NATJECANJA

»

SKIJANJE

26.07.2005.      

Autor: Matija Kralj


 

Legende - Hanni Wenzel

Još jedna iz grupe apsolutno ponajboljih skijašica svih vremena, a koja je svoje najveće rezultate u karijeri ostvarila skijajući za maleni Liechtenstein...

Hanni Wenzel rođena je 14. prosinca 1956. godine u zapadnonjemačkom Straubirnu. A za Liechtenstein kao svoju novu domovinu započela je skijati budući da se tamo preselila sa svojim ocem te ujedno i prvim trenerom Hubertom još kao sasvim mala - u kasnim 50-im godinama prošlog stoljeća.

No 1974. godine, a kada je po prvi puta postala svjetskom prvakinjom u slalomu u St. Moritzu te viceprvakinjom svijeta u kombinaciji, Wenzel je to učinila nastupajući još za Zapadnu Njemačku. Čitava obitelj državljanstvo Liechtensteina dobila je potom nekoliko mjeseci kasnije, a što se na kraju pokazalo izuzetno mudrim potezom ove malene državice.

Bivavši napočetku specijalisticom za slalom, Hanni Wenzel se kroz treninge sa švicarskim skijašicama u tijeku svoje karijere relativno brzo razvila i u sjajnu allround-skijašicu.

Svoju prvu pobjedu u ukupnom poretku Svjetskog kupa za skijašice ostvarila je u sezoni 1977/78., a isti uspjeh ponovila je potom i u sezoni 1979/80. Drugo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa osvajala je još i u sezonama 1974/75., 1978/79., 1982/83. te 1983/84., dok je mali Kristalni globus u veleslalomu osvajala dva puta (sezone 1973/74. i 1979/80.), a mali Kristalni globus u slalomu jednom (sezona 1977/78.).

Sa Svjetskih prvenstava uz dvije već spomenute medalje iz St. Moritza, Hanni Wenzel ima i broncu u kombinaciji iz Innsbrucka 1976. godine, srebro u kombinaciji iz Garmischa 1978. godine te još jedno zlato, iznova u kombinaciji, sa SP-a u Lake Placidu 1980. godine.

Dvostruko olimpijsko zlato osvojila je na Zimskim olimpijskim igrama u Lake Placidu 1980. godine, i to u slalomu i veleslalomu, na istim Igrama tim dvjema zlatnim medaljama pridruživši još i srebro u spustu. Uz ove tri blistave medalje od olimpijskih medalja Hanni Wenzel ima još i slalomsku olimpijsku broncu iz Innsbrucka 1976. godine.

Njenu dvanaestogodišnju karijeru obilježili su i veliki dueli s Annemarie Moser-Pröll te Erikom Hess, a na utrkama Svjetskog kupa u konačnici je zabilježila ukupne 33 pobjede, i to najviše u slalomu i veleslalomu, ali i u kombinaciji te spustu (dvije spustaške pobjede, op.a.). Na podij se na utrkama Svjetskog kupa penjala 89 puta, a sa utrka Svjetskog kupa ima i gotovo nevjerojatnih 189 top-ten plasmana.

Nakon aktivne skijaške karijere Hanni Wenzel ušla je u svijet businessa te je sa suprugom Hartijem Weiratherom, također bivšim aktivnim skijašem i svjetskim spustaškim prvakom iz 1982. godine, osnovala uspješnu WWP (Weirather, Wenzel & Partners) marketinšku agenciju i počela se baviti organizacijom austrijskih utrka Svjetskog kupa u suradnji sa Austrijskim skijaškim savezom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 250056
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr