NATJECANJA

»

SKIJANJE

03.06.2007.      

Autori: Goran Razić, Goran VukelićPhoto: arhiva Skijanje.hr, Croski i Zoom Agence  

Nastavak intervjua s Anom Jelušić.

Na treninzima te prati osvježena ekipa, novi serviser i fizioterapeut?

Da, moj bivši serviser (M. Samaržija, op.a.) je postao glavni trener dječje reprezentacije, a na njegovo je mjesto došao D. Lažeta koji je prije radio s dečkima. Ništa posebno, uobičajeno regrupiranje u reprezentaciji poslije sezone. Fizioterapeut D. Ošep je novo ime, došao je iz Slovenije.

Osim njega, pod okrilje reprezentacije su došli i Austrijanac W. Hubmann (trener u muškoj B reprezentaciji) i Slovenac D. Bozovičar (C reprezentacija)?

Bozovičara poznam, Hubmanna nažalost ne, no to su sve kvalitetni treneri koji mogu pomoći mlađima. Hubmann bi trebao omogućiti dečkima da počnu polako realizirati svoj potencijal.

Odnos sa ostatkom ženske ekipe, dolaze li mlada Sofija Novoselić i Tea Palić po savjete?

Trudim im se pomoći koliko mogu iako smo u sezoni u različitom ritmu, one voze FIS utrke, ja Svjetski kup. Kad nam se i pridruže opet je to druga priča jer se one bore za ulazak u drugu vožnju, ja za prvih nekoliko mjesta. Ali, uvijek sam tu da im dam savjet.

Konkurentice u Svjetskom kupu? Koga smatraš najvećim suparnicama?

Pa, dolazi jedna mlada generacija, skijašice poput T. Borssen ili mene, koje se probijaju među najbolje. Bit će zanimljivo pratiti naša nadmetanja sljedećih 5-6 sezona koliko bismo trebale "trajati". Tu su i N. Hosp te M. Schild koja možda ima problema s ostvarivanjem vrhunskih rezultata jer je ove godine "kiksala" i na Svjetskom prvenstvu i na završnici Svjetskog kupa kada je mogla osvojiti veliki Kristalni globus, a skijala je u odličnoj formi.

Kako privući gledatelje na utrke? Evidentan je pad zanimanja gledatelja za skijanje, iznimke su utrke poput Snježne kraljice?

Općenito, slalomske utrke bih stavljala isključivo kao noćne. Utrke tada kraće traju, sve se brže odvija, a ljudi danas teško imaju vremena odvojiti cijelo prijepodne u radnom danu za odlazak na stazu. Isto tako, utrke bi trebalo organizirati u blizini velikih gradova i navijačima ponuditi dodatne sadržaje uz stazu. Teško je cijeli dan stajati na snijegu i hladnoći, pogotovo ako je loše vrijeme... No, ne bi se smjelo ići na uštrb mladih skijaša s visokim startnim brojevima i utrke skraćivati tako da se njima onemogući nastup.

Dnevni raspored Ane Jelušić za vrijeme priprema na Hintertuxu?

Ovako... Dizanje u 6:40... Ne, pardon, budilica u 6:40, dizanje u 6:50! Snooze! (smijeh) Onda, u 7:15 doručak, 7:40 odlazak na žičaru, 8:15 otvaranje žičare, 9:00 prva runda, pa skijanje do 11-11:30. Ručak je oko 12:30, pa odmor, u 16:30 rad na kondiciji, 19:00 voće, 19:30 večera, nakon toga masaža i spavanje u 21:30. I tako svaki dan!

Što bi rekao jedan Bode Miller na tvoj strogi raspored?

Ha, ne znam! Pa, dobro, njega prati glas da divlja noću, no ako ostvaruje vrhunske rezultate i on se sigurno mora pridržavati nekog rasporeda, drugačije ne ide.

Nastavlja se tvoja suradnja s Atomicom, kao i sa Zoranom Sobolom, trenerom koji te prati od malih nogu?

Da, ugovor s Atomicom je potpisan na 2 godine i nastavlja se. A što se tiče trenera, tu ne mislim ništa mijenjati do kraja karijere. Ne bih mogla raditi s nekim drugim, previše bih vremena potrošila na izgradnju povjerenja koje imam u Zorana. Drugim sportašima su promjene vjerojatno potrebne radi nekakvog pozitivnog šoka, no ja nemam potrebe ni razloga za time.

Vizija karijere?

Ne opterećujem se previše razmišljanjima, idem iz dana u dan, samo da ne bude ozljeda. Skijat ću sigurno do sljedeće Olimpijade, tada bih trebala biti na nekakvom vrhuncu. Nakon toga je još jedno Svjetsko prvenstvo, a oko Olimpijade 2014. bi vjerojatno bilo vrijeme za povući se.

A nakon skijanja?

Voljela bih ostati u sportu, no ne kao trener jer ti nakon ovakvog života ipak treba mali odmak. Vidim se u nekakvom sportskom menadžmentu, organiziranju sportskih događanja...

"Tajna" odolijevanju ozljedama? Svjedoci smo gotovo redovitih vijesti o ozljedama vrhunskih skijaša na stazama?

Dobra kondicijska priprema u svakom slučaju; zatim, oprez na stazi bez skijanja "glavom kroz zid" i hvala mami i tati na dobroj genetici! (smijeh) To isto igra ulogu.

Za kraj, poruka čitateljima magazina Skijanje.hr?

Obavezno kacigu na glavu prije izlaska na stazu!

 

 

 

 

« Prethodni članak

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 142347
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr