OPREMA

»

SKIJE

31.08.2013.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: SVS Sport Trzin I.O.C., Blatnica 14 1236 Trzin, 
              tel. +386 1 560 50 56

 

Rossignol Radical 9SL (13/14)

Poznata slalomska uzdanica utabala je svoje staze već prijašnjih godina, pa čemu izmišljati toplu vodu kad je već ionako izmišljena. Podsjetimo se što nam dobrog ova skija nudi.

Testirani model: 166 cm, r = 12,8 m
Sidecut: 122-68-104
Dostupne visine: 156, 161, 166, 171 cm

 

-.-Goran Razić-.-Ovogodišnji 'Rossijev' slalom model lako bi mogli usporediti s poznatom uzrečicom: "konja koji pobjeđuje ne treba mijenjati". Rossignolov slalom predstavnik iz rekreativne race klase skija ove godine ne donosi gotovo nikakve novosti. Asimetrični vrh skije, tzv. "Slant nose", provjerene tehnologije i privlačan dizajn branit će svoju čast i ove godine.

Rossignol 9SL nekako se nalazi u sredini, uspoređujemo li ga s ostalim dućanskim slalom rivalima. Rekli bismo; optimalni izbor čvrstoće, tvrdoće i voznih karakteristika za cjelodnevno skijanje dobrih i odličnih skijaša. Što se tvrdoće tiče, dojma smo da je skija u zlatnoj sredini. Mekanija je od primjerice Atomica, a možda i Fischera, no i dalje je zavidne, ali ne i pretjerane tvrdoće. 

Svakako, ovdje ne treba smetnuti s uma kako je riječ prvenstveno o race skiji, koja izuzetno voli brzinu, nagle promjene smjera, kratke zavoje te zahtjeva dobru kondicijsku pripremu i tehniku skijaša. Poneku grešku ili nedostatak koncentracije ovaj SL neće zamjeriti kako bi to čovjek možda očekivao, iako zbog geometrije skije ona ima tendenciju relativno brzog gubljenja smjera. Baš kao i prošle godine i dalje smo dojma kako se na ovoj skiji može iznimno ugodno skijati cijeli dan i to bez nekog izuzetnog velikog napora.

Proljetni snijeg pružio nam je za ovu skiju gotovo odlične uvjete. Vršni dijelovi glečera pružili su nam zaleđenu i tvrdu stazu, dok su niži dijelovi već lagano bili razrovani i puni vlažnog snijega koji ovoj skiji baš i nije najbolji saveznik. No s druge strane, na jednom mjestu smo imali presjek najčešćih uvjeta na skijalištima.

Skija se na snijegu ponaša vrlo dobro, izuzetno je vodljiva, okretna i laka na nogama, dok geometrija jasno sugerira da su kratki zavoji ono za što je skija namijenjena. Svakako treba spomenuti i rocker tehnologiju koja krasi ovu klasu skija drugu godinu za redom te uvelike olakšava prijenos sila iz zavoja u zavoj. Olakšano prebacivanje težišta uz reduciranu masu stvorilo je skiju koja će biti iznimno predvidljiva većini boljih skijaša. 

Rubnici su na testu odrađivali posao jako dobro, vodeći skiju gotovo kao u tračnicama, što nam je pak davalo onu neophodnu sigurnost. No upravo ovdje treba pripaziti, uostalom kao i kod ostalih slalom modela. Jer, ukoliko brzina postane prevelika, a vi se zaigrate sa 'stiskanjem' skije, trenutak nepažnje bit će dovoljan da završite na leđima. Treba imati na umu kako repovi skije nisu previše dugi, kao što je slučaj primjerice kod GS ili viših allround modela te je iznimno bitno čitavo vrijeme vožnje zadržati ravnotežu u središtu skije.

Iako svi znamo da je ova skija prvenstveno namijenjena za tvrde i uređene staze, u današnjem svijetu izrade slalom modela koji baš i nisu 'hard core' race skije, možete si priuštiti poneki izlet u svježi snijeg, no ono što ova skija nikako ne voli je mokar i razrovani snijeg. Zbog svojeg uskog struka i male duljine po ovakvim uvjetima morat ćete skijati 'kao po jajima', ako ne želite iskusiti bliski kontakt sa snijegom nakon leta preko vrhova skija kao što je učinio potpisnik ovih redova.

Rossignol Radical 9SL za sezonu 13/14 je definitivno precizna i energična slalomska skija namijenjena prije svega za dobre skijaše i ljubitelje kratkih zavoja. No isto tako riječ je o skiji koja vas neće rasturiti nakon cjelodnevnog skijanja. Rekli bismo - pravi kompromis. One beskompromisne stvari ostavljene su za najjači Rossignolov model prefiksa (FIS) Worldcup. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 293770
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr