OPREMA

»

SKIJE

24.07.2009.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: GM3 d.o.o. (Impulz), Jurčkova cesta 228, Ljubljana, Slovenija, tel: +386 1 42 87 543  

K2 Apache Recon MX12 Demo (09/10)

Za ovaj model možemo reći da je klasičan allmountain model koji će u potpunosti zadovoljiti rekreativce avanturističkog duha.

Testirani model: 177 cm, r = 18 m
Sidecut: 119-78-105
Dostupne visine: 163, 170, 177 cm

-.-Skijanje.hr-.-Proizvođač je ovaj model namijenio rekreativcima koji jednako provode vrijeme na stazi kao i van nje. Za tako nešto skija mora biti lagana, kako bi zadržala plovnost u dubokom snijegu, te torzijski čvrsta radi kvalitetnog prijanjanja na ledenim i tvrdim stazama. Takve karakteristike omogućava Metal laminate tehnologija oblaganja jezgre skije, gdje se lagana drvena jezgra, u ovom slučaju od jasike, obostrano oblaže slojevima titana. Recon je obogaćen MOD Monic tehnologijom smanjivanja vibracija, koja se sastoji od dodatne elastomerne jezgre te ciljano postavljenih cinkovih pločica. Na taj način se postiže eliminiranje vibracija na kritičnim mjestima i to prije nego li dospiju do veza i prenesu se na skijaša. Suradnja s Markerom je dovela do MX sistema ugradnje vezova, koji imaju širi trag, odnosno bliže su postavljeni rubovima skije što omogućuje izravniji prijenos snage. Za ovaj model preporučuju se vezovi kojima se DIN skala pomiče do broja 12.

Iako je ovaj model namijenjen "pola za stazu, pola za off piste", K2 nije mogao pobjeći od svoje specijalnosti i dojma smo da ćete se s ovim modelom ipak bolje snaći izvan staze nego na uređenim i tvrdim stazama. Već prema sidecutu se može zaključiti da je skija solidno plovna u dubokom snijegu kao i na mekanijem terenu. Zahvaljujući širokom vrhu ulasci u zavoj neće predstavljati veći problem. No, na tvrđem terenu bit će potrebno "stisnuti" skiju, naročito ukoliko su rubnici malo istrošeni. Svoje pravo lice skija pokazuje na mekanoj i uređenoj stazi gdje ćete minimalnim pomicanjem koljena uživati u zavojima. Također je iznenađujuće dobra reakcija skije prilikom kratkih zavoja, gdje ćete se ipak morati potruditi no, ne u onoj mjeri kojoj bi se očekivalo od skije ovih dimenzija.

Pažnju treba obratiti prilikom izlazaka iz zavoja gdje skija ne oprašta greške te ukoliko ste previše nagnuti lako se može desiti da završite na leđima. Na to valja osobito pripaziti u dubokom snijegu. Zahvaljujući širini i maloj masi jače opterećenje jedne skije u dubokom snijegu neće dovesti do ukopavanja. To će biti od izuzetne pomoći skijašima koji još nisu naučili zadržavati jednoliko opterećenje na obje skije.

-.-Skijanje.hr-.-Neravnine na stazi skija će lako svladavati jednostavnim prelaskom preko njih, ali oprez je potreban pri većim brzinama. Tu također može doći do problema jer skija "voli" bacati na repove te je potrebno cijelo vrijeme biti nagnut naprijed i držati težište u centru skije. Prilikom spusta ravno opet dolazi do izražaja masa skije kao i njezinih gabarita, radi čega se javljaju vibracije i podrhtavanje, a samo mali nagib na rubnike je dovoljan da skija ode u zavoj što može rezultirati padom. Pri većim brzinama takav rasplet situacije može završiti s ozbiljnim posljedicama.

Apache Recon bi preporučili rekreativcima koji tek počinju istraživati neuređene staze a vjerujemo da će se svidjeti i ljubiteljima proljetnog skijanja kada su staze nešto mekanije. Pravi užitak u ovim skijama pronaći će iskusni skijaši sa slabijom kondicijom te hedonisti koji vole uživati u laganom "karvanju".

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 191536
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr