OPREMA

»

SKIJE

25.07.2006.      

Autor: Željko MihalićUstupio: TOM TOM d.o.o., Drenovačka 7, Zagreb tel. 01/3692 558 

Völkl Supersport S5 (06/07)

Popularna allaround serija nekad označena zvjezdicama dobila je svoje nasljednike.

Testirani model: 168 cm, r = 14,7 m
Sidecut: 113 - 68 - 96
Dostupne visine: 154, 161, 168, 175, 182 cm

Ovaj model je direktni nasljednik vrlo popularnog modela Völkl Supersport 5*. I prije testiranja ovog modela, bilo bi u najmanju ruku čudno očekivati bilo što drugo od S5. Prema klasifikaciji proizvođača, ovaj model predstavlja visoku rekreativnu klasu, što znači za dobre skijaše rekreativce koji pokoji puta od skije traže i malo eksplozivnosti i adrenalina.

Već se prema gabaritima daje naslutiti kako ova skija nije namijenjena sportski orijentiranim skijašima jer će za slalomaše imati preveliki radijus, a i pomalo preširok struk. No takav kompromis obično znači da se radi o skijama koje bi trebale biti adekvatno vozljive na svim vrstama podloge. I tomu zaista jest tako. Skije se odlično snalaze i na tvrđim i na mekanijim vodenastijim podlogama, tek uz probleme u dubljem snijegu, no takav tip vožnje od skijaša ipak zahtijeva određeni stupanj tehnike i iskustva. U vožnji uglavnom nema većih vibracija, one se počnu osjećati pri jačem rubljenju na tvrđim podlogama ili pri malo većim brzinama. Vrlo trajne rubnjake dodatno opterećuje double grip tehnologija, koja olakšava da pritisak bude jači i da skija kroz cijeli zavoj ostane u čim boljem kontaktu sa snijegom.

Što se stabilnosti tiče, niti tu se ne mogu naći ozbiljne primjedbe. S obzirom na dimenzije struka i zakrivljenost postraničnih rubova, logično je da skija kada se cijelom površinom nalazi na podlozi, zaista i pokazuje znakove nestabilnosti, ali one su upravo u granicama svih modela slične klase skija. Zavoji se iniciraju vrlo lako i skija je mirna kroz cijeli zavoj, koji odradi bez problema i uz dosta veliku trpeljivost prema eventualnim greškama skijaša, pa čak i onima koje se odnose na pomicanje ravnoteže (no imajte u vidu da to uvelike ovisi i o duljini skije, nap.a.).

Iz zavoja nema tipični slalomski izbačaj, to je ipak više karakteristika slalomskih modela. S rubnika na rubnik skije se prebacuju dosta lako i relativno brzo, nema tu neke velike dinamičnosti ili eksplozivnosti, no to je i teže očekivati od skija koje nemaju vertikalne postranične zidove ili čija je torzijska savitljivost veća u odnosu na natjecateljske modele. No, zato skija od skijaša niti ne zahtijeva previše.

Pri dosta agresivnijoj vožnji, snažniji i korpulentniji skijaši bi taj nedostatak energije naveli kao manu, no većini će mirnoća skije ulijevati dodatno samopouzdanje. Što se tiče širine zavoja, naše je skromno mišljenje da skija najlakše izvodi kraće zavoje (no ne i izrazito kratke i dinamične slalomske zavoje) negdje taman "na pola puta" između slaloma i veleslaloma. Pri većim brzinama i pri zavojima sličnijim paralelnim dinamičkim zavojima, skija ipak postaje malo nemirnija i nepreciznija pa treba nešto više energije za smirivanje i upravljanje.

Nadalje, dodatni argument mnogi će pronaći u već nekoliko sezona prisutnom Marker motion sistemu sa pripadajućim Markerovim vezovima, koji mogu doći i sa poznatim piston sistemom za ublažavanje vibracija skije i kontrolu nad skijom u tijeku izvođenja zavoja. No, nemojte se iznenaditi naiđete li u trgovinama i na modele bez spomenutih sistema, jer ih je također moguće pronaći.

Kad se svi argumenti uzmu u obzir, ova će skija biti odličan izbor za iskusnije skijaše koji preferiraju mirniju vožnju, no pouzdanu i kvalitetnu skiju koja može 90 posto zahtjeva odraditi bez većih problema. Za početnike i slabije rekreativce mogla bi biti nijansu prebrza, a oni skloniji adrenalinu ipak trebaju gledati prema natjecateljskoj kategoriji. Za allroundere koji se uglavnom drže uređenih staza odličan izbor pod parolom "sve u jednom".

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 223144
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr