NATJECANJA

»

SKIJANJE

13.02.2015.      

Autori: Goran Razić, Matija Kralj

Foto: Goran Razić

 

SP Vail/B. Creek VSL (m): Ligety za domaće zlato, Filip vrlo dobar 16.

Ted Ligety (USA) potvrdio je titulu veleslalomskog vladara "Birds of Prey" staze i SAD-u donio prvo zlato domaćeg SP-a u Vailu/Beaver Creeku (CO, USA). Filip Zubčić vrlo dobar 16.

Druga vožnja današnje utrke bila je - ta vožnja! Ta vožnja koja je Tedu Ligetyju u protekle četiri godine redovito donosila pobjedu na veleslalomima Svjetskog kupa voženim u Beaver Creeku. Niti prva nije bila loša, dapače, no ipak sporija za 24 stotinke sekunde od one Marcela Hirschera (AUT), ali sporija i od još trojice skijaša. A potom - eksplozija! Najbrže vrijeme druge vožnje, za 55 stotinki brže od drugog najbržeg. I Ted Ligety je, kao i u Schladmingu (AUT) 2013., ali kao i u Garmisch-Partenkirchenu (GER) 2011. - treći puta u nizu svjetski prvak u veleslalomu!

"Možete samo zamisliti kakav je osjećaj pobijediti pred domaćom publikom, na domaćem SP-u, i to nakon sezone u kojoj je bilo, u mojem skijanju, puno više borbe s veleslalomom nego prije.

Nije bilo neke specijalne pripreme za drugu vožnju. Znao sam otprilike što moram odskijati za zlato, vožnju punom snagom, jer jasno je bilo da je utrka nakon prve vožnje jako tijesna. I uspjelo mi je"
, izjavio je nakon utrke sretni Ligety.

-.-Goran Razić-.-

Marcelu Hirscheru preostalo je u konačnici srebro, uz 45 stotinki zaostatka, do bronce je doskijao Alexis Pinturault (FRA) uz 88 stotinki zaostatka. Felix Neureuther (GER) na četvrtom je mjestu od bronce udaljen ostao za 22 stotinke.

Filip Zubčić danas s vrlo dobrim rezultatom, rezultatom apsolutno vrijednim svakog respekta. Za potvrdu da je stigao apsolutno tu - u društvo 30 najboljih veleslalomaša svijeta.

Nakon prve vožnje odličan 13., uz 1.16 sek. zaostatka. U drugoj vožnji potom s 20. vremenom te druge vožnje i konačnih 2.86 sek. zaostatka za pobjednikom utrke. Jedino žao ostaje nam, a sigurno i njemu, što je danas za jednu jedinu stotinku (!) ostao bez 15. mjesta i mogućih novih 16 bodova za veleslalomsku FIS WCSL listu (za dodatno popravljanje startnog broja). No, tih bodova će ionako biti, u to smo sad posve uvjereni. I to vjerojatno opet vrlo skoro u Svjetskom kupu...

"Odskijao sam u redu i drugu vožnju. Iako - nekako su mi djelovali velikima razmaci između vrata, pa sam radio neke stvari koje nisam smio, i dosta gubio na vremenu.

Možda sam bio malo pregrub na ravnim dijelovima, pa je i tu nešto otišlo, no sve u svemu - ja nisam nezadovoljan. Ono na startu je bilo čisto moja glupost. Skoro sam krenuo prije 'bipova'. Bezveze, događa se, no ne mogu reći da me to omelo u skijanju", izjavio je nakon druge vožnje Filip koji je, logično, još bitnije zadovoljniji bio svojim današnjim prvim veleslalomskim nastupom.

Od ostalih hrvatskih predstavnika danas Sebastian Brigović odustao je rano u prvoj vožnji. A i Elias Kolega, i William Vukelić osigurali su nastup u 60 druge vožnje. Elias u konačnici 42., William 45.

Svega sedam juniora uspjelo je završiti obje vožnje u plasmanu. Elias Kolega među njima peti, najmlađi William Vukelić šesti, Henrik Kristoffersen (NOR) najbrži (ukupno 13.).

"Ne mogu reći da sam baš zadovoljan nastupom. Ali ne mogu reći da sam i nešto posebno razočaran. U Schladmingu nisam niti prošao kvalifikacijsku utrku, tako da mi je ovo, zapravo, na neki način prvi nastup na Svjetskom prvenstvu.

Znam se, u svojim najboljim vožnjama, odskijati bolje od ovoga danas. U drugoj vožnji sam tu, na kratko, bio i na boku. Ali, hajde, za prvi puta - skupio sam nešto iskustva, i mogu reći da sam skoro zadovoljan", izjavio je nakon utrke Elias.

"U prvoj vožnji malo sam bio previše uplašen, malo grešaka, malo bez snage, i to se na ovakvoj stazi jako nakupi u zaostatku. A u drugoj vožnji dao sam sve što mogu, i bilo je puno bolje, barem sam se tako osjećao.

Jako sam zadovoljan što sam dobio priliku za sakupljanje ovakvog iskustva, i ponosan na to te se nadam da ću se jednoga dana boriti za top 30, ne top 60 plasmane", dodao je William.

Sutra je u Beaver Creeku na rasporedu slalom skijašica.

Konačni poredak prvih 10  skijaša:

1. LIGETY Ted (USA) 2:34.16
2. HIRSCHER Marcel (AUT) +0.45
3. PINTURAULT Alexis (FRA) +0.88
4. NEUREUTHER Felix (GER) +1.10
5. OLSSON Matts (SWE) +1.23
6. NANI Roberto (ITA) + 1.41
7. MUFFAT-JEANDET Victor (FRA) +1.55
8. EISATH Florian (ITA) +1.77
9. JITLOFF Tim (USA) +1.88
10. SCHÖRGHOFER Philipp (AUT) +2.12
...
16. ZUBČIĆ Filip (CRO) +2.86
42. KOLEGA Elias (CRO) +11.51
45. VUKELIĆ William (CRO) +13.82
BRIGOVIĆ Sebastian (CRO) - bez završetka prve vožnje

Cjeloviti rezultati utrke

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 25. veljače 2015.   09:36h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Zubo je rodjeni sampion. Odlicno se skija, marljiv je i ima glavu, to je najvaznije. Za drugu sezonu ce mu se pojacati tim i vjerujem da ce nastaviti putem uspjeha. Mislim da ce biti jos puno dobrih rezultata. ;)
  • Objavljeno: 14. veljače 2015.   20:12h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    mozda bi zubu sada bilo pametno dobro razmisliti sto sa svojom karijerom. rekao bih da je sada ne jednoj ozbiljnoj prekretnici. sada je mozda trenutak kada treba povuci potez koji ce obliljeziti njegov nastavak karijere. ili ce stagnirati pa lagano nazadovati i nestati ili ce napraviti iskorak medju top 5.

    do sada je islo kako je islo, na talent, sljaku i entuzijazam je dosao u top 20. ali sada mislim da treba sustavan pristup sa puno znanja i resursa....neka razmisli gdje to moze naci. jer sam ima talent i fizicke predispozicije, a i mentalne kako se cini.
    mislim da mu nebi bilo lose porazgovarati sa tinom maze o njenim iskustvima u slicnoj situaciji....

    [Editirano] 14. veljače 2015. u 20:14h
  • Objavljeno: 14. veljače 2015.   18:47h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    mislim da se zubo nikako nece okrenuti svim disciplinama.
    samo favoriziranje VSL-a je dokaza da je decko postao skijas bez ikakvoga utjecaja Kostelica ( posredno ).
    jerbo Ante nema pojma o VSL-i pa samim time se to preslikalo na njegove klince
  • Objavljeno: 14. veljače 2015.   16:15h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    meni se pak cini da je natko mozda bio vise talentiran za spust nego tehnicke discipline, ali dobro, nije ni vazno. mozda zaista treba bataliti taj spust i SG jer ga nasi skijasi jednostavno nemaju gdje dovoljno trenirati. drzimo se slaloma i veleslaloma , to se moze trenirati na sljemenu i po cijeloj sloveniji. treba biti realan a ne sumanuto ambiciozan....
  • Objavljeno: 14. veljače 2015.   15:25h

    Član od:
    07.01.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Evo, pridružujem se pohvalama Zubi
    Već je prije pokazao da ima kvalitetu za Top 20-30 veleslalomaša, a ima čini mi se i onu za vrhunske rezultate isto potrebnu sportsku drskost.
    Šteta ove 1 stotinke za 15.mjesto i 16 bodova za GS WCSL, ali dobro, doći će valjda i to u slijedećim WC tekmama.
    Sad samo treba biti strpljiv, ne podleći onom "novi Ivica" i pomalo korak po korak ići naprijed.
    Pokušati skinuti startni broj do ruba 20, pa loviti Top 15, a dalje ćemo vidjeti ...
    Što je konkretno to bilo na startu 2.laufa ?
    Malo sam dremuckao tokom 2.laufa i nisam to vidio.
    Samo kretanje skoro prije onih 5 sekundi start intervala ili i još neka greška nakon starta ?

    E da, i velike čestitke velikom Tedu
    Marcel ga je "derao" ove sezone, ali Mr. GS Beaver Creek (koji je to niz zadnjih 6 godina ovdje: 1, 1, 1, 1, 1, 2, 1) mu je uzvratio u za njega najvažnijoj tekmi sezone.


    Samo još mali osvrt na opasku o Natku ...
    Uvijek mi je žao da su njegov (ili nečiji drugi, sad više nije bitno) izbor bile brze discipline, bolje reći spust i s tim povezana kombinacija.
    Jer često se sjetim onih kombi-slaloma kad je bio al-pari ili brži od tada na vrhuncu karijere JB Grangea. Istina, tada bi imao konkurentan startni broj, a ne 50+, 60+ ili čak 70+ s kojima bi ponekad izborio i 2.lauf.
    Mislim da je imao dobre šanse postati Top 15 slalomaš (bar ono 8-15, ako ne i više).
  • Objavljeno: 14. veljače 2015.   12:48h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    vec sada ima jako puno od njega :)
    on je 16. na svijetu u poslu kojim se bavi

    ma u prvoj voznji je jako puno njih bilo brze u prvoj polovici staze, a do kraju su debelo zaostajali,i puno vise od Filipa. da li je to manjak snage u odnosu na najbolje, manjak koncentracije ili je staza malo popoustala neznam, ali puno njih je skijalo tako da je nakupljalo glavninu zaostatka u 2. polovici staze. Filip je nakupio manje od vecine...

    [Editirano] 14. veljače 2015. u 12:52h
  • Objavljeno: 14. veljače 2015.   12:45h

    Član od:
    10.12.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Istra

    Šteta i za prvu vožnjnu, vjerujme da je mogao i bolje. Imao je odlična prva dva prolaza. ALi svejedno, svaka čast, biti će nešto od njega!
  • Objavljeno: 14. veljače 2015.   12:43h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    pohvalite malo maloga...

    to su vec ozbiljni rezultati. ulazi u prvi 15 u najkompetitivnijoj disciplinu u sv. kupu. zaostatak nije velik, prva voznja odlicna, u drugoj je malo ili ziherasio (sumljam jer ionako nema bodova) ili je jednostavno napravio previse malih gresaka. sve u svemu-odlicno !

    i ja bih mu sada zelio da ostane na VLS i da forsira njega jer mu ocito najbolje ide....neka se ne navuce na manijakalnu tezu kostelica da treba skijati sve dicipline ili nista ne vrijedis....to su kostelici. Natka su tako zeznuli....IMHO

    [Editirano] 14. veljače 2015. u 12:46h

Prikazano 8 od 8 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 159062
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr