NATJECANJA

»

SKIJANJE

06.02.2012.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Ligety i VSL skije budućnosti: "Na novim skijama bit ću još brži!"

Prva iznimno kvalitetna povratna informacija natjecatelja vezana uz potvrđenu promjenu gabarita veleslalomskih skija za sezonu 2012/13.

Ako ste dobro pratili natjecanja muškog Svjetskog kupa prošlog vikenda u Chamonixu, i pritom primijetili pa se jasno i zapitali gdje je Ted Ligety - da, dobro ste uočili. Amerikanca nije bilo na startu niti jedne utrke. Razlog - odredište Hinterreit (AUT) i test veleslalomskih skija napravljenih sukladno izmjenama geometrija skija prihvaćenim od strane FIS-a za od iduće sezone.

"Ovoga tjedna testirao sam nove Headove veleslalomske skije radijusa 35 metara. Razvijene sukladno planovima koje je FIS od iduće sezone odlučio uvesti na temelju svojih 'lažnih' znanstvenih studija, a protivno volji većine današnjih natjecatelja, većeg dijela ljudi iz skijaške industrije i poznavatelja skijaškog sporta. Izbora nemam - jer FIS očito nema baš nikakvu namjeru popustiti.

Moji prvi dojmovi su - na ovim skijama nije lako izvesti zavoj, kada rubnici 'ulove' teško je prebaciti težište, ali lakše ih je zato voziti po manjim neravninama. No, za voziti ih, potrebno je puno više snage i treba ih jače 'pritiskati' u zavoju. Sve u svemu - te je skije puno zamornije za voziti.

I sada onaj dio koji je i mene samoga dobrano začudio - moja vremena ostvarena na Hinterreitu pokazala su da sam - na novim skijama - još brži nego na starima! Vrlo zanimljivo u kontekstu FIS-ove želje za ovladavanjem brzinom i spriječavanjem potencijalnih ozljeda koljena. Ako ću ja, čini se, na kraju još i imati koristi od ove promjene - ipak još uvijek snažno vjerujem da većina veleslalomaša današnjice neće", zapisao je Ligety u svojem svježem blog-zapisu, pod naslovom "35 metara ironije".

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 08. veljače 2012.   08:37h

    Član od:
    13.02.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, zagreb

    ako se pitate tko je dio tih moćnika iz Hrvatske;Reno Fleiss.....

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 246736
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr