NATJECANJA

»

SKIJANJE

16.12.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Val Gardena - S(m), Val d'Isere - SG(ž): Svindal i Vonn iznad svih!

Subota je donijela dvije iznimno spektakularne utrke brzih disciplina. U ženskom superveleslalomu najbolja je bila Lindsey Vonn, dok je u spustaškoj utrci pobjedio Aksel Lund Svindal.

Vrijeme se smilovalo te smo mogli uživati u dvije fenomenalne utrke brzih disciplina. Val d'Isere je svjedočio sjajnoj superveleslalomskoj utrci najboljih skijašica svijeta, dok su se u Val Gardeni, po Saslongu, spuštali najbolji spustaši na zemaljskoj kugli. Obje su utrke bile izuzetno dinamične i zanimljive, a zaista je teško ocijeniti koja je bila spektakularnija.

Na stazu su prvo krenule djevojke, a prva po redu bila je Austrijanka Cornelia Hutter. Kao što je to uobičajeno, televizijskim prijenosom mogli smo pratiti cjelokupnu vožnju skijašice sa startnim brojem 1. Uživali smo u njezinoj izvedbi i prekrasnoj postavi superveleslaloma u Val d'Isereu. Na zadnjem zavoju, tri vrata do cilja, otišla je preširoko te ih nije stigla uhvatiti. Šteta, zasigurno bi završila na postolju.

Hutter, kao ni Weirather, nisu stigle presjeći ciljnu liniju, no većina je skijašica to ipak uspjela. Lindsey Vonn zasigurno pripada toj grupi. I ne samo da pripada, već je njezino vrijeme od 1:04.86 minuta ostalo daleko najbolje u današnjoj utrci. Bila je to klasična Lindsey, skijala je na ivici svojih mogućnosti, maksimalno riskantno. Ponekad se takav pristup isplati, kao danas recimo, a ponekad završi ispadanjem i teškim posljedicama istog. Tridesettrogodišnja Amerikanka je bila nedodirljiva, upisala je svoju 78. pobjedu u karijeri te je podsjetila na svoje najbolje dane, dobra stara vremena kada u ženskoj konkurenciji nije postojala skijašica koja bi joj se mogla suprotstaviti. Podsjetimo, nekoliko je puta upućivala zahtjev prema FIS-u u kojem je tražila da joj se omogući natjecanje u muškoj konkurenciji. Ako opet postigne konstantu u svojim fenomenalnim nastupima, želja bi joj se možda i mogla ostvariti.

Najbliže legendarnoj Amerikanki, na 0.31 sekundu do pobjede stigla je Talijanka Sofia Goggia. Možemo konstatirati kako se Sofia vratila tamo gdje i pripada, odnosno gdje je svojim prošlosezonskim izvedbama pokazala da joj je mjesto. Druga pozicija u superveleslalomskoj utrci Val d'Iserea predstavlja prvi vrhunski rezultat ove sezone. Do sada je izgledala kao da skija u grču, stoga i ne čudi njezina izjava nakon utrke u kojoj kaže kako joj je pao kamen sa srca. Vjerujemo da se ovim rezultatom riješila pritiska te se nadamo kako će u sljedećim utrkama početi ostvarivati izdanja na razini prošlosezonskih. 

Treću je poziciju ugrabila sjajna Norvežanka Ragnhild Mowinckel. Do rezultata karijere stigla je sjajnom superveleslalomskom izvedbom, pritom zaostavši 0.39 sekundi za pobjednicom. Mnogo je puta bila blizu postolja, ali nikad do današnjeg dana nije imala priliku stati na isti. Ukoliko nastavi ovu uzlaznu putanju, vjerujemo kako bi je u bliskoj budućnosti mogli vidjeti i na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja. Sjajan dan za dvadesetpetogodišnju Norvežanku, kao i za cijelu norvešku reprezentaciju.

Ragnhild Mowinckel pridružili su se i njezini muški kolege. Nakon jučerašnjeg maglovitog vremena, danas je svanuo prekrasni zimski sunčan dan u Val Gardeni. Kada su takvi uvjeti, a staza se zove Saslong, onda pobjeđuju samo najbolji. Aksel Lund Svindal u potpunosti je izdominirao u današnjoj utrci. Pokazao je kako ne postoji bolja kamikaza od njega. Sa startnim brojem 13, inače sretnim brojem, letio je stazom. Nevjerojatnom lakoćom je prevazišao sve prepreke te u cilj ušao s nevjerojatnih 1.34 sekunde prednosti nad tada vodećim Nijemcom Dressenom. Puno vrhunskih skijaša je prošlo stazom prije Svindala, ali se stekao dojam kao da su svi oni imali čavle u svojim skijama, dok su skije legendarnog Norvežanina letjele same. 

Dressen je završio na trinaestoj poziciji, iako je odskijao više nego solidno. Činilo se kao da skijaši nakon Svindala skijaju nevjerojatnom lakoćom, dok su oni ispred bili nevjerojatno usporeni. Vremenu od 1:57.00 minuta najviše se uspio približiti Akselov reprezentativni kolega Kjetil Jansrud. Jedino za vrijeme njegove vožnje bilo je uzbudljivo u kontekstu svrgavanja Svindala s trona pobjedničkog postolja. To bi značilo da je kroz cijelu dužinu staze Jansrud išao jako dobro, na granici fenomenalnog, ali postoji samo jedan stari lisac u norveškoj skijaškoj reprezentaciji. U konačnici je zaostao 0.59 sekundi, što je bio njegov najveći zaostatak kroz cijelu stazu. Ironično, da danas nije bilo Svindala, Jansrud bi sigurno pobijedio.

Treću poziciju ugrabio je drugoplasirani iz jučerašnje utrke superveleslaloma, Austrijanac Max Franz. Kao i jučer, bacio se na glavu i potpuno zasluženo došao do svog sedmog postolja u karijeri. Iza sebe je ostavio mnoga velika skijaška imena čime se može u potpunosti ponositi. Max je skijaš od kojeg je teško nešto očekivati sa sigurnošću. Ima velike oscilacije u izvedbama i rezultatima. Kada bi se ustalio u istim, vjerojatno bi jednog dana mogao dostići sjajnog Svindala. Danas je za njim zaostao 0.85 sekundi. 

Osim tri mušketira na postolju spusta Val Gardene, imali smo prilike vidjeti još mnoštvo sjajnih spustaških izvedbi. Senzacionalan rezultat je postigao dvadesettrogodišnji Švicarac Gilles Roulin, koji je sa startnim brojem 32 stigao do četvrte pozicije. Odlične izvedbe, a u konačnici i rezultate postigli su petoplasirani Christof Innerhofer, šestoplasirani Romed Baumann te Dominik Paris. Iznenađujuće dobro su odskijali i devetoplasirani Jared Goldberg, desetoplasirani Mauro Caviezel te jedanaestoplasirani Bryce Bennett. Njemački trojac Andreas Sander, Thomas Dressen te jučerašnji senzacionalni pobjednik Josef Ferstl također su odskijali na jednoj visokoj razini, što potvrđuje i činjenica da su u jednom trenutku držali vodeće pozicije u poretku. U konačnici su završili na dvanaestom, trinaestom, odnosno četrnaestom mjestu.

Za razliku od jučerašnjeg superveleslaloma, Natko Zrnčić-Dim danas se uspio spustiti niz Saslong. Završio je na 64. poziciji sa 4.11 sekundi zaostatka. Leona Popović nije startala u utrku ženskog superveleslaloma. Vjerujemo da će sutrašnji dan donijeti puno bolje rezultate našim skijašima. Od 9:30 sati na rasporedu je prva vožnja veleslalomske utrke u Alta Badiji. Ne treba zaboraviti kako je upravo na Gran Risi naš Filip Zubčić postigao rezultat karijere. Druga vožnja će započeti od 12:30 sati. Za razliku od skijaša, djevojke još ne mijenjaju lokaciju. Od 10:30 sati započet će još jedna superveleslalomska utrka, kao zamjena za otkazanu utrku u St.Moritzu prošlog vikenda. Hoće li poredak ostati isti kao i danas, tek nam ostaje za vidjeti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243059
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr