OPREMA

»

SKIJE

11.06.2012.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: SVS Sport Trzin I.O.C., Blatnica 14 1236 Trzin, 
              tel. +386 1 560 50 56

 

Rossignol Pursuit 16 Ti/Bslt i Pursuit 16 Ar/Bslt (12/13)

Rossignolovi tehnološki blizanci iz nove serije Pursuit blizu su definiciji idealne skije za uređene staze.

Testirani model: 170 cm, r = 15.1 m
Sidecut: 124-74-104
Dostupne visine: 149, 156, 163, 170, 176 cm

 

-.--.-Od sezone 2012/13 u povijest odlazi Rossignolova serija skija Zenith. Družili smo se s njom više od sedam godina tijekom kojih je redovito konkurirala za najbolju skiju na uređenim stazama. Namjesto Zenitha sada je tu Pursuit, serija od čak 11 novorazvijenih modela. Ipak, ovu brojku treba uzeti s rezervom budući da četiri skije dolaze u po dvije inačice, "tvrđoj" i "mekšoj".

Upravo s takva dva tehnološka "blizanca" smo se i mi pozabavili na testu. Pod noge su nam dopali Pursuit 16 Ti/Bslt i Pursuit 16 Ar/Bslt. Skije su gotovo potpuno identične, sazdane oko drvene jezgre u kombinaciji sa stakloplastičnim vlaknima. Sendvič konstrukcija nagovještava skiju za više brzinske prosjeke, a namjenu za uređene staze otkriva Power Turn rocker, tek neznatno trendovski odignut vrh skije u svrhu lakšeg ulaska u zavoj. Geometrija izražena širinom vrha, struka i repa je jednaka 124-74-104 mm, a pažljiviji će čitatelji primijetiti da su dimenzije nešto smanjene u odnosu na nekadašnje jednakovrijedne zenitke. Pri testiranoj visini od 170 cm radijus iznosi na stazi vrlo primjenjivih 15,1 m.

Skije se, u osnovi, razlikuju samo u vrsti materijala kojim je ojačana jezgra. Iz imena skije se može iščitati da je to u jednom slučaju spoj titana i bazalta (tvrđa skija), tj. aramida i bazalta (mekša skija). Uz 16 Ti/Bslt dolaze i vezovi Axium 120 S umjesto 110 S na Pursuit 16 Ar/Bslt, a skijaši će razliku najlakše uočiti po izvanjskom dizajnu. Pursuit 16 Ti/Bslt dolazi u agresivnoj kombinaciji crne, zelene i žute boje koja možda neće biti svakom po volji, dok je Pursuit 16 Ar/Bslt konvencionalniji u kombinaciji bijele, crvene i narančaste boje.

Na stazi te sitne razlike blijede gotovo do neprepoznatljivosti. Tek pri vrlo agresivnoj vožnji i visokim brzinama moguće je osjetiti nešto veću krutost Pursuit 16 Ti/Bslt, ali pri umjerenom skijanju razlika je vrlo malena. Obje su skije vrlo dobre na uređenoj stazi gdje će biti pouzdan pratitelj srednje vještim rekreativcima u stalnoj potjeri za tehničkim napredovanjem. Dozvoljavaju miran prolazak kroz zavoj s tek nešto povratnog impulsa pri izlasku. Iznimno dobro "drže" stazu, baš kako smo i navikli od stare Zenith serije koja je imponirala stabilnošću.

Mekan i iskijan snijeg ne predstavlja veći problem iako je primjetno da je zbog sužene geometrije (opet, u odnosu na Zenith) potrebno više umješnosti u skijanju takvom podlogom. U dubokom ih snijegu nismo uspjeli isprobati, no to i tako nije prirodno igralište za Pursuit. Tamo gdje je potrebno, na tvrdoj i izglačanoj stazi kakva nas je dočekala u rano proljeće na Krvavcu, su vrlo uvjerljive pogotovo kada se na širokoj stazi naniže nekoliko carving zavoja. Tada ih je lako okarakterizirati kao brze, okretne i odzivne skije. Ne iznenađuju ponašanjem i, ako već ne vodeće, konkuretne su protivnicima u svakom segmentu klase.

-.--.-

Na kraju, postavlja se pitanje koju 16-icu izabrati? Ciljana skupina, sportski nastrojeni rekreativci koji žele dalje napredovati po pitanju tehnike, vjerojatno neće pogriješiti temelje li svoj izbor samo na željenoj bolji skije, koliko god to blasfemično zvučalo. Oba su modela dovoljno dobra da ih odvedu na sljedeću razinu skijanja tako da osobne preferencije po pitanju vanjskog dizajna mogu komotno biti jezičac na vagi – Pursuit 16 Ti/Bslt ili Pursuit 16 Ar/Bslt?

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 145087
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr