NATJECANJA

»

SKIJANJE

23.02.2010.      

Autori: Goran Razić, Goran Vukelić

Photo: Carlo Janka i pobjednički trojac (Skijanje.hr, Vancouver 2010.)

 

Veleslalom (skijaši): Janka ispred "Vikinga"

Carlo Janka osvojio zlato ispred Jansruda i Svindala. Ivica Kostelić sedmi.

Drugu zlatnu medalju za Švicarsku na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru je osvojio Carlo Janka! Nakon spusta u kojem je slavio Didier Defago, Švicarci se raduju uspjehu Janke u veleslalomu. "Iceman" je hladnokrvno odvezao drugu vožnju nakon što je u prvoj ostvario najbolje vrijeme. Za zlatnu medalju je bilo dovoljno tome dodati treće vrijeme druge vožnje.

Iza Janke je završio norveški dvojac, Kjetil Jansrud i Aksel Lund Svindal. Jansrud je nakon prve vožnje zauzimao 11. mjesto, no najboljim vremenom druge vožnje uspio je zaslužiti srebrnu medalju. Sjajnu je veleslalomsku formu 24-godišnji Norvežanin najavio na posljednjoj stanici Svjetskog kupa u Kranjskoj Gori kada se dvaput plasirao na podij u ovoj disciplini.

Komplet medalja u Vancouveru je zaokružio Aksel Lund Svindal. Nakon srebra u spustu, zlata u superveleslalomu, sada oko vrata ima i veleslalomsku broncu. Po učinku ostvarenom na stazama u Whistleru izjednačio se tako s Bodeom Millerom koji također ima tri medalje, svaku svojeg sjaja. Amerikanac danas nije završio prvu vožnju, a ovo je i prva utrka na ZOI u kojoj su Amerikanci ostali bez odličja.

-.--.-

Ivica Kostelić je olimpijski veleslalom završio na sedmom mjestu! Sjajan uspjeh najboljeg hrvatskog skijaša, a ovaj mu je rezultat drugi najbolji u karijeri u ovoj disciplini. Bile su to dvije sigurne vožnje u kojima je Ivica imponirao mirnoćom i tehničkom dotjeranošću. Sjajan je ovo uvod u zadnju utrku na ZOI, subotnji slalom, u koji Ivica ulazi kao jedan od favorita.

Što se tiče ostalih hrvatskih reprezentativaca, Dalibor Šamšal nije uspio završiti prvu vožnju izletjevši pred kraj staze. Danko Marinelli je diskvalificiran zbog prekoračenja dozvoljene stajne visine skijaške cipele iznad snijega. Natko Zrnčić-Dim je odvezao dvije vožnje nakon kojih je zabilježio zaostatak od 8,18 sekundi za pobjednikom.

Skijašima su danas, osim postave francuskog i talijanskog trenera, posao otežavali uvjeti na stazi. Visoka temperatura i mekana podloga, pogotovo u drugoj vožnji, tražili su prilagodbu skijaša u načinu skijanja što su rijetki uspjeli u potpunosti ostvariti. Snašao se nije Ted Ligety, vodeći u veleslalomu u Svjetskom kupu, koji je zauzeo deveto mjesto, a još manje Didier Cuche koji je završio 14. Inače, konkurencija je bila vrlo izjednačena, pa je tako nakon prve vožnje čak 13 skijaša završilo unutar sekunde zaostatka za vodećim Jankom.

U austrijskom taboru ponovno tuga, niti jedna medalja na današnjoj utrci. Romed Baumann je imao najbolju priliku s drugim vremenom prve vožnje, no na kraju je završio peti, za mjesto bolji od osvajača veleslalomskog zlata iz Torina Benjamina Raicha. Marcel Hirscher, najbolji Austrijanac danas, je završio s "drvenom" medaljom na četvrtom mjestu.

Konačan poredak prvih 10 skijaša:

1. JANKA Carlo (SUI) 2.37,83
2. JANSRUD Kjetil (NOR) +0,39
3. SVINDAL Aksel Lund (NOR) +0,61
4. HIRSCHER Marcel (AUT) +0,69
5. BAUMANN Romed (AUT) +0,97
6. RAICH Benjamin (AUT) +1,00
7. KOSTELIĆ Ivica (CRO) +1,05
8. NEUREUTHER Felix (GER) +1,23
9. LIGETY Ted (USA) +1,28
10. GORZA Aleš (SLO) +1,38
...
41. ZRNČIĆ-DIM Natko (CRO) +8,18
ŠAMŠAL Dalibor (CRO) - nije završio 1. vožnju
MARINELLI Danko (CRO) - diskvalificiran u 1. vožnji

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 139763
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr