NATJECANJA

»

SKIJANJE

19.12.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Alta Badia - PVLS(m), Courchevel - VLS(ž): Pobjede Olssona i Shiffrin

Senzacionalni pobjednik Matts Olsson oduševio je sve skijoljupce na paralelnom veleslalomu u Alta Badiji održanom u ponedjeljak. Mikaela Shiffrin danas je bila najbolja na francuskom tlu u utrci veleslaloma.

Posljednja dva dana imali smo prilike gledati skijašice i skijaše u disciplini veleslaloma. Dok su se djevojke u Courchevelu natjecale u klasičnoj veleslalomskoj utrci, njihove muške kolege jučer su bili dio sjajne skijaške priredbe. Po drugi puta u povijesti Svjetskog skijaškog kupa, Alta Badia je ugostila utrku paralelnog veleslaloma. Navedena je utrka obilovala sjajnim skijaško-akcijskim potezima te su ljubitelji tog formata mogli u potpunosti uživati. 

Samo dan prije paralelnog veleslaloma, održan je onaj klasični veleslalom. Disciplina paralelnog veleslaloma poznata je po brojnim iznenađenjima i senzacijama. Ni ovoga puta isto nije nedostajalo, ali je ipak ostvareno u malo manjem obimu. Naime, dvojca skijaša s postolja klasične veleslalomske utrke održane u nedjelju, završili su i na pobjedničkom postolju ovog atraktivnog skijaškog događaja. Kako bi zadržali onaj dio koji označuje senzaciju, pobrinuo se Šveđanin Matts Olsson osvojivši prvo mjesto, glavnu nagradu organizatora te 100 FIS bodova koji će biti dodijeljeni ukupnim veleslalomskim bodovima. Do pobjede je stigao pobijedivši Rusa Andrienka, Austrijanca Brennsteina, našeg reprezentativca te drugoplasiranog i trećeplasiranog skijaša navedene utrke.

Znate li tko je bio drugoplasirani, a tko trećeplasirani? Pa naravno, riječ je o magičnom Hirscheru i njegovom glavnom ovozemaljskom konkurentu, Henriku Kristoffersenu. Hirscher je do treće pozicije stigao pobijedivši redom Francuza Fairota, Kjetila Jansruda, Andre Myhrera te u utrci za treću poziciju Alexandra Aamodt Kildea. Do druge pozicije, nimalo lak put nije imao ni Kristoffersen. Redom su pali Nijemac Schmid, Matthias Mayer te njegovi reprezentativni kolege Nestvold-Haugen te Aamodt Kilde. Osim prvog kruga, kada su vožene dvije utrke, u svakom se sljedećem krugu skijala samo jedna utrka. Nije bilo zamjena staza.

U utrci paralelnog veleslaloma sudjelovao je i naš Filip Zubčić. Može se reći kako je nadoknadio sve ono propušteno dan ranije. Završio je na osmoj poziciji te je pritom osvojio 32 boda. Kako bi došao do navedene pozicije morao je pobijediti Francuza Faivrea i Talijana De Aliprandinija. U četvrtfinalu je eliminiran od senzacionalnog pobjednika Olssona, dok su u borbi za 5./6. mjesto te 7./8. mjesto od njega bili bolji Šveđanin Myhrer te Švicarac Murisier. Moramo naglasiti kako niti u jednoj utrci nije glatko izgubio; uvijek je postojala borba do samog kraja.

Djevojke su ponedjeljak iskoristile za put od Val d'Iserea do Courchevela. Danas su nastupile u veleslalomskoj utrci. Nikakvih problema uzrokovanih vremenom ni organizacijom nije bilo, stoga smo bezbrižno mogli uživati u utrci. Sjajna Amerikanka Mikaela Shiffrin još je jednom pokazala cjelokupan spektar svojih skijaških sposobnosti. U obje je veleslalomske vožnje bila, ne samo najbolja, već izrazito dominantna te nije bilo nikakve dileme koja će djevojka zasjesti na tron. Mikaela je stazom prošla za 2:02.40 minuta što joj je donijelo 34. pobjedu u karijeri. Ukoliko nastavi ovim tempom vrlo bi brzo mogla dostići svoju reprezentativnu kolegicu i legendu američkog i svjetskog skijanja, Lindsey Vonn.

Ove su sezone održane tri veleslalomske utrke. Zanimljivo, u sve tri utrke samo su četiri različite skijašice bile na postolju. Riječ je o Viktoriji Rebensburg, Tessi Worley, Manueli Moelgg te naravno Mikaeli Shiffrin. Kako se navedena tradicija ne bi prekinula, pobrinule su se Tessa Worley i Manuela Moelgg. Da se vozi samo jedna vožnja veleslalomske utrke, navedena bi tradicija pala. Drugo je mjesto nakon prvog dijela natjecanja držala mlada Talijanka Marta Bassino. Prekrasno je odskijala prvu vožnju. Toliko lakoće, elegantnosti i gracioznosti u jednoj veleslalomskoj vožnji već dugo nije viđeno. Drugi je dio odskijala izuzetno slabo što joj je donijelo tek osmu poziciju.

Sušta suprotnost Bassino bila je Worley. Prvi je dio natjecanja odskijala u potpunosti neprepoznatljivo. Možda je bila pod pritiskom domaćeg terena, no stvarno je bila izuzetno spora. Druga vožnja donijela je drugu priču. Izvedba u prvom dijelu staze bila je solidna, no s tom solidnom izvedbom zasigurno ne bi završila na postolju. Kao da je u sred druge vožnje shvatila kako to nije dovoljno dobro, pustila je skiju te je posljednji dio staze odskijala impresivno. Koliko je to bilo zadivljujuće govori i činjenica kako je bila najbrža u drugom dijelu natjecanja. Sve su je djevojke do Shiffrin preskočile, a i dvadesetdvogodišnja Amerikanka nije odskijala toliko dominantno u drugom dijelu. U konačnici, Worley je za Shiffrin zaostala 0.99 sekundi, ali kad se to usporedi sa zaostatkom od 1.42 sekunde nakon prvog dijela natjecanja, može se konstatirati da to i nije toliko loše.

Kako bi se nadoknadilo loše izdanje Marte Bassino i nastavila prethodno navedena tradicija, pobrinula se Manuela Moelgg. Već nekoliko utrka za redom skija na jednoj izuzetno visokoj razini. Uz Mikaelu, ona je jedina djevojka koja se našla na postolju u sve tri veleslalomske utrke. Rebensburg je danas razočarala. Moelgg je odskijala u svom stilu, agresivno i hrabro, s minimalnim brojem pogrešaka te je u potpunosti zasluženo stigla do treće pozicije. Za Shiffrin je zaostala 1.01 sekundu, što bi značilo da je bila sporija od Worley za 0.02 sekunde. Vjerujemo da će ju jednom i nagraditi te da će u jednoj od sljedećih utrka završiti na samom tronu.

U utrci je nastupila i naša Leona Popović, ali nažalost nije uspjela završiti prvu vožnju. Već sutra će moći popraviti stvar, kada se vozi kvalifikacijska utrka slaloma za večernji program paralelnog slaloma koji je na rasporedu od 18 sati. Uz poljubac sreće, voljeli bi je vidjeti među velikim djevojkama. Skijaši i skijašice su zamijenili uloge. Mladići sutra nemaju zakazan nastup već sele u Madonnu di Campiglio gdje ih u petak očekuje noćni slalom, s početkom od 17:45 sati, dok je druga vožnja na rasporedu od 20:45 sati. Tjedan pun skijaških događanja ide dalje. Pravi skijoljupci tek su došli na svoje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 196540
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr