OPREMA

»

SKIJE

29.10.2012.      

Autor: Branimir Paškvan 

Usporedni test: freeride i freestyle skije 2012/13

Mali presjek freeride ponude za sezonu 2012/2013 testirali smo na mekom proljetnom snijegu Krvavca – u retcima što slijede donosimo vam usporedbu nekih važnijih karakteristika.

S obzirom na kretanje trendova u dizajnu i konstrukciji skija općenito čini se da je u žarištu pozornosti svjetskog skijaškog tržišta pitanje tko ima veći rocker. Rocker iliti uzdignuće prednjeg i stražnjeg dijela skije potekao je upravo iz (nerijetko doslovno) kućnih radionica freeride skija. Stoga je za ovu kategoriju skija to gotovo šekspirijansko biti ili ne biti pitanje. Pa da vidimo dakle tko ima veći!

Tko je veći rocker nije tako jednostavno odrediti pa smo ovdje uzeli u obzir tri podatka – čiji vrh i rep skije su najuzdignutiji od podloge, kojoj skiji rocker položaj počinje prije (gledano od veza prema naprijed i nazad) te tko ima najizrazitiji camber odnosno klasičnu konstrukciju skije (očituje se kao luk koji središnji dio skije odvaja od podloge).

Od testiranih skija najpodignutiji vrh i rep skije ima Salomonov Rocker2 , a slijedi ga Atomic Blog. Najranije rocker počinje kod Elanovog Puzzlea (praktički već od veza) pa kod Rocker2, pa onda Blog i Fischer Hybrid 10.0 (kad je u rocker položaju), slijedi K2 Kung Fujas, a najkasnije se u rocker uzdiže BBR. Najizrazitiji camber (mjerili smo razmak između skija ispod veza kad ih se spoji s flehama) ima Kung Fujas, pa Rocker2 i Salomon BBR, dok su Hybrid i posebno Puzzle praktički spojenih fleha; dakle, uopće nemaju camber.

Onima koji gledaju malo dalje od aktualnih trendova bit će od značaja i podatak o sidecutu, odnosno širini skija. Tu se ova grupa skija jasno odvaja u dvije skupine – jednu čine izrazito freeriderske Blog, Rocker2, Hybrid i Kung Fujas sa vrlo širokim strukovima (redom: 110, 108, 105 i 102 mm), a drugu na park orijentiran Puzzle (87 mm) i polivalentni BBR (88 mm). Promotrimo li samo širine vrhova skija BBR je pak najširi sa nevjerojatnih 147 mm, a slijedi ga freeride četvorka sa 133-136mm dok je Puzzle i ovdje okretniji sa svojih 122mm. Zanimljivo je napomenuti da Rocker2 i Blog nemaju najveću širinu na vrhu skije već kojih 20-30 cm prije (isto vrijedi i za repove ta dva modela) što im poboljšava okretnost zapnete li (kamo sreće!) u kakvom dubokom pršiću.

Za plovnost u dubokom bit će vam zanimljiv i podatak o težini skije – testirane skije međutim tu pokazuju jako male razlike – sve su u paru negdje oko 6-7 kg sa vezovima. Nešto lakše su BBR i Puzzle, u sredini Rocker2, Kung Fujas i Blog, a za nijansu teže Hybrid. No, kako znatan dio težine otpada i na vezove ove su razlike zaista zanemarive.

Za kraj evo i dojmova s terena. U mekom proljetnom snijegu najboljim se pokazao veteran među ekipom – Kung Fujas koji je najstabilniji, najbolje reagira na nepredvidivu podlogu, a ujedno je i vrlo plovan. Blog i Rocker2 po kroju su mu najsličniji, ali su u usporedbi s Kung Fujasom poprilično "mrtve" i teže ih je okretati po ljepljivom proljetnom snijegu. Možemo samo žaliti što uvjeti nisu dopuštali testiranje u prhkom dubokom snijegu u kojem bi Blog i Rocker2 zasigurno puno više pokazali. Elan Puzzle je od svih modela daleko najneživahnija skija, što i nije čudo s obzirom na to da je u parku puno bitnija njena okretnost od upravljivosti u smjeru rubnika. Hybrid s mogućnošću promjene rocker i camber položaja pokušava proširiti paletu mogućnosti korištenja pa se time najbolje može uspoređivati s BBR-om koji isto pokušava postići promjenom u liniji skije. Dojma smo da je Salomonov novitet uspješniji barem što se tiče primjene skije na uređenim stazama i razrovanim terenima. Isto tako smo skloniji više vjerovati rješenju koje ne zahtijeva mehaničko djelovanje na skiju jer nam iskustvo govori da su klik-klik sistemi zasigurno vremenski ograničenog trajanja.

Sve u svemu freeride kolekcija za predstojeću sezonu nudi dosta inovacija i poprilično različite karakteristike skija, već ovisno o tome u kojoj podskupini tražite svoje ljubimce. No bilo da se svrstavate više u  Big Mountain, Park ili All Mountain ljubitelje, mi vam prije svega želimo puno (prirodnog) snijega, a onda će i izbor skija biti lakši!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 279807
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr