NATJECANJA

»

SKIJANJE

16.02.2010.      

Autor: Goran Vukelić 

Didier Defago - arhitekt švicarske sreće

"Zbilja sam želio otići kući s medaljom", priznao je ambicije olimpijski pobjednik u spustu Didier Defago.

Natjecanja u alpskim skijaškim disciplinama konačno su krenula nakon što vremenske prilike nisu bile previše blagonaklone prvih dana Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru. Na prvoj utrci, muškom spustu, slavio je Didier Defago (naslovna fotografija). "Onaj drugi" Didier, ne Didier Cuche od kojeg je većina skijaške publike očekivala zlato.

"Zbilja sam želio otići kući s medaljom", priznao je ambicije olimpijski pobjednik u spustu. "Nakon triju Igara i mnogo Svjetskih prvenstava mislim da je presudilo moje iskustvo. Bila je to luda utrka, teška i prilično različita od treninga."

Iskustva Defago ima i više nego dovoljno. S 32 godine na plećima jedan je od najstarijih sudionika Svjetskog kupa. Debitirao je 1996., a dosad je, zanimljivo, upisao samo tri pobjede. Dvije su došle prošle godine kada je u tjedan dana vezao uspjehe u mitskom Wengenu i Kitzbühelu. Teza da spustaši sazrijevaju kasnije potvrdila se i na primjeru ovog diplomiranog arhitekta iz Morginsa koji je olimpijsko skijaško zlato vratio u Švicarsku nakon 22 godine.

-.--.-svindal

Drugi je završio Aksel Lund Svindal (gore). Norvežanin je u punoj skijaškoj zrelosti, a uz kristalne globuse i medalje svjetskog prvaka nedostajalo mu je samo olimpijsko odličje.

"Vrlo sam zadovoljan sa srebrom, niti na trenutak nisam pomislio da sam izgubio zlato. Odlično sam se osjećao na startu. Vjerujem da se odlazak na ceremoniju otvaranja i udisanje cijele olimpijske atmosfere isplatilo. Zbilja uživam u svemu ovome. Važnu ulogu u utrci su odigrale video analize. Budući da je ovo nova staza za mene puno smo vremena proveli pred ekranom pokušavajući otkriti najbržu putanju. I izbor skija je bio težak na ovom proljetnom snijegu, no serviseri su obavili sjajan posao", kaže Svindal.

-.--.-miller

Bode Miller (gore) je doskijao do bronce. Čini se da je to neki drugi Bode naspram onog prije četiri godine u Torinu kada je izjavljivao da mu olimpijsko zlato ne znači ništa, a noći je provodio po klubovima i barovima. Sigurno ga je "otrijeznilo" i roditeljstvo.

"Veliko je olakšanje osvojiti medalju. Činjenica da su me Defago i Svindal pobijedili za nekoliko stotinki sekunde me ne zamara previše", kazao je Amerikanac koji je u Vancouver došao bez medijske pompe koja ga je pratila u Torinu. Prva američka zvijezda sada je Lindsey Vonn.

Također, Miller se vratio pod okrilje američke reprezentacije: "Odlučio sam da se želim utrkivati. Ako sam već to odlučio, onda ću skijati na način koji će me ispunjavati ponosom i možda nadahnuti ostale momke u skijanju. To je puno ljepši osjećaj nego prije dok sam bio sam. Sada sam usredotočen na skijanje i uživanje. Danas je bio odličan dan i nadam se da ću ga ponoviti."

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 279021
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr