19.10.2010.      

Autor: Goran Vukelić 

Svjetski kup 10/11: Ivica favorit s pokrićem

Veleslalomima u Söldenu kreće nova sezona skijaških natjecanja, sezona u kojoj Ivica Kostelić traži ostvarenje sna – osvajanje velikog Kristalnog globusa.

23. listopada u Söldenu počinje nova sezona FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju. Tog će se dana stazom niz ledenjak Rettenbach sjuriti skijašice, dan kasnije i skijaši čime će službeno početi lov na veliki Kristalni globus namijenjen najboljem na kraju sezone.

-.-Skijanje.hr-.-Tko se ima pravo nadati "kristalu"? U konkurenciji skijašica prvo je ime svakako Lindsey Vonn (slika desno). Amerikanka već tri sezone traži dostojnu protivnicu, najbliže joj se zasad primakla najbolja prijateljica Maria Riesch. "Sestrinski" bi se dvojac i ove sezone trebao izmjenjivati na vodećem mjestu s tim da prednost u svakom slučaju ide na stranu Vonn. I kada ne skija najbolje, ona pobjeđuje čistom mentalnom snagom i izvrsnom psihofizičkom pripremom za utrku. No, planove bi joj mogle pomrsiti dvije povratnice. Nakon sezone izbivanja zbog ozljeda, na snježne se piste vraćaju Nicole Hosp i Lara Gut. Hosp se ozlijedila upravo u Söldenu prošle godine i već nakon nekoliko sekundi zaključila sezonu. Austrijanka već ima jedan veliki Kristalni globus "u regalu" i trebala bi biti "lokomotiva" rot-weiss-rot reprezentacije. Kompletnu je prošlu sezonu propustila i Lara Gut i to zbog ozljede kuka na treningu u rujnu 2009. Mlada je Švicarka neosporno trenutno najveći skijaški talent, a potajice sanja podvig svoga sunarodnjaka Carla Janke iz prošle sezone. Paletu izazivačica Vonn zaokružuju Kathrin Zettel, Tina Maze, Anja Paerson...

-.-Skijanje.hr-.-U muškoj konkurenciji najveći je favorit već spomenuti aktualni pobjednik Carlo Janka (lijevo). "Icemana" smo prošle godine svrstali u red mogućih iznenađenja i nije nas "iznevjerio". Dohvatio je veliki globus i olimpijsko zlato u veleslalomu, a širina disciplina u kojima dolazi do bodova (praktički sve osim slaloma) jamči mu nastavak vladavine. Za "detroniziranje" su zainteresirani Aksel Lund Svindal i Bode Miller sa po dvije "krune" u arhivi, te Benjamin Raich s jednom. Pritisak na pomalo umornog Raicha će biti posebno velik – Austrijanci još od Hermanna Maiera 2004. čekaju na ukupnog pobjednika. Možda mu dio tereta "ponese" velika austrijska nada Marcel Hirscher? Svindal je dobar dio ljeta proveo turistički uživajući po svijetu, dok se Bode uhvatio reketa računajući da se može probiti do US Opena. Naša će nadanja, pak, biti usmjerena k Ivici Kosteliću (naslovna). Britanski su ga kladioničari pred sezonu označili kao četvrtog potencijalnog favorita, a Ivica ima svako pokriće za tu ulogu. Dosegao je punu skijašku zrelost, iza sebe ima i svjetske i olimpijske medalje i mali slalomski globus. Bodove može osvajati u svakoj disciplini, a za naslov najboljeg na kraju sezone morat će napraviti još jedan mali, ali bitan iskorak. Recept je koliko jednostavan, toliko i težak: treba dominirati u jednoj "paradnoj" disciplini, biti u vrhu u još jednoj te se plasirati u "top 10" u ostalim.

-.-Skijanje.hr-.-Iza Ivičinih se širokih pleća stisnuo ostatak hrvatske reprezentacije. Natko Zrnčić-Dim pred sobom ima sezonu u kojoj će nastaviti graditi karijeru perspektivnog brzinca i skijaša koji može "zapapriti" konkurenciji u kombinacijskim utrkama. Dalibor Šamšal ima brzinu i tehniku za slalomske kolce, treba mu samo mirnoća i kontinuitet završavanja utrka. Ženski je dio reprezentacije spao na jedno ime – ono Ane Jelušić (desno). U situaciji kada Riječanka već sezonama drži mjesto u prvoj jakosnoj skupini slaloma, nezahvalno bi bilo reći da nismo zadovoljni rezultatima. No, primjetno je stagniranje u rezultatima, a kao potvrda da može bolje ostaje njena "zlatna" sezona 2006/07. To je putokaz koji je može vratiti u borbu za postolja. Iskustva Ana već ima dovoljno, pravo je vrijeme za kapitalizirati ga.

-.-skijanje.hr-.-sqtSjajno bi bilo kad bi se povratak postoljima dogodio već 4. siječnja 2011. kada se na Sljemenu vozi ženski slalom za Snow Queen Trophy (lijevo). Ove godine po prvi put noćni, baš kao i muški dva dana poslije. Bit će to ponovno velika fešta u Zagrebu i prilika domaćim zaljubljenicima u skijanje da uživo vide one najbolje. Utrke u Zagrebu u kratkom su roku postale jedan od "klasika" Svjetskog kupa, a noćni termin dan skijašicama potvrđuje da je i FIS prepoznao značenje spektakla na Sljemenu za skijaški sport.

Centralni događaj sezone je ipak Svjetsko prvenstvo u Garmisch-Partenkirchenu koje će se održati od 8. do 20. veljače 2011. Iako medalje sa svjetskih prvenstava slabo kotiraju u skijaškom svijetu, voljeli bismo vidjeti i koje dizanje hrvatske zastave u ovom bavarskom skijalištu. Natko će braniti superkombinacijsku broncu iz Val d'Iserea, poželimo mu barem jednak uspjeh u Garmischu.

Sve utrke Svjetskog kupa i ove će sezone ažurno pratiti novinarska ekipa Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr. Budite uz nas za sve vijesti, aktualnosti, rezultate i izjave skijaških zvijezdi kojih ćemo dobar dio donositi sa lica mjesta. A da bi praćenje utrka bilo što zanimljivije, u pripremi je Skijanje.hr kladionica putem koje ćete moći prognozirati pobjednike i osvojiti zanimljive nagrade.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 211856
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr