NATJECANJA

»

SKIJANJE

21.10.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

Svjetski kup 09/10: Tko nakon Vonn i Svindala?

Iz startne kućice na ledenjaku Rettenbach kreće nova sezona FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju.

Tek je nekoliko dana ostalo do trenutka kada će snježna karavana krenuti na svoj novi put – veleslalomom za skijašice i skijaše 24. i 25. listopada startat će FIS Svjetski kup u alpskom skijanju u sezoni 2009/10. Najprestižnije je to skijaško natjecanje koje će kroz petnaestak stanica i tridesetak utrka u kalendaru pokušati dati odgovor tko se može smatrati najboljim skijašem nastupajuće zime.

-.-Skijanje.hr-.-Obračuni, tradicionalno, počinju utrkama na ledenjaku Rettenbach iznad austrijskog Söldena. Uvodne veleslalome sezone rijetko treba gledati kroz njihove pobjednike; još je dovoljno rano da se forma "isteše" do pobjedničke razine, pogotovo što su u ovoj fazi, popularnim nogometnim rječnikom, noge još uvijek "teške" od ljetnih treninga. Sölden je prvenstveno mjesto gdje se snježna industrija pred početak zime želi prikazati u punom sjaju. Najbolji proizvodi i najvažniji manekeni moraju biti tamo kako bi opomenuli "zaboravne" da rezerviraju svoj tjedan na snijegu, da kupe novu opremu i da, zašto ne, uživaju u majstorijama vrhunskih skijaša. Zato je uvijek iznova tako bitno da se uvodne utrke u Söldenu održe i to, po mogućnosti, lijepom vremenu kako bi razglednica bila potpuna.

Prošlu sezonu najkompletnijim i najspremnijim su se pokazali Lindsey Vonn u ženskoj i Aksel Lund Svindal (slika gore) u muškoj konkurenciji. Dvojac bi i ove sezone trebao igrati glavne uloge u krojenju poretka, no bit će popriličan broj onih koji će im željeti pomrsiti račune.

-.--.-vonn i rieschMaria Riesch, dobra prijateljica Vonn (lijevo), sigurno će željeti učiniti korak više nakon što je prošle sezone već vodila u ukupnom poretku u jednom trenutku. U borbu za ukupnu pobjedu bi se mogle uključiti i Nicole Hosp i Marlies Schild. Austrijske se nade vraćaju na staze nakon dužeg izbivanja i zato je ipak teško reći kakva im je forma. Listu favoritkinja zaokružuje skandinavski dvojac, Finkinja Tanja Poutiainen i Šveđanka Anja Paerson. Poutiainen je i prošle sezone znala ozbiljno zaprijetiti dvojcu Vonn-Riesch te ništa manje ne očekujemo niti sada. Paerson ulazi u svoju posljednju sezonu i, sudeći po najavama, želi se oprostiti u velikom stilu. Opasne će biti i Tina Maze, odlična u drugom dijelu prošle sezone, te Julia Mancuso, koja je ovo ljeto posvetila više treninzima, a manje pustolovinama po svijetu.

-.-Skijanje.hr-.-Kod skijaša, rukavicu će Svindalu baciti tradicionalni izazivači – Benjamin Raich, Didier Cuche i, naš favorit, Ivica Kostelić. Ivici je prošle sezone veliki Globus nes(p)retno izmakao iz ruku, problemi s leđima nisu mu dopustili da se s preostalim trojcem bori ravnopravno do kraja sezone. Bilo bi sjajno kad bi Ivica opet skijao u formi koja ga je krasila većim dijelom prošle sezone i kada bi ta forma bila okrunjena kojim malim, a lako moguće i velikim Kristalnim globusom. Dobra vijest za muško, ali i skijanje u cjelini jest da se Bode Miller (desno) odlučio vratiti "ozbiljnom" skijanju. Osebujni Amerikanac daje notu Svjetskom kupu, a kada je usredotočen na cilj uzima popriličan broj bodova. Švicarci će uz veterana Cuchea navijati i za Carla Janku koji je s nekoliko vrlo solidnih utrka skrenuo pozornost na sebe u proteklom razdoblju. Zabljesnuti bi mogli i Francuzi Jean-Baptiste Grange te Julien Lizeroux kao i mlada i poletna kanadska reprezentacija.

-.--.-sljemeSezonu 2009/10 će u većoj mjeri obilježiti Zimske olimpijske igre u veljači 2010. Zbog njih će biti dosta kalkulacija i tempiranja forme u Svjetskom kupu pa će biti zanimljivo pratiti tko je iskovao pobjedničku taktiku. Teško je u istoj sezoni izgurati dobar rezultat na oba kolosijeka. Teško, ali ne i nemoguće.

S nestrpljenjem očekujemo i još jedan dolazak svjetske slalomske elite na domaće "brdo". Sljeme bi 3. i 6. siječnja 2010. trebalo ugostiti slalomske utrke Svjetskog kupa u sklopu VIP Trofeja Snježne kraljice (lijevo). Već šesto izdanje zagrebačke utrke te potvrda u kalendaru FIS-a do 2014. znak su da hvalospjevi o spektaklu na Sljemenu, kako redovito izvještavaju svjetski mediji, nisu neutemeljeni. A još uvijek čekamo i domaćeg kralja...

-.-Skijanje.hr-.-natko, zrncic, dimPrvo ime hrvatske reprezentacije i dalje ostaje Ivica Kostelić. Krasno je na utrkama u inozemstvu vidjeti kako tom sportašu s respektom pristupaju i djeca, i kolege skijaši, i novinari. Svojim odnosom ka sportu i životu zbilja može poslužiti kao obrazac za mlade nade naše reprezentacije koje predvodi Natko Zrnčić-Dim (desno), već dokazan broncom na Svjetskom prvenstvu prošle godine. Tu je i Dalibor Šamšal koji je na Sljemenu osvojio prve bodove u Svjetskom kupu i u sezoni 2009/10 traži konstantu takvih nastupa. Ženski dio reprezentacije predvode Ana Jelušić i Nika Fleiss. Ana, koja se može uplesti u borbu za vrh u slalomskom poretku, te Nika, koja traži izlaz iz rezultata koji nisu na razini njezinih potencijala.

Skijanje.hr će i ove sezone ažurno pratiti sva zbivanja na i pored staza u Svjetskom kupu. Pratite s nama tko će se sredinom ožujka na završnici u Garmisch-Partenkirchenu okruniti naslovom ukupnog pobjednika FIS Svjetskog kupa u sezoni 2009/10. Ljetni san je gotov, skijanje je opet tu. Op, op, op!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 355180
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr