NATJECANJA

»

SKIJANJE

03.06.2008.      

Autori: Tomislav Matošin, Matija Kralj, Goran VukelićPhoto: arhiva Skijanje.hr i Zoom Agence  

Nakon dvije godine borbe s opakom bolešću Nika Fleiss konačno ima zeleno svjetlo za potpuni angažman na treninzima. Očekivanja su velika, kako njena, tako i ekipe koja je prati. Porazgovorili smo o njenom nastavku karijere.

Nakon što je polako počela krčiti svoj put među najbolje slalomašice svijeta i sezonu 2004/05 okončala kao 10. u disciplini, za Niku Fleiss su 2006. počeli problemi sa zdravljem. Iscrpljenost, razne upale, traženje prave dijagnoze, mukotrpan oporavak..., sve je to ostavilo traga na 23-godišnjoj Samoborčanki koja na snijegu Hintertuxa provodi proljeće i traži formu koja će je vratiti u slalomski vrh. Kao i svakog rekovalenscenta, prvo smo je upitali za zdravlje...

 

nika fleiss"...osjećam se najbolje do sada! Koristilo mi je šest tjedana prisilnog odmora nakon sezone. Dijagnostički su nalazi odlični i imam zeleno svjetlo za puni angažman na treninzima. Naravno, zbog duge pauze ne mogu odmah krenuti punom parom, no kroz dva tjedna bi se i to trebalo izregulirati. Nedostaje mi 'baza', svako put kad bih krenula 'zidati' fizičku formu prekinula bi me bolest."

 

Kako je tekla povijest bolesti? Od prve dijagnoze do oporavka?

 

"Huh, za ispričati cijelu povijest bolesti trebalo bi mi sedam sati! No, ukratko: glavni problemi su počeli u ljeto 2006. na Zermattu kada sam se zbog slabosti obratila liječnicima. Švicarci su mi dijagnosticirali mononukleozu i to nakon cjelodnevnog vijećanja. Vratila sam se u Hrvatsku gdje su nalazi pokazali da to ipak nije mononukleoza te sam nastavila s treninzima. Na početku sezone 2006/07 smo odletjeli na utrku u Finsku i tamo se bolest definitivno razbuktala. Dotad su to bile sporadične tegobe, upala limfnih čvorova i slično, a u Leviju me uhvatila i povišena temperatura. Svejedno sam odradila utrku, poletjeli smo za Ameriku na nastavak Svjetskog kupa, međutim u avionu sam 'pokupila' i virus hepatitisa B. Odmah sam po slijetanju završila u bolnici, no liječnici se opet nisu mogli usuglasiti da li zbilja bolujem od mononukleoze. Agonija je trajala oko 8 mjeseci tijekom kojih su me 'kljukali' antibioticima sve dok nije postavljena prava dijagnoza u veljači 2007. Dotad sam patila od bolova na bubrezima, jetri, promjenama na koži... Ustvari, tek u ljeto 2007. sam započela s terapijom u Njemačkoj gdje sada odlazim svakih 6 tjedana."

 

nika fleissUnatoč svemu, prošlu si sezonu uspjela odraditi. Kako gledaš na ostvarene rezultate, sve si nastupe u slalomu, osim jednog, okončala među prvih 30?

 

"Pa, ljestvica je pred sezonu bila postavljena (pre)visoko – očekivali su se plasmani među prvih 15. No, mene su i dalje tokom sezone mučili isti problemi; istina, u manjoj mjeri. Propustila sam dobar dio treninga, vozila s temperaturom, pod virusnim upalama..., otuda i takvi plasmani."

 

Imaš li osjećaj da je javnost ostala razočarana tvojom povratničkom sezonom?

 

"Hm, ne znam da li je to bila javnost ili je takva atmosfera potekla 'iznutra', iz reprezentacije. Negativne su vibracije krenule od vodstva Saveza... Jest da smo se prije sezone 'dogovorili' o plasmanima među prvih 15, no kada sam izašla na snijeg i vidjela koliko su suparnice napredovale dok me nije bilo na stazama, shvatila sam da je to bilo pomalo nerealno... Malo sam razočarana bila odnosom vodećih ljudi, možda sam očekivala više podrške u kriznim trenucima. No, kad se na kraju podvuče crta sve je to ekonomija, imaš ili nemaš rezultat."

 

Osjećaš li i sada pritisak?

 

"Ne, sad je sve ok. Prošli smo nekoliko analiza mojih nastupa, vidjela sam da imam šanse natjecati se za plasmane među prvih 10. Osim toga, uživam u skijanju i to mi je motivacija za dalje. Nisam ovdje zbog slave i novca. Želim se vratiti u vrh!"

 

Kako komentiraš rezultatska ostvarenja ostatka ženske reprezentacije?

 

"Ani se skupilo dosta toga ove sezone: od problema s astmom, podloge na stazama joj nisu odgovorale, nije se 'našla' s materijalom na takvim mekšim stazama... Jedan loš rezultat te odmah nagne na razmišljanje i to je onda teško 'presjeći'. Što se Tee tiče, ne znam da li je uspjela ostvariti zacrtano. Sofija je zabilježila lijepe rezultate u veleslalomu. One imaju još puno prostora za napredak... Matei svaka čast na trudu, triput se 'strgala' i triput vraćala. Dosta tužna priča, ne znam hoće li naći snage za nastaviti dalje."

 

Dečki?

 

"Ivica je imao odličnu sezonu, zbilja mu je koristila promjena skija. Najbitnije je da nije imao problema s koljenom, da je ostao zdrav. U svim je disciplinama napravio iskorak, kompletan je skijaš i zato – kapa dolje! Za Natka sve govore njegovi rezultati. Dosta mu je pomogao i novi trener (W. Hubmann, op.a.) i općenito je sve posloženo tako da je orijentiran na brze discipline, ima odličan materijal, Pero (Peter Pen, op.a.) obavlja dobar posao s testiranjima... Svaka čast dečkima!"

 

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 280752
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr