NATJECANJA

»

SKIJANJE

29.01.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Moskva City Event: Dürr i Hirscher, Ivica 3.

Lena Dürr (GER) i Marcel Hirscher (AUT) pobjednici gradskog paralel slaloma Moskve (RUS). Ivica Kostelić do 57. podija na utrkama Svjetskog kupa u karijeri.

Ivica Kostelić i po 57. puta u karijeri osigurao je plasman na pobjednički podij na nekoj od utrka FIS Svjetskog kupa plasmanom na odlično 3. mjesto gradskog paralel slaloma voženog danas u Moskvi.

Najbolji hrvatski skijaš putem do polufinala pobjeđivao je kroz dvije vožnje prvo u osmini finala domaćeg natjecatelja Aleksandra Horošilova. I to nakon što je nakon potpuno izjednačene kratke prve vožnje u drugoj vožnji sagradio prednost od 0.09 sek. Pa potom i od Manfreda Mölgga (ITA) u prvoj rundi boljega Amerikanca Davida Chodounskog za svega 0.01 sek. nakon dvije vožnje u četvrtfinalu. Pobjedu sa 0.01 sek. prednosti, ali sada protiv ovogodišnjeg pobjednika prvog gradskog paralel slaloma Münchena, Felixa Neureuthera (GER), Ivica je ponovio i u malom finalu, borbi za treće mjesto. A iz mogućeg velikog finala Ivicu je u polufinalu izbacio kasniji pobjednik, ove sezone u tehničkim disciplinama jednostavno nezaustavljivi Marcel Hirscher.

Hirscher je u prvoj vožnji tog polufinala sagradio 0.26 sek. prednosti. U drugoj vožnji Ivica do polovine staze faktički sve nadoknađuje. No snažan udarac o jedna vrata ostavlja ga bez jednog od štapova. Te Hirscher u cilj ulazi potom s 0.29 sek. prednosti.

"Jako sam zadovoljan. Dobio sam dvije bitne utrke za 1 stotinku, znači onu u četvrtfinalu i ovu u borbi za treće mjesto. Na žalost nisam baš imao sreće u polufinalu s Hirscherom, malo sam previše riskirao na onoj prijelomnici pa mi je pao štap. Tu sam izgubio puno vremena, jer inače - mislim da sam ga 'imao'.

S druge strane - Felixa nikada nije lako dobiti u paralelnoj utrci jer fenomenalno starta i dobro vozi. Ali ja sam se tako 'bacio na glavu' u cilj, možda sam to u toj presudnoj sekundi jednostavno više želio. Utrka je bila stvarno izjednačena.

Drago mi je da sam bio ovdje, u Moskvi. I drago mi je da se utrka održavala na mjestu okruženom takvim zanimljivim zgradama i spomenicima. To je jedinstveno, toga nema u Svjetskom kupu. Na primjer, na putu prema startu nas je gledao Lenjinov lik (smješak), ispred Doma ruskih naroda", raspoložen je nakon utrke bio Ivica.

-.-Goran Razić-.-

U velikom finalu, uz 0.16 sek. prednosti nakon dvije vožnje, Hirscher je potom bio bolji od Andre Myhrera (SWE).

Marcel Hirscher nakon današnje utrke, i s novih 100 bodova za svoju prvu pobjedu u formatu gradskih paralel slaloma, sada odlazi na 800 bodova u slalomskom poretku Svjetskog kupa. S četvrtim mjestom, i s 50 osvojenih bodova, Felix Neureuther je na 616 slalomskih bodova na drugom mjestu. I sada još stvarno samo teorija, uz dva slaloma do kraja, Hirschera dijeli od matematičke potvrde prvog malog slalomskog Kristalnog globusa karijere. Ivica Kostelić nakon 60 bodova Moskve slalomski je i nadalje četvrti s 375 bodova, 57 manje od Andre Myhrera (SWE) koji je danas uzeo 80 bodova. Marcelu Hirscheru, inače, u sezoni 2012/13. današnja pobjeda je 13. (!) plasman na pobjednički podij u tehničkim natjecanjima te već 6. ovosezonska pobjeda.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa Hirscher sada ide na 1.135 bodova. Dok Aksel Lund Svindal (NOR), kojega danas u Moskvi vlastitom odlukom bilo nije, ostaje na 921 bodu. Ivica i nadalje ostaje peti, no zaostatak za Tedom Ligetyjem (USA) sada je smanjen na svega 31 bod.

Veliko iznenađenje u ženskom dijelu konkurencije! Svoju prvu pobjedu na nekoj od utrka Svjetskog kupa slavi 21-godišnja Njemica Lena Dürr, a koje je na natjecanje došla kao zamjena za Viktoriju Rebensburg. Redom do pobjede Dürr je uz odlično skijanje pobjeđivala Mariu Pietilä-Holmner (SWE) za 0.34, pa Fridu Hansdotter (opet SWE) za 0.59 pa Mikaelu Shiffrin (USA) za 0.05 te naposlijetku, u velikom finalu, i Veroniku Velez Zuzulovu (SVK) za zbrojenih 0.43 sek.

-.--.-

Mikaela Shiffrin treće mjesto na utrci, i dragocjenih 60 bodova za slalomski poredak Svjetskog kupa, u malom finalu osigurala je protiv Wendy Holdener (SUI). A upravo Holdener u četvrtfinalu je bila 'kobna' za Tinu Maze (SLO).

Ukupni poredak ženskog dijela Svjetskog kupa, uz njena ovosezonska izdanja, za Maze nakon Moskve nikako nije sporan u smislu i nadalje ogromne prednosti. No, osvajanjem 40 bodova za četvrtfinale, uz već spomenutih 60 bodova mlade Shiffrin, Tina sada slalomski za Amerikankom, nakon samo 13 bodova nakon nedjelje i Maribora, sada opet zaostaje za 33 boda. Također uz još dva slaloma do kraja sezone.

Nakon gradskog 'eventa' Moskve serija natjecanja Svjetskog kupa odlazi na zasluženi odmor do završetka FIS Svjetskog prvenstva u Schladmingu. Iduća natjecanja na rasporedu su 23. i 24. veljače za skijašice u Meribelu (FRA). A u istom terminu skijaši će nastupati na utrkama u Garmisch-Partenkirchenu (GER).  

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 06. veljače 2013.   13:36h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    A znam. Bit će kao nekad. B.K. (Before Kostelic's)
  • Objavljeno: 06. veljače 2013.   12:08h

    Član od:
    13.01.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    E Minja, Minja...
    Kao da ne znaš kako će onda biti, skijanje će se prenositi kao i skijaški skokovi, košarka ili bilo koji drugi gdje nismo nešto. Dakle, gotovo nikako, pa je time i problem komentatora potpuno deplasiran.
  • Objavljeno: 04. veljače 2013.   07:54h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Kao oni programi sa Bliskog istoka, puškaranje u Gazi i sl. Neka daju samo međunarodni ton.
    Da, kasnije sam se sjetio za tog novinara da je bio potpisan u reportažama HTV-a... Gdje je zvučao bolje nego u ovom prijenosu. A da... Nije lako biti komentator... Naročito dobar. Živo me zanima tko će se otimati za komentiranje kada nam Iveka ne bude više na stazama... Sada je to pitanje prestiža tko će bolje navijati za njega, nije stvar tko će bolje komentirati.
  • Objavljeno: 02. veljače 2013.   17:23h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Glasam za prijenose bez ikakvog komentara.

    [Editirano] 02. veljače 2013. u 17:24h
  • Objavljeno: 31. siječnja 2013.   10:45h

    Član od:
    01.09.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Jutarnji je napustio ima već sada i dosta dugo, sada je angažiran na HTV-u. A prijenos Moskve mu je bio prvi TV prijenos utrke uživo, do sada je radio novinarske priloge.
  • Objavljeno: 31. siječnja 2013.   07:48h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Eto, ipak je tako kako je netko već ranije rekao na moj post. Da, Ivica bi ispao da je bilo 0.00, zato i je napravio strašnu stvar, 2 puta kroz ušicu igle.
    Zar nije taj Dan Figenwald novinar Jutarnjeg, kakve veze ima on sa HTV?!

    [Editirano] 31. siječnja 2013. u 07:49h
  • Objavljeno: 30. siječnja 2013.   13:59h

    Član od:
    01.09.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Na žalost - samo manjak pripreme za prijenos koji se radi, nepoznavanje natjecanja koje se prenosi. Za hrvatske (HTV) TV standarde - i ne baš neki problem. Pravila su jasna, čak i malo bacaju drugačije svjetlo na 'faktor sreće' kod Ivice Kostelića. Brži ili brža druge vožnje ide dalje ako su vremena nakon dvije vožnje potpuno identična. Tako je Ivica dva puta mogao ispasti da mu je suparnik bio za stotinku brži, jer on je bio taj koji je ulazio u drugu vožnju s prednošću. Drugi 'kolega' je bio Dan Figenwald.
  • Objavljeno: 30. siječnja 2013.   13:25h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    E da, čuo sam drugo objašnjenje za isto vrijeme nakon druge vožnje, Dagovo. On je rekao da u tom slučaju bolje rangirani slalomaš u poretku Svj. kupa ide dalje, a ne onaj koji je odvozio bolju drugu vožnju.
  • Objavljeno: 30. siječnja 2013.   13:12h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    " mlada kanadjanka koja je pala u prvoj voznji, 4-5 vrata prije skoka i onda na skoku napravila okret za 360 ( neznam kako se zove ta figura ) sa slalom skijama
    za mene je pobjednica
    [Editirano] 30. siječnja 2013. u 11:03h "

    (Član ZAAK)

    Zašto? Simpatično, ali ništa specijalno. Sj. Am pristup skijanju, kul. Ono što je Hakler nadoknadio protiv Jansruda u drugoj vožnji je... Nemoguće. Isto kao i dvije pobjede Profesora sa stotinkom. Bez sreće, samo snaga volje.
    Ali iznenadio sam se kada sam vidio utrku na TV-u... Prebrzo nakon Kitza, kakav je to ludi tempo!? Znam da ne voze svi sve kao Ivek, ali... Nisam baš ni siguran da je on jedini koji vozi sve, kao što subjektivni Bruno Kovačević kaže. A i Dag je imao svoj moment sa komentarom, pače tvrdnjom , da je Ivica najbolji tehničar u Svj. kupu. Tko je glavni komentator bio? Nije baš radiofoničan, ali bolji od spomenutog kolege.
  • Objavljeno: 30. siječnja 2013.   11:41h

    Član od:
    13.01.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

Prikazano 10 od 13 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 392833
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr