NATJECANJA

»

SKIJANJE

21.03.2008.      

Autori: Goran Razić, Tomislav Matošin 

Natko Zrnčić Dim - najava dalekih dometa

Kraj natjecateljske sezone, te državno prvenstvo Hrvatske u Innerkremsu bilo je prilika za kratki rezime te pogled unaprijed najveće nade u brzim disciplinama te već sada isprofiliranog kombinatorca - Natka Zrnčića Dima

Natko, možeš li nam dati komentar svojih nastupa na Prvenstvu Hrvatske?

Zadovoljan sam svojim nastupima i izuzetno sam sretan s FIS točkama koje sam popravio. Superveleslalom je bio odličan, dobro organiziran i što je najbitnije dobri dečki su bili na startu tako da se dalo osvojiti bolje točke nego li imam.  Mogu biti zadovoljan plasmanom odmah iza Ivice. Kada se uzme u obzir da je odvozio odličnu sezonu superveleslaloma u Svjetskom kupu cijela stvar dobiva još više na težini.

Jesi li očekivao ovakvu konkurenciju?

Pa jesam… uvijek dovedemo jače skijaše da bi sebi mogli popraviti FIS točke. To je uobičajena praksa na takvim natjecanjima.

Najbolji trenutak sezone nije teško pogoditi, ali istakni nam koji su ipak za tebe najsvjetliji i najcrniji trenuci ove zime...

Definitivno najbolji trenutak je treće mjesto iz Val d'Iserea u kombinaciji i 18. mjesto spusta u Kitzbühelu na preteškoj Streif stazi. A loš trenutak… stvarno ne znam… ovaj danas je bio loš, makar sam zadovoljan jer sam popravio FIS točke,  no pogodio sam troja vrata, ispao mi je štap i morao sam voziti pola minute bez štapa. Prvi puta me kolac pogodio u rebra, kasnije i u ruku, dok me treći pogodio u leđa, tako da sam sav "polomljen".

Kakva su ti bila očekivanja na početku sezone? Jesi li bio spreman za ovakve rezultate?

Definitivno sam i sam sebe iznenadio s rezultatima u Svjetskom kupu. Očekivao sam ući među prvih 15 u barem jednoj kombinaciji, a to se dogodilo tri-četiri puta. Mislio sam da mogu uhvatit bodove u spustu, ali 18. mjesto u Kitzbühelu mi nije bilo ni na kraj pameti. S obzirom na sve, jako sam zadovoljan.

Za Natkovu treću sezonu puno je pomogao i austrijski trener Hubmann, koji je objedinio rad bivših trenera. Natko je zadovoljan sa svojom tehnikom na strmijim dijelovima no smatra da bi uz stjecanje iskustva trebao još povećati masu kako bi mogao dobiti na brzini na ravnijim dijelovima staze.

natko, zrncic, dimU Val d'Isereu kada si bio na postolju, imao si peto vrijeme u vožnji slaloma. Gdje je problem da ne možeš takve rezultate ponoviti i u slalomskim utrkama FIS Svjetskog kupa?

U Val d'Isereu sam imao startni broj 20 dok na ostalim utrkama imam startni broj 70. To je jako velika razlika i staze su lošije. U Kitzbühelu i u Kranjskoj gori nisam mogao ništa poduzeti jer su bile velike rupe na stazi pa sam imao 5 sekundi zaostatka. Na Sljemenu je staza bila odlična, imao sam 2.30 zaostatka no, na žalost, to je bilo nedovoljno jer su bili mali razmaci. To je jednostavno tako kad je dobra staza.

Namjeravaš li na FIS natjecanjima popraviti točke za što bolji startni broj?

Pa da. Tome u biti i služi ovaj zadnji dio Svjetskog kupa i naše državno natjecanje. Jedan dio sam napravio jučer i danas, a bit će i još utrka. Ionako FIS sezona traje do polovice travnja. Još ima desetak utrka. U brzim disciplinama sam napravio sve i mislim da ću voziti samo još neke tehničke discipline.

Dugoročno gledano, koji ti je cilj, planiraš li poput Ivice biti pravi "all-rounder", ili te ipak više privlači specijalizacija za određene (brze?) discipline? Predstavljaju li ti tehničke discipline takav izazov poput brzih?

Možda jesam malo više za brze discipline no sebe zamišljam kao kombinatorca. Znači slalom i spust. No da bi bio dobar u slalomu moraš biti dobar i u veleslalomu. To je ipak tehnika, dok je spust više brzina, osjećaj za pustit skiju, "glajtanje" i da se ne bojiš toga. Teško je mladom skijašu osvajat bodove u svim disciplinama. Mlađi su uvijek bolji u manjem broju disciplina i teško je sve pratiti. Teško se prebaciti iz brzih u tehničke jer su to dva različita načina skijanja. Uostalom prekratka je sezona da možeš sve trenirati onako kako bi želio. S vremenom dobivaš iskustvo i sve postaje lakše.

Na Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu Natko najviše nade polaže u kombinaciju te vjeruje da će do tada svoje skijanje podići na još višu razinu. Iako razmišlja o Vancouveru, nije previše opterećen time, jer je svjestan da je još nekoliko olimpijskih ciklusa ispred njega.

Kakva su tvoja razmišljanja o Lanzingerovoj nesreći? Misliš li da su u skijanju neminovne takve nesreće, ili je ovdje u pitanju i nešto drugo?

Ne, nikako. Pa 30 skijaša se polomilo ove sezone, to znači da sigurno nešto ne valja. Stvar je u tome da organizatori na prvom treningu spusta stave skok gdje se leti 80 metara. To treba smanjiti, ali ne onda kad netko padne, nego krenuti s lakšim pa ako je prelagano onda mijenjati, povećati skok ili malo zatvorenije vrata postaviti.

Imaju li natjecatelji mogućnost nešto promijeniti?

Natjecatelji nemaju baš velike mogućnosti utjecati na bilo što. Nedavno su najbolji skijaši digli glas, no ne znam koliko će to ovi iz FIS-a uvažiti. Svakako je vrijeme je da se nešto konkretno napravi.

Sezona Svjetskog kupa je završila, ostalo je još nekoliko FIS natjecanja te zasluženi odmor i početak priprema za novu sezonu. Hoćeš li uloviti malo vremena za slobodno skijanje? Što uopće znači za tebe slobodno skijanje, voliš li više jurnuti niz stazu ili ići u dubok snijeg...?

Najljepše je kada rano ujutro izađem na stazu sa spust ili super G skijama te se sjurim nekoliko puta od vrha do dolje. Isto tako volim i terenske skokove. Baš tu u Innerkremsu ima par skokova od 50 i 60 m, to je najveći gušt. Evo jutros prije utrka smo išli na njih. Naravno, i dubok snijeg je prava stvar, samo kad padne onaj pravi.

natko

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 304587
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr