OPREMA

»

SKIJE

28.06.2012.      

Autor: Branimir Paškvan

Ustupio: VITA, Trebnje d.o.o, Studenac 24, Trebnje, Slovenija
Kontakt za Hrvatsku: bojan.laginja@vita.si, 098 421 401

 

Fischer Hybrid 10.0 (12/13)

Testirani model jedna je od zvijezda nove Fisherove kolekcije skija podesivih karakteristika – znakovito nazvanih Hybrid linija

Testirani model: 182 cm, r = 23 m
Sidecut: 136-105-124
Dostupne visine: 182, 189 cm

-.--.-Krenimo redom. Osnovna konstrukcija skije Fischer Hybrid 10.0 je provjerena Sandwich Sidewall Construction – drvena jezgra ojačana ugljikovim vlaknima i titanom (Air Carbon TI 0.5 Wood Core). "Desetka" je najširi model serije – postoje još 7.0, 8.0, 9.0 sa širinom struka 75,85, i 95, a pojavljuje se u svega dvije dužine: 182 i 189 cm.

Posebnost, kojom se ova skija, kao i čitava Hybrid serija odlikuje je mogućnost promjene linije skije – pomjeranjem male kopče ispred vezova skije može ju se staviti u naglašeni rocker položaj, odnosno vratiti u naglašeno camber položaj. Važna je napomena da prilikom preobrazbe u rocker nije dovoljno gurnuti kopču prema vrhu skije (čuje se klik), već je skiju nakon toga potrebno saviti vrhom prema gore sve dok se ne čuje još jedan klik. Tek tada je skija zategnuta u rocker poziciju. Ono što je konstruktor htio postići ovom preobrazbom je svestranost skije koja s tom opcijom postaj hibrid između klasične freeride skije rocker konstrukcije i all mountain skije spremne na tvrđe terene i snažniju reakciju s podlogom.

U praksi ta se promjena doista primijeti – skija se puno lakše okreće kada se pomjeri u rocker položaj, što je osobito primjetno na popodnevnom raskvašenom snijegu. No, s obzirom na poprilično široki sidecut testiranog modela pitamo se ima li mogućnost povratka u camber poziciju uopće opravdanja. Naime skija u camber poziciji ne pokazuje neke jako dobre performanse na tvrđim stazama – s takvim sidecutom to naravno nije niti za očekivati pa je upitno što se dobilo s tom opcijom. Opcija je vjerojatno korisnija kod užih modela iz serije koji imaju bolje izbalansiran odnos performansi za uređene odnosno neuređene staze.

Inače u rocker poziciji skiju nije pretjerano zahtjevno okretati s jednog na drugi rubnik što se posebno osjeti prilikom izvođenja kratkih zavoja. Na razrovanom terenu s elementima mekanih nakupina i ploha leda skija je nešto nestabilnija nego na posve mekom terenu te slabije amortizira promjene podloge.

Na žalost, uvjeti nisu dopuštali testiranje u dubokom snijegu koji je zasigurno najprirodniji okoliš Hybridove desetke. Najbliže tomu pronašli smo na malom dijelu netaknutog proljetnog snijega uz stazu na strmom terenu gdje je rubnik propadao 5-10 cm. Na takvom terenu pravi je užitak kliziti na ovom širokom rockeru.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    • Recenzije

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 297326
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr