OPREMA

»

SKIJE

10.10.2005.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C. Blatnica 14 1236 Trzin tel. +386 1 560 50 56 

Rossignol Oversize 9Xti (05/06)

Na sam spomen race modela skije mnogi će izgubiti interes za ovu skiju. No, da li baš mora biti tako kod ovog modela?

Testirani model : 174 cm @ r = 16 m
Sidecut : 116 – 68 – 100
Dostupne visine : 167, 174, 181 cm

Ovaj model, koji spada u sam vrh Rossignolove ponude, možemo klasificirati između višeg rekreativnog i natjecateljskog modela skije. Ali, pripazite kod odabira, jer, ipak je ovo race model. Obzirom na same dimenzije skije, zaključak je da će se ova skija najbolje prilagoditi veleslalomskom tipu skijanja. Zbog mase, koja je manja nego što se može očekivati od race modela skije, u njoj će uživati i skijaši koji nisu potpuno upućeni u čari natjecateljskog skijanja.

Od tehnologija implementiranih u ovu skiju tu su; DUALTEC, koji poboljšava prianjanje skije uz snijeg što omogućava lakše izvođenje zavoja, te IPS RACE, vilice koje su ugrađene u skiju, a koje omogućavaju raspoređivanje sile cijelom duljinom skije, što poboljšava držanje u zavoju. Tu je također i poznati DUAL VAS (Vibration Absorption System), ugrađen u prednji i zadnji kraj skije, čija je zadaća smanjiti vibracije prilikom vožnje, što pridonosi ugodnijem skijanju. Skija dolazi s ugrađenom platom i Rossignolovim AXIAL vezovima (DIN: 5-14).

Odlika veleslalomskih modela je mogućnost izvođenja širokih carving zavoja u čemu ovoj skiji ne možemo naći zamjerku. Vrlo je stabilna, te se i pri većim brzinama lagano prebacuje s ruba na rub. Dobro prianja uz snijeg, ne proklizava na ledu, a to vam omogućava bezbrižno maksimalno naginjanje u zavoju uz mali utrošak snage i energije. Ipak, zbog nešto manje mase nego kod klasičnih race modela, treba pripaziti na rad koljenima kod grbavog i iskijanog terena jer skija neće "lomiti" grbe, nego prelaziti preko njih, što može izazvati gubitak ravnoteže i izbacivanje iz zavoja. Zbog već spomenute DUALTEC tehnologije, moći ćete i brzo vijugat, ali to će tražit mnogo energije radi gabarita i visine skije. Skije će podnijeti i off-piste avanturu i duboki snijeg, te zbog svoje mase, skija neće propadati kao ostali race modeli. Ali, ne zanosite se previše tom idejom, jer ćete, također, ubrzano trošiti snagu pri takvim pothvatima.

Skiju bi preporučili skijašima koji razmišljaju o nabavci nekog race modela skija, a ne žele se u potpunosti odreći all-round skijanja, te onima koji nisu sasvim sigurni u svoju tehniku i snagu da bi mogli podnijeti race skije. Ukoliko smatrate da ste u potpunosti spremni za natjecateljske tehnike, orijentirajte se na World Cup seriju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 151015
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr