OPREMA

»

SKIJE

15.07.2009.      

Autor: Goran RazićUstupio: Partner d.o.o., Rijeka
marin.dekovic@partner.biz.hr
Sve informacije na www.experience.hr
 

Stöckli Laser SL (09/10)

Švicarski ručno izrađeni race jurišnici ponovo su ostavili iznimno dobar dojam na ovogodišnjem Skijanje.hr testu skija. Model Laser SL jednostavno je dobar, a ovdje ćemu ući i u nekoliko detalja i skrivenih aduta koje sasvim sigurno ima

Testirani model: 166 cm, r = 12,9 m
Sidecut: 102-66-120
Dostupne visine: 151, 156, 161, 166, 171 cm

-.-Skijanje.hr-.-Pomalo ekstravagantni, modeli za odabrane, rukom rađeni i k tome u relativno malim serijama, Stöckli modeli skija uvijek su nam pričinjali veliko zadovoljstvo dok su nam stajali ispod pancerica. Priča koju priča Stöckli i tradicija kojom odiše odličan su uvod, no da li je to dosta i za ukupan dojam? Naravno da nije. Stöcklijevu slalom perjanicu stavili smo na teške muke promijenjivih proljetnih glečerskih uvjeta.

Dizajnerski odmaka gotovo da i nema od prošlogodišnjeg modela. Plavi, sivi i uglavnom svijetli tonovi i dalje prevladavaju te čine prepoznatljiv izgled ovog švicarskog slalom predstavnika. "Četiridimenzionalna" izrada, kojom se dobio osjećaj dubine i svojevrsne prozirnosti skija i dalje je tu i daje stvarno zanimljiv pogled na optičku varku kada primjerice gledate u skije za vrijeme vožnje na vučnici. Skija izgleda kao da je duboka više od 5 cm i da je gotovo prazna iznutra.

Geometrija je također doživjela sitnije preinake. Iako su struk i rep skije ostali nepromijenjeni po pitanju širine, vrh je zadebljao puna 2 mm u odnosu na model iz sezone 08/09. To se reflektiralo i na radijusu, koji je sada na istoj visini skija (166 cm, op.a.) smanjen sa 13,2, na 12,9 m. Iako ovaj podatak rijetko tko može osjetiti u vožnji, zaključak je da je skija još malo življa prilikom vožnje kratkih zavoja.

Odličan odabir materijala i legure rubnika osjetan je već u prvom spustu. Skija je iznimno precizna i to joj je glavna odlika. Vrlo velika uglađenost, elastičnost i zaista velika preciznost glavne su odlike Stöckli Laser SL-a. Iako ne odaje dojam robusnog i snagom obdarenog slalomaša, poput recimo Atomica, ili pak Heada, Stöckli s vrlo odmjerenom masom i težinom daje odlične rezultate i prilikom ulaska i prilikom izlaska iz zavoja. Vožnja je jednako agresivna i vrlo predvidiva, te Laser ne ostavlja mogućnost iznenađenja nekom neočekivanom reakcijom tijekom zavoja. Upravo ova karakteristika nas je oduševila, a ovakve karakteristike su nam bile kao naručene.

Pri maloj brzini Laser zadržava stabilnost i lagano postavljanje na rubnike, isto kao i promijenu smjera kretanja. Nije potrebna velika brzina ili masa kako bismo na vidjelo izvukli dobre odlike ove skije. Ono što je zanimljivo, skija usprkos velikoj preciznosti i vozljivosti nije teška i ne umara, tako da je cijelodnevno skijanje i više nego realnost na ovakvim skijama.

-.-Skijanje.hr-.-Iako Atomic, Head, Völkl, pa rekli bismo i Fischer rade nešto tvrđe slalom skije te ukupno "čvršćeg" dojma, Stöckli daje jako dobar omjer svih pozitivnih i manje pozitivnih karakteristika koje se očekuju od jednog dućanskog slalom predstavnika. Skija je svakako za preporuku učiteljima skijanja, dobrim skijašima koji vole brze kratke zavoje, ali skijaju cijeli dan i bitno im je da skija ne odaje dojam nosača aviona dok je na nozi. Stöckli ima sve navedene karakteristike.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 269975
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr