OPREMA

»

SKIJE

01.09.2014.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: VITA Trebnje d.o.o., Studenac 24, Trebnje, Slovenija
Kontakt za Hrvatsku: bojan.laginja@vita.si, tel: 098 421 401

 

Fischer Progressor 800 i 900 (14/15)

Vrh Fischerove "high-performance" serije drže Progressor 800 i 900, bliski modeli sa svojim određenim specifičnostima.

Testirani model: 800: 165 cm, r=12-15 m; 900: 175 cm, r= 14-18 m 
Sidecut: 800: 122-74-103; 900: 121-75-104
Dostupne visine: 800: 150 - 175 cm; 900: 160 - 180 cm


Progressor
je naziv za Fischerovu liniju tzv. high-performance skija, tj. modela za uređenu stazu koji se nalaze tek stepenicu ispod natjecateljske serije. Na vrhu su dva modela, Progressor 900 i 800, bliski po konstrukcijski značajkama i vokaciji, ali i svaki sa svojim specifičnostima i ciljanom klijentelom.


Oba dolaze s dobro poznatim Fischerovim tehnološki rješenjima kao što su Dual Radius, tj. sidecut "sklopljen" od različitih polumjera zakrivljenosti prednjeg i stražnjeg dijela skije. Takva konstrukcija bi trebala omogućiti jednako dobru upravljivost bilo u kratkim, bilo u širokim zavojima te osigurati mirnoću u izlasku iz zavoja. Tu je i On-Piste Rocker, lagano odignuti vrh skije za lakši ulazak u zavoj.  Progressor liniju tvore skije namijenjene uređenim stazama, a tome su prilagođena i tehnološka rješenja. Drvena je jezgra kod oba modela ojačan slojem karbonskih vlakana, dok 900-ica ima i dva sloja titanove legure.

-.-Goran Razic-.- 

Progressor 900 smo u praktički istoj izvedbi vozili i prošle godine te možemo potvrditi tadašnja zapažanja. Krasi je gotovo intuitivan ulazak u zavoj, relativno mirno klizanje cijelim obodom zavoja uz pohvalnu dozu sigurnosti. Spremniji će skijaši relativno jednostavno prijeći iz širih u uže zavoje. Ovo "spremniji" posebno stoji za 900-icu, i to pogotovo kada se nakon pokuša ista staza odvesti s Progressorom 800. Mlađi brat ne traži toliko snage i tehničke potkovanosti te će biti dobar i za rekreativce koji nisu isključivo sportski orijentirani već žele odvesti i koju "turističku" vožnju. S Progressorom 800 je i jednostavnije izvesti uže, slalomske zavoje.

-.-Goran Razic-.-

Obje su postojane pri višim brzinama, 900-ica malo više, naravno. Pravo je zato veselje pojuriti niz uređenu padinu dok je podloga još tvrda. Ono što je primjetljivo jest nešto nervoze i neugodnih vibracija kada se na vrlo tvrdoj podlozi 900-icom krati zavoj, dok 800-ica nema tog neugodnog odgovora. Još jedan prilog tezi da je Progressor 800 kao mekša skija namijenjen za nešto lagodniju vožnju.

Kada podloga popodne popusti i omekša, Progressori i dalje solidno obavljaju svoju dužnost. Dubok snijeg i izlete izvan staze treba ipak svesti na minimum jer ovo su po vokaciji skije za uređene staze koje zbog male širine struka nisu optimalni izbor za takve egzibicije.

-.-Goran Razic-.-

Progressor 900 će biti prvi izbor rekreativcima u top formi i dobrog skijaškog znanja kojima nije problem cijeli dan držati visok tempo skijanja kako bi iz ove skije izvukli maksimum. Mlađi brat je nešto primjereniji onima koji su malo opušteniji u pristupu, ali povremeno vole "dodati gasa". Bit će nagrađeni mirnom skijom za cjelodnevni provod na snijegu. Jedino što bismo mogli zamjeriti ovim dvama modelima jest ponešto klasični dizajn u trenutku kada ostali proizvođači traže način da se njihovi modeli istaknu. No, možda je to i prednost koju će kupci znati prepoznati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 285011
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr