NATJECANJA

»

SKIJANJE

29.01.2013.      

Autor: Goran Vukelić 

Darron Rahlves: "Streif je test za psihu skijaša"

Pobjednik spusta na Streifu 2003. nije se odrekao skijanja po umirovljenju 2006. Nakon spustaških, pa cross skija, nataknuo je široke "šlape" i danas juri netaknutim padinama.

Zanimljivo je bilo vidjeti listu predvozača za spust u Kitzbühelu ove godine. Između golobradih mladaca koji tek traže svoj komadić skijaške slave smjestilo se poznato ime. Darron Rahlves se kao predvozač spustio Streifom, stazom koju je ukrotio točno deset godina ranije kada je pobijedio na slavnom spustu. Uspjelo mu je to kao prvom Amerikancu nakon Buddyja Wernera 1959., a o skijaškoj veličini Rahlvesa svjedoči i pobjeda na Lauberhornu tri godine kasnije.

Nismo zato mogli propustiti priliku nalaktiti se s Rahlvesom na ogradu u ciljnoj ravnini i prokomentirati famozni Streif. "Streif je težak test za skijaško umijeće, ali još teži za psihu. Na njemu treba pokazati čvrstinu koju imaš. Pobjeda ovdje je bila najveći dan mog života, tada sam bio potpuno spreman preuzeti rizik na stazi", kaže Amerikanac.

-.--.-

"Sve počinje izlaskom iz startne kućice, treba krenuti agresivno i napadački od početka. To te onda nosi cijelim putem. Za mene je start uvijek bio najvažniji. Steilhang treba dobro odvesti, prenijeti brzinu na ravni dio staze. Zadnji sektor je važan jer tu se jačim angažmanom može dobiti još dosta brzine", otkriva Rahlves i dodaje: "Potrebne su i dobre skije jer ima dosta 'glajtanja'."

Razlika pri startu 2003. i 2013.? Je li srce jednako kucalo?

"Bilo je nevjerojatno spustiti se opet Streifom. Gledao sam dečke kako skijaju, Kitzbühel im je uvijek najvažnija utrka sezone. Želio sam se opet približiti tom osjećaju otprije deset godina. Razlika je što sam tada bio potpuno spreman za utrku, bio sam spreman riskirati. A sada... Još uvijek sam u skijanju i mogu reći da sam u dobroj formi, ali jako dugo nisam stao na spustaške skije. Bio sam zato nervozan pred prvi spust na treningu u četvrtak. Stati u startnu kućicu i pogledati niz Mausefalle... Uh! Još uvijek mogu postići brzinu, ali problem je što je više ne mogu kontrolirati."

-.--.-

Rahlves primjećuje da se spust promijenio od vremena kada je on nastupao. "Nekako je blaže nego što je bilo... Staze su više prilagođene sigurnosti. Iako, sada ima više leda, podloga je vrlo agresivna i važnu ulogu igra materijal na kojem se skija. Zato volim Kitzbühel, Streif ne možeš puno promijeniti. Svake je godine praktički isti i zato tu uvijek pobjeđuju najbolji."

-.--.-

Daleko su sada dani kada je Rahlves skijao spust stazama Svjetskog kupa. No, ostao je blizu snijega... "Nakon povlačenja iz reprezentacije sam se bavio ski crossom. Već 2008. sam osvojio zlatnu medalju na X-Games, a 2010. sam nastupio na Olimpijskim igrama. No, prestao sam s time, nisam više tako mlad za borbu. Sad se bavim freerideom, i to big mountain freeridom. Helikopterom odemo na daleke vrhove, skijamo po dubokom snijegu, snimamo filmove i – uživamo!", uz osmijeh je završio Amerikanac.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 29. siječnja 2013.   13:08h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Eh, šteta Gorane što ga nisi pitao ono što me najviše zanima, jer on je najbolja osoba na svijetu za odgovoriti, a to je koji je odnos kvalitete jednog vrhunskog WC skijaša kao on i vrhunskih frirajdera sa kojima dere velike planine. Kao i usporedba tih padina i recimo baš Streifa. Gdje ga je više strah?:)
    Ali vrlo zanimljivo da je bio predvozač, super povod za razgovor. I još zanimljivija opaska da ima brzinu ali je ne može kontrolirati. A najzanimljivije je ovo da ste se nalaktili... :D

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4719238
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr