NATJECANJA

»

SKIJANJE

18.01.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Wengen SK (m): Pinturault 1., Ivica 2.!

Alexis Pinturault (FRA) novi je pobjednik superkombinacije Wengena (SUI). Nakon dvije pobjede u posljednje dvije godine Ivica Kostelić i danas odličan 2.

Ivica Kostelić na svojoj omiljenoj superkombinaciji, superkombinaciji Wengena, nije uspio stići do svoje prve pobjede u ovosezonskom izdanju Svjetskog kupa. Ali jest uspio doći do svojeg novog najboljeg rezultata sezone, i svojeg prvog plasmana na pobjednički podij, svojeg već 53. (!) na utrkama Svjetskog kupa u karijeri.

Kako se i moglo pretpostaviti, i kako je gotovo i uvijek svuda na superkombinacijskim natjecanjima, no u Wengenu zbog zahtjevne staze još i malo više, slalomska vožnja superkombinacije Wengena i opet je odlučivala pobjednika natjecanja. I prvo vrijeme te druge vožnje Alexisu Pinturaultu donijelo je treću pobjedu u Svjetskom kupu u karijeri.

Tu slalomsku vožnju Pinturault je odvezao za 51.56 sek. Nadmašivši Ivicu Kostelića, koji je krenuo odmah za njim, u slalomskoj vožnji za 1.17 sek.

-.-Goran Razić-.-

Da, nakon spust vožnje Ivica je bio malenih 2 stotinke sekunde ispred mladog Francuza. Na sveukupno 21. poziciji poretka natjecanja, uz 2.05 sek. zaostatka u odnosu na vodećeg Christofa Innerhofera (ITA). Dok je Pinturault nakon spusta za Talijanom zakasnio za 2.07 sek.

Slalomska vožnja Ivice Kostelića u konačnici je bila druga najbrža. I zato je i donijela prvih 80 (super)kombinacijskih bodova u aktualnoj sezoni. Od skijaša plasiranih među 20 najboljih nakon spusta samo je Carlo Janka (SUI) uspio napraviti 'pravi posao' i u slalomu. Te se u konačnici probiti na treće mjesto utrke i svoj prvi pobjednički podij još od 5. ožujka 2011. i pobjede na veleslalomu Kranjske Gore (SLO). Janka je na spustu bio 4., uz samo pola sekunde zaostatka u odnosu na Innerhofera. A u konačnici je zauzeo treće mjesto na utrci uz 1.49 sek. zaostatka u odnosu na pobjednika utrke. Benjamin Raich (AUT), konačni 4., nakon spusta je bio slabije plasiran od Pinturaulta i Kostelića. Dok je vodeći nakon spusta, Innerhofer, 22. vremenom slalomske vožnje natjecanje završio na petom mjestu (+ 1.72 sek.).

Ted Ligety (USA, nešto manje) i Kjetil Jansrud (NOR, bitno više), dvojac skijaša nakon spusta u odličnoj poziciji u odnosu na Pinturaulta i Kostelića, u konačnici je u slalomskoj vožnji morao odustati uslijed otpadanja jedne skije. 

U ukupnom poretku Svjetskog kupa sam vrh nakon superkombinacije Wengena ostaje gotovo nepromijenjen, budući da Hirscher danas nije vozio, a Aksel Lund Svindal (NOR) podbacio je već na spustu pa je natjecanje završio sa samo 18 osvojenih bodova na 14. poziciji. Ivica Kostelić s današnjih 80 bodova stigao je do 7. pozicije ukupnog poretka Svjetskog kupa i 415 osvojenih bodova. 440 bodova manje u odnosu na vodećeg Marcela Hirschera.

"Ha, da, naravno da smo na kraju priče zadovoljni postoljem. To je, mislim, već 11. postolje u Wengenu. Malo smo imali sreće, to jest, drugi su imali nesreće s otpuštanjem vezova, što je bilo dosta specifično za današnju utrku.

Moram reći i da smo danas nešto isprobavali s materijalom u slalomu, tako da ćemo još točno vidjeti za što ćemo se odlučiti u nedjelju. Koljeno je dosta dobro izdržalo, sad je malo, onako, kruto. To ćemo pokušati 'popraviti' do sutra. Sutra na spustu volio bih do nekoliko bodova. A onda u nedjelju, naravno, slalom", izjavio je nakon današnje utrke Ivica Kostelić.

Ivica Kostelić sa svojih je 11 podija u Wengenu sada izjednačen s legendama poput Ingemara Stenmarka (Madonna di Campiglio) te Marca Girardellija i Didiera Cuchea, kojima je ovaj doseg uspio u Kitzbühelu po broju pobjedničkih podija dohvaćenih na utrkama Svjetskog kupa na samo jednom skijalištu.

Konačni poredak prvih 10 skijaša utrke:

1. PINTURAULT Alexis (FRA) 2:41.62
2. KOSTELIĆ Ivica (CRO) + 1.15
3. JANKA Carlo (SUI) + 1.49
4. RAICH Benjamin (AUT) + 1.51
5. INNERHOFER Christof (ITA) + 1.72
6. PARIS Dominik (ITA) + 1.93
7. MERMILLOD BLONDIN Thomas (FRA) + 2.13
8. BERTHOD Marc (SUI) + 2.17
9. VILETTA Sandro (SUI) + 2.23
10. KLOTZ Siegmar (ITA) + 2.44

Cjeloviti rezultati, analiza, poretci nakon utrke (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 19. siječnja 2013.   20:27h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    " kako je ovima u nordijskoj kombinaciji "
    (Član jadran07)



    Ja sam SL za kombinaciju pratio preko live timinga, nisam gledao. Ali dobro, kako je Ivek rekao, bilo je i sportske sreće. On barem valjda nikada neće iskoristiti sav bonus koji ima na sreću.
    Međutim, moram prokomentirati nešto što sam čuo od TV komentatora, a to je 11 podija u nekom skijalištu. Uz Stenmarka, Girardellija i Cuchea. I izjava kakvu samo Ivica može dati - kako je i on tu, mali među velikima. Mi ne da nećemo imati više takvog skijaša, nego imamo malo tako velikih sportaša uopće.
  • Objavljeno: 19. siječnja 2013.   10:33h

    Član od:
    31.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    kako je ovima u nordijskoj kombinaciji
  • Objavljeno: 18. siječnja 2013.   17:39h

    Član od:
    13.01.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " I Ligety i Jansrud bi bili ispred Ivice na kraju da su završili. "
    (Član minja)

    Istina, ali da su vozili tako da završe, onda bi možda bili i sporiji. Odmah stavljam ogradu da ovo pišem bez da sam vidio većinu slaloma jer me odvuklo na neki sastanak...
    A što se tiče problema sa slalomom, meni su još u sjećanju urnebesne scene prije carving skija kad su se spustaši lomili u slalomu. Naprosto slon u staklarni
  • Objavljeno: 18. siječnja 2013.   15:20h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    I Ligety i Jansrud bi bili ispred Ivice na kraju da su završili. Jansrud mi je bio i favorit za pobjedu nakon spusta, ali svaka čast Pinturaultu na slalomskoj dionici, razvalio je. Naravno, bravo za Iveka!
    Zanimljiv komentar na T-portalu... Govore kako se većina patila u slalomu i da je zato (super)kombinacija i izgubila popularnost.

Prikazano 4 od 4 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 219701
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr