OPREMA

»

SKIJE

26.07.2010.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o.
E-mail: atomic@planetsport.hr
 

Atomic Race ST (10/11)

Ulazak u svijet slaloma mora biti pamćen po dobrom. Gotovo da ne postoji bolji način za to od Atomicovog low entry slalom modela

Testirani model: 163 cm, r = 11,5 m
Sidecut: 127.5-72-110
Dostupne visine: 149, 156, 163, 170 cm

Ako i jedan proizvođač skija ima dobro odmjerenu ponudu modela, vrlo dobro poredanih po snazi, onda je to zasigurno Atomic. S rasponom od makanijeg pa do najtvrđeg te od najslabijeg do najjačeg modela, Atomic zaista pruža skiju gotovo za svakoga. Za one koje brzine i natjecateljske discipline sve više zanimaju, slobodno neka se zagledaju u Atomic Race ST.

-.--.-Dizajn skije je i dalje prepoznatljiv, onako "atomicovski", s dominantnim crvenim natpisom te bijelom i crnom bojom koja decentno popunjava površinu skije. Atomic u svojoj slalom race ponudi nudi tri predstavnika. Najjačeg Doubledeck slalomaša, zatim nešto slabiji i mekaniji Race SL, dok je Race ST, odnosno Race "Short Turn" svojevrsni ulazak u svijet slaloma.

Skija dolazi u četiri standardne visine, dok širina od 72 mm u struku, što je ujedno i najveća širina od sva tri slalom modela, garantira glatko vođenje skije i u za nju ne baš idealnim uvjetima, dok istodobno "slalom novajliji" pruža osjećaj sigurnosti, bez nepredvidivih nestabilnosti, uzrokovanih pretjerano dobrim prenošenjem sila s površine na skiju.

Skija dolazi opremljena vezovima XTO 10 ili 12, što će zadovoljiti većinu skijaša za koje je ova skija namijenjena. Najslabiji sistem izgradnje skije, tzv. Slanted Sidewall Fusioncore, zaslužan je za već spomenutu stabilnost u zavojima i uglađenost prilikom vožnje.

Na terenu prvi dojam koji skija pruža je podosta velika masa, koja ne zaostaje puno, ili gotovo uopće, za nekim konkurentnim slalomašima, no ne onim slabijim, nego čak i top modelima. I tu Atomic daje do znanja da su njegove skije još uvijek karakteristično rađene od vrlo dobrih materijala te bogato obdarene mase i tvrdoće, iako se u posljednje vrijeme i ovo svelo u prosječnom skijašu prihvatljive granice.

Na snijegu je pak neka sasvim druga priča. Zavoji se rade perfektno. U zavoj kratkog radijusa ova skija skreće već pri malom pomicanju koljena, a za to joj nije potrebna niti velika brzina, budući da se skija savija već pri malim brzinama, radeći zavoj željenog radijusa. Preciznost je zavidna, a lakoća vožnje gotovo neprocjenjiva. Kada bi ovdje prestali gledati u detalje, ostali bismo dojma kako je skija gotovo identična najjačem modelu, no u tom dijelu prestaje svaka sličnost.  

-.--.-Povećavajući intenzitet vožnje, odnosno brzinu, agresivnost te skraćujući polumjer zavoja, uz izabiranje tvrđe i strmije podloge, skija postupno počinje pokazivati svoj limit. Prilikom brže vožnje strmijim stazama nerijetko počinje proklizavati ili pak gubiti željeni smjer pod nakupinama snijega ili pak pod ledom okovanom stazom. U tom trenu, za korpulentnije skijaše, ili one željne agresivnije slalom vožnje, prestaje svaka ugoda, jer skija jednostavno postaje previše mekana i previše nježna. No vraćanjem u njene okvire (brzo vijuganje, odmjerena brzina i dinamičko skijanje po crvenim stazama), skija ponovo "diše punim plućima", zadivljujući svojom preciznošću i lakoćom vožnje.

Atomicovi inženjeri jako su dobro znali kakvu skiju treba napraviti. Ovdje je riječ prvenstveno o skiji koja neće umarati prilikom duže vožnje, neće davati osjećaj kao da na nogama imamo dva "tankera", a ne dvije skije, dok će istodobno zadiviti skijaša preciznošću i lakoćom skijanja. Skija je namijenjena za skijaše srednje mase te one koji još uvijek nisu u stanju skijati brzo vijuganje ili slalom zavoj na crnim i zahtjevnim stazama. Za rad u školi skijanja, za dinamično cjelodnevno vijuganje svim tipovima staza, ova skija jednostavno čezne. Race ST je svakako sigurna kupnja za sigurne skijaše.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 119396
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr