NATJECANJA

»

SKIJANJE

02.02.2014.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

St. Moritz, VSL (m): Ligety opet svijet za sebe

Ted Ligety (USA) stigao je do pobjede na veleslalomu Svjetskog kupa skijaša voženom danas, u uvjetima na rubu regularnosti zbog magle, u St. Moritzu (SUI).

Ove sezone, nakon prvih dviju pobjeda, stvari veleslalomski za njega baš u posljednje tri utrke i nisu išle sasvim prema planu. Nezavršavanje prve vožnje Val d'Iserea (FRA) pa druge vožnje Adelbodena (SUI), još uz treće mjesto Alta Badije (ITA) mogli su kod Teda Ligetyja ostaviti nekakav određeni trag na samopouzdanju. No skijaš iskusan kao što je on, na posljednjoj utrci uoči starta ZOI u Sočiju, danas je u St. Moritzu opet pronašao onu "magiju" poznatu iz prvih dviju utrka sezone, ali i iz prethodne sezone kada je dominirao muškim svjetskim veleslalomom.

Već prvu vožnju današnje utrke u St. Moritzu Ligety je završio uz čak 1.28 sek. prednosti u odnosu na Alexisa Pinturaulta (FRA) te 1.43 sek. prednosti u odnosu na Marcela Hirschera (AUT). Bez obziru na maksimalno respektabilnu dužinu "Corviglia" staze - razmak vrijedan divljenja. Razmak koji je na kraju donio činjenicu i da se s 5 sekundi sporijim vremenom od njegova (!) danas moglo do druge vožnje.

U drugoj vožnji, koja je isprva kasnila pola sata zbog magle na stazi, pa potom još jednom iz istog razloga bila i prekinuta uz 11 najbržih prve vožnje još pored startne kućice, Ligety i opet ništa ne prepušta slučaju. Vozi najbrže vrijeme i te druge vožnje (!) te utrku završava u zbrojenom vremenu 2:38.75. Drugim vremenom druge vožnje Hirscher se uspijeva "probiti" ispred Pinturaulta, i Francuza danas "potisnuti" na treće mjesto konačnog poretka urke, uz 18 stotinki sekunde prednosti. A u najboljih pet, no uz gotovo nevjerojatnih već preko 2.50 sek. zaostatka za Ligetyjem, utrku još uspijevaju završiti i Matts Olsson (SWE) te Philip Schörghofer (AUT).

Brojne navijače Bode Millera (USA) donekle bi eventualno mogao zabrinuti pad na leđa nakon rotacije od 180 stupnjeva uz odustajanje još u prvoj vožnji.

U veleslalomskom poretku Svj. kupa sada, uoči stanke zbog Sočija, Hirscher ima 95 bodova prednosti u odnosu na Pinturaulta. Dok je Ligety sada stigao na treću poziciju uz točno 100 bodova manje u odnosu na Hirschera. Uz pogrešku i odustanak Aksela Lunda Svindala (NOR) u drugoj vožnji, a sam s novih zarađenih 80 bodova, Marcel Hirscher sada je osigurao i odlazak u Soči kao vodeći skijaš ukupnog poretka Svjetskog kupa. Njegova prednost u odnosu na Svindala iznosi 58 bodova.

Konačni poredak prvih 10 skijaša utrke:

1. LIGETY Ted (USA) 2:38.75
2. HIRSCHER Marcel (AUT) +1.51
3. PINTURAULT Alexis (FRA) +1.69
4. OLSSON Matts (SWE) +2.68
5. SCHÖRGHOFER Philipp (AUT) +2.80
6. NANI Roberto (ITA) +3.24
7. MUFFAT-JEANDET Victor (FRA) +3.28
8. DOPFER Fritz (GER) +3.36
9. HAUGEN Leif Kristian (NOR) +3.83
10. FANARA Thomas (FRA) +3.96

Cjeloviti rezultati utrke (.pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 141454
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr