OPREMA

»

SKIJE

02.09.2010.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: Elan d.d. Begunje 1
4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija

 

Elan SLX Race (10/11)

Još lakši, još brži, ali istovremeno i još pitomiji. To je opis u nekoliko riječi najnovije Elanove skije namijenjene odličnim skijašima željnima kratkih zavoja

 

Testirani model: 165 cm, r = 12,9 m
Sidecut: 116-66-104
Dostupne visine: 150, 155, 160, 165, 170 cm


-.--.-Novi dizajn i izmjene u strukturi svojevrstan su "refresh" Elanovih race modela za predstojeću sezonu. Atraktivan, "karirani" dizajn, još više dolazi do izražaja zbog uporabe kontrastnih boja, što uvelike doprinosi atraktivnosti i upadljivosti skije na snijegu.

Kad se zagrebe malo ispod zeleno, crveno, bijelo i crne podloge dolazimo do hvale vrijedne strukture. Najjači Elanov slalom predstavnik koji će se naći na policama trgovina sačinjen je od drvene jezgre, potpomognute dvostrukim slojevima titana, a sve to zamotano je u izgledom atraktivnu waveflex tehnologiju, koja je i ovoga puta zaslužna za redukciju mase. No o tome nešto kasnije.

Kvalitetna unutrašnjost ove Elan skije, koja je već praktički standard među proizvođačima, barem kada se uzmu u obzir najjači modeli, omeđena je s okomitim postraničnim zidovima, koji doprinose još više bržoj raspodjeli sila sa skija na podlogu. SLX je nagrađen i 14 mm visokom pločom, sačinjenom od kombinacije plastike i metala, a na koju dolaze Elan (odnosno Tyrolia, nap.a.) vezovi, a sve to ne bi li težište bilo što bolje raspoređeno.

No kako to sve izgleda u stvarnosti? Elan je ove godine još nešto lakši. To mu je glavna odlika, zbog koje su današnji slalom modeli zaista prihvatljive za širu publiku. No lakoća skije, koja je najlakša od svih prethodnica, ne smije nikako zavarati. Skija nije nimalo izgubila na brzini i na okretnosti, čak naprotiv. Očito je waveflex ipak učinio svoje.

Skija je izrazito mirna. Baš poput ostalih Elanovih modela. I dok je uzdužno vrlo mekana te nije potrebna velika brzina ne bi li se skija savila u zavoju, torzijski je vrlo dobra i čvrsta, što ide u prilog neophodnom osjećaju sigurnosti, a koji očekujemo na tvrdim i strmim stazama. Skija radi navedene karakteristike i male mase postaje vrlo okretna i prebacivanje s rubnika na rubnik je iznimno lagano, a možda za one malo "grublje" i prelagano. Zaista nije potrebno koristiti inerciju, već je dovoljno profinjenim pokretima postići željeno.

-.--.-Baš radi ovakvih karakteristika potrebno je određeno vrijeme za prilagodbu. Skija je vrlo poslušna, no u pravocrtnoj vožnji želi pomalo zastraniti. Na neravninama SLX se ne ponaša baš kao tipična slalom skija. Meke nakupine snijega je lakše amortizirati i prijeći preko njih, nego ih "razbijati". Ovome doprinosi i relativno mala širina struka, koja nikako ne trpi imalo nepovoljnije (dublje) snježne uvjete.

Ljubitelji brzog vijuganja i općenito kratkih zavoja bit će ugodno iznenađeni ovogodišnjim Elanom. Iako je skija brza i jasnog karaktera, na njoj se neće strano osjećati niti oni koji se još pomalo traže u natjecateljskim tehnikama. Elan je zaista napravio pravu race skiju namijenjenu širokim masama.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 245664
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr