NATJECANJA

»

SKIJANJE

26.10.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Sölden VSL (ž): Uvjerljiva premijera Gut, Sofija 43.

22-ogodišnja Lara Gut (SUI) na veleslalomu otvaranja nove sezone FIS Svjetskog kupa uvjerljivo do svoje premijerne veleslalomske pobjede. Sofija Novoselić danas bez druge vožnje.

Lara Gut do danas je kao najbolje veleslalomske rezultate karijere u Svjetskom kupu imala upisana dva treća mjesta. Iz Semmeringa (AUT) još iz prosinca 2008., ali i sa završnice Svjetskog kupa za sezonu 2012/13., iz ožujka ove godine i Lenzerheidea (SUI). A upravo tu svoju, na kraju prošle sezone pokazanu, odličnu veleslalomsku formu uspjela je, očito, kroz proljeće, ljeto sve u jesen prenijeti i do Söldena (AUT). 

Svoju prvu veleslalomsku, i ukupno četvrtu pobjedu na utrkama Svjetskog kupa, omalena Švicarka osigurala je postavivši isprva još u prvoj vožnji najbolje vrijeme 1:09.26, tada uz 0.77 sek. prednosti u odnosu na drugoplasiranu Viktoriju Rebensburg (GER). Dok joj je u konačnici i 16. vrijeme druge vožnje bilo dostatno za završno slavlje, i to uz zbrojenih 0.84 sek. prednosti u odnosu na Kathrin Zettel (AUT) te čak 1.28 sek. zbrojene prednosti u odnosu na već spomenutu Rebensburg.

Skijašice sa startnim brojevima 1 do 4 i inače su danas definitivno obilježile utrku. Poredak nakon prve vožnje glasio je Gut - Rebensburg - Anna Fenninger (AUT) - Zettel. A konačni poredak utrke donio je opet baš četvrto mjesto za Fenninger. 

Dvije djevojke koje su zasigurno također obilježile današnju utrku bile su još i Mikaela Shiffrin (USA) te Tina Weirather (LIE). 

Sa startnim brojem 15 18-ogodišnja "slalomska kraljica" Shiffrin isprva je stigla u prvoj vožnji do 5. mjesta. Dok je Weirather sa startnim brojem čak 37 (!) doskijala do sjajne 7. pozicije prve vožnje. U konačnici - Weirather čak peta, Shiffrin šesta. A ponajveći podbačaj, barem suprotno svim očekivanjima, danas je ponudila Tina Maze (SLO). Prva vožnja slovenskoj aktualnoj ukupnoj i veleslalomskoj pobjednici Svjetskog kupa donijela je još čak i solidno 6. mjesto, no uz čak 2.17 sek. zaostatka u odnosu na najbržu Gut. Dok je nastupom u drugoj vožnji Tina odradila tek 27. vrijeme te vožnje (!), i uz 3.05 sek. sada zbrojenog zaostatka, u odnosu opet na Gut, zauzela tek završnu 18. poziciju utrke.

Jedina hrvatska predstavnica na utrci, Sofija Novoselić, u prvu vožnju Söldena krenula je sa startnim brojem 65 od 67 skijašica sa starta utrke. U konačnici je tu prvu vožnju završila na 43. poziciji uz 5.43 sek. zaostatka za najbržom te uz 1.42 sek. zaostatka do posljednje kvalificirane za drugu vožnju, danas također poput Maze i ne baš pretjerano "inspirirane" Julie Mancuso (USA). 

"Uvjeti na stazi su bili odlični. Dosta sam kasnila na ravnici, strminu još moram trenirati, tako, to mi baš nikada nije bila jača strana. Otprilike sam danas odskijala na razini na kojoj trenutno jesam - ne mogu reći niti da sam nešto posebno razočarana, niti da sam pretjerano oduševljena ovim nastupom. Imamo sada dva-tri tjedna do iduće utrke - idemo raditi!

Generalno se osjećam dobro, imam samopouzdanja, koje mi je prošle godine jako nedostajalo. Vesela sam, baš uživam u skijanju, i mislim da bi ova sezona mogla biti dobra", izjavila je nakon utrke Sofija.

Svoj veleslalom Söldena sutra voze i skijaši.  

Konačni poredak prvih 10 skijašica na utrci:

1. GUT Lara (SUI) 2:25.16
2. ZETTEL Kathrin (AUT) + 0.84
3. REBENSBURG Viktoria (GER) + 1.28
4. FENNINGER Anna (AUT) + 1.41
5. WEIRATHER Tina (LIE) + 1.58
6. SHIFFRIN Mikaela (USA) + 1.62
7. PIETILAE-HOLMNER Maria (SWE) + 1.91
8. LINDELL-VIKARBY Jessica (SWE) + 2.17
9. GISIN Dominique (SUI) + 2.21
10. GAGNON Marie-Michele (CAN) + 2.24
...
43. NOVOSELIĆ Sofija (CRO) + 5.43 (nakon 1. vožnje) 

Cjeloviti rezultati, analiza, poretci nakon utrke (.pdf) 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248117
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr