGETY Ted (USA) 2:56.96
2. KOSTELIĆ Ivica (CRO) + 1.15
3. BAUMANN Romed (AUT) + 1.17
4. ROMAR Andreas (FIN) + 1.34
5. VILETTA Sandro (SUI) + 1.42
6. PINTURAULT Alexis (FRA) + 1.45
7. ZURBRIGGEN Silvan (SUI) + 1.46
8. JANKA Carlo (SUI) + 1.69
9. PARIS Dominik (ITA) + 1.92
10. MAYER Matthias (AUT) + 2.41
---
ULLRICH Max (CRO) - nije završio slalomsku vožnju

Cjeloviti rezultati natjecanja (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 516024
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr