NATJECANJA

»

SKIJANJE

02.02.2009.      

Autor: Goran Vukelić

Photo: arhiva Skijanje.hr i Zoom Agence

 

SP Val d'Isere (skijaši) - Nikad jača konkurencija

Počinje 40. FIS Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju u Val d'Isereu s konkurencijom koja je u muškom skijanju rijetko kad bila ovako izjednačena.

40. FIS Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju samo što nije započelo. Francuski Val d'Isere, nakon mnogo "porođajnih" muka, konačno je posložen kako treba i uskoro će se podijeliti prvi kompleti medalja novim svjetskim prvacima. U muškom dijelu konkurencija je rijetko kad bila ovako izjednačena. Od početka sezone Svjetskog kupa održano je 26 natjecanja u kojima je pobjeđivalo čak 18 različitih skijaša iz 6 zemalja. Pored tradicionalnih alpskih, tu je i jedna mediteranska zemlja – Hrvatska. Štoviše, hrvatski je predstavnik i trenutačno vodeći skijaš Svjetskog kupa te s velikim ambicijama dolazi u francusko zimovalište. Naravno, riječ je o Ivici Kosteliću koji skija možda i najbolju svoju sezonu dosad.

-.-Skijanje.hr-.-Aksel Lund SvindalNo, krenimo redom... Prvi će se komplet medalja podijeliti u superveleslalomu. S obzirom na tendencije u ovoj disciplini, koja je sve više opasni spust, a sve manje veleslalom, favorite treba tražiti među specijalistima za brze discipline. Aktualni prvak, Patrick Staudacher, teško da će obraniti krunu. Sudeći po ovosezonskoj formi tu bi lako svoju priliku mogao ugrabiti Aksel Lund Svindal (desno), a i stari "lisac", Hermann Maier, imat će što za reći u smiraj svoje karijere.

Njih dvojica imaju šanse za dobar plasman i u najjizjednačenijoj disciplini Svjetskog kupa ove sezone, spustu. U šest dosadašnjih utrka čak je pet skijaša ubilježilo pobjedu. Kamere će posebno pratiti Didiera Defaga, jedinog koji je uspio pobijediti dvaput. I to gdje! S trijumfima na Lauberhornu i Streifu mirne bi duše već sada mogao zaključiti karijeru, no svjetsko će zlato sigurno biti izazov. Do tog cilja morat će biti brži od snažne i mlade talijanske reprezentacije u spustu te opasnih Kanađana koji se polako uigravaju za Olimpijske igre u svom dvorištu sljedeće godine.

-.-zoom agence-.-Sa superkombinacijskom utrkom naglasak se polako stavlja na tehničare. Ovo je prva utrka u kojoj ćemo pozorno pratiti Ivicu Kostelića. Svestran skijaš poput njega, aktualni olimpijski viceprvak, ovdje će s vrlo dobrim izgledima jurišati na medalju. Međutim, uz malo sreće, na podiju bi mogla stajati dvojica skijaša u kockastima kombinezonima. Natko Zrnčić-Dim je već gotovo pa konstanta na koju treba računati u raspletu kombinacijskih utrka i nikog sretnijeg od nas kad bi se ponovila prošlogodišnja slika iz Val d'Iserea (gore). Osim hrvatskog dvojca, opasni u kombinaciji su Silvan Zurbriggen koji je očigledno podigao formu u siječnju; zatim, Jean-Baptiste Grange, Benjamin Raich...

Raich je ove sezone najkonstantniji u veleslalomu gdje ima dvije pobjede. Tu bi se Austrijanac lako mogao okititi zlatom, pogotovo kad zbog teške nesreće neće nastupiti Daniel Albrecht. Izazivače će imati među Tedom Ligetyjem, prošlogodišnjim osvajačem veleslalomskog globusa, Carlom Jankom, čudom od djeteta iz Švicarske, iskusnim Massimilianom Blardoneom, motiviranim Akselom Lundom Svindalom...

-.-zooma agence-.-grangeSvjetsko će prvenstvo zatvoriti muški slalom. Do nedavno, svatko bi dao ruku u vatru da će naslov prvaka pred domaćom publikom proslaviti Jean-Baptiste Grange. No, Francuz ne briljira u posljednjih mjesec dana kako je to činio na početku sezone. Čini se da mu se ponavlja problem od prošle sezone kada je na zadnjoj utrci izgubio već "osvojeni" slalomski globus. Valjda mu komplekse neće opet nabiti Manfred Moelgg, koji u Val d'Isere dolazi osokoljen slalomskom pobjedom u Garmischu. Najviše bismo na postolju željeli vidjeti Ivicu Kostelića, no trnovit će mu put još više otežati odlični Austrijanci Renfried Herbst i Manfred Pranger. Dodatan motiv će pred domaćom publikom imati i Julien Lizeroux.

-.-Skijanje.hr-.-U svim prognozama nigdje nije iskrslo ime najveće zvijezde snježnog cirkusa – Bodea Millera. Amerikanac se šulja kroz sezonu, bez ijedne pobjede dosad. Sprema li iznenađenje u francuskim Alpama ili će utrke završavati u millerovskom stilu, izlijetanjem?

Prognoze su vrlo nezahvalna stvar. U jednoj utrci, uz uvjete jednake za sve, iznenađenja su vrlo lako moguća, pa čak i poželjna za dinamiku snježnog sporta. Kako bilo, očekuju nas dva tjedna vrhunskih predstava, napetosti i uzbuđenja. Bonjour, Val d'Isere!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 236464
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr