OPREMA

»

SKIJE

19.11.2007.      

Autor: Goran RazićUstupio: FWS, Taleška 10, 4260 Bled, Slovenija  

Movement Gladiator (07/08)

Švicarski freeski proizvođač skija na tržištu je prisutan s jednim od agresivnijih predstavnika freeride/freestyle skija, namijenjenih za sve osim za tvrde i ledom okovane staze.

Testirani model: 183 cm, r = 25 m
Sidecut: 125-92-113
Dostupne visine: 183, 193 cm


Movement, GladiatorModel Gladiator svojevrsni je hibrid između glasovite freestyle klase skija, s karakterističnom "twin tip" konstrukcijom, te freeride skija, koje su rađene isključivo za dubok snijeg. S visinom od 183 cm  i radijusom većim od 25 m, jasno je da Gladiator ne voli vijuganje po uređenim stazama. Ono za što je skija napravljena je punokrvni freeride, vožnja po dubokom snijegu, ali ne bježi niti od freestyle akrobacija u snowparku, dapače.

Sandwich konstrukcija, kvalitetni i elastični materijali, te iznimna mekoća skije, odlično se pokazuju na dijelu prilikom vožnje kroz mekaniji i dublji snijeg. Onoliko koliko je skija nestabilna i "drhtava" na tvrdoj stazi, toliko zadivljuje stabilnošću i plovnošću po dubljem snijegu. Širina struka od 92 mm odličan je preduvjet za takvu vožnju, koja će rezultirati zadivljujućim upijanjem vibracija i brinuti se da ne propadamo preduboko u snijeg.

Skija dolazi u dvije duljine; 193 i 183 cm. Ako je dulja varijanta pogodnija za snowpark, kraća je zasigurno odličan omjer za offpiste vožnju, prilikom koje Gladiator pokazuje svu svoju moć i okretnost! Dokaz da je ova vrlo mlada tvrtka, koja svoj komercijalni razvoj bilježi tek 5 godina, na pravom putu, je i odabir čitatelja američkog Powder Magazine-a, koji je model Gladiator stavio na prvo mjesto za freeride skiju 2008. godine, barem sudeći po ukusima čitatelja.

Gladiator je sastavljen u potpunosti od drvene jezgre, koju Movement razvija u dvije varijante; Icp 82 grip i Icp 82 Snake. Skija je iznimno elastična i okretna, a pravo zadovoljstvo je voziti ju po strmijim stazama sa što većom količinom netaknutog snijega. Vožnja po neravninama, izvoženom snijegu i grumenju bila prvi pravi test. Bili smo pomalo skeptični, no pokazalo se da je to u konačnici bilo bez razloga. Gladiatoru na takvom terenu možemo prvenstveno zahvaliti na njegovoj širini, koja savršeno smiruje vožnju i sve neprikladne vibracije. Skija iznimno mirno plovi takvim zahtjevnim terenom, bez velikih poteškoća.

Movement GladiatorGladiator nije namijenjen za uređene staze, no i taj dio će savladati s prolaznom ocjenom, vodimo li brigu o vještom izbjegavanju tvrdih podloga. Prebacivanje s rubnika na rubnik vrlo je sporo te iziskuje određene prilagodbe u tehnici, no zadovoljstvo koje skija pruža svakako opravdava trud. Gladiator je tvornički u potpunosti tuniran rukom, barem kada je u pitanju tuning rubnika. Iako skije dolaze vrlo oštre i dobro pripremljene, teško smo se navikavali na izrazito agresivno dotjerane vrhove, koji u zbroju sa širinom skije ponekad mogu zadavati probleme prilikom promjene smjera.

Za ljubitelje snowparkova, dubokog snijega i istinskog uživanja na snijegu, ova skija je kao stvorena. Često će biti u ulozi drgog ili trećeg para skija, barem na našim područjima, no imajući na umu zabavu koju je Gladiator u stanju ponuditi, ta činjenica neće previše smetati. Ako ništa drugo tek na kraju dana smo shvatili kako nismo napravili niti jedan spust kompletno po skijaškoj stazi, a upravo je to činjenica na koju bi bili ponosni tvorci iz Švicarske.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 301156
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr