NATJECANJA

»

SKIJANJE

29.12.2016.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Goran Razić

 

Shiffrin i Pinturault nastavili niz

U Semmeringu i Santa Caterini odvožene su posljednje utrke ove kalendarske godine. Svoju novu slalomsku pobjedu ostvarila je Mikaela Shiffrin, dok je u alpskoj kombinaciji najbolji bio Alexis Pinturault. Zubčiću 20. mjesto.

Nakon jučerašnjih teških vremenskih uvjeta i otkazivanja utrke spusta, danas se vrijeme smilovalo te nam je omogućilo sjajne utrke za kraj ove kalendarske godine. Skijaški program otvorili su muškarci utrkom alpske kombinacije u Santa Caterini. Bila je to kombinacija između disciplina superveleslaloma i slaloma.

Kao što je i uobičajeno, prvo se održala utrka superveleslaloma. U tom je dijelu najbolje vrijeme ostvario Norvežanin Aleksander Kilde Aamodt. Iznenađujuće dobre vožnje odskijali su Marcel Hirscher, sa startnim brojem 31, te Alexis Pinturault, što im je već nakon superveleslaloma donijelo drugu, odnosno treću poziciju. Već tada je bilo jasno kako će otprilike izgledati današnje postolje. Samo je bilo pitanje tko će zasjesti na koju poziciju.

Slalomska utrka bila je poprilično jednostavno postavljena te je omogućila svim skijašima jednostavan prolazak do cilja. Zanimljivo je kako su od svih skijaša najviše problema imala dvojca pretendenata na postolje, Dominik Paris i Kjetil Jansrud. Iako se svojim nastupom nisu proslavili niti u svojim jačim disciplinama, slalom je za njih bio poput nerješive zagonetke. Obojica nisu uspjela završiti slalomski dio.

U toku samog slalomskog dijela nije bilo previše uzbuđenja. Dugo vremena se na vodećoj poziciji zadržao Švicarac Justin Murisier, no nije imao sreće u osvajanju pozicije na postolju. Sam rasplet čekao se do samog kraja. Vodeća trojca iz prvog dijela natjecanja između sebe su podijelili plijen.

Tako je najbolje vrijeme, 2:19.71, današnje utrke alpske kombinacije ostvario sjajni Francuz Alexis Pinturault. Slalomski dio odskijao je izvanredno i potpuno zasluženo je nastavio svoj niz pobjeda u ovoj disciplini. Naime, posljednju pobjedu u navedenoj disciplini, prije sjajnog Francuza, ostvario je Kjetil Jansrud prošle sezone u Wengenu.

Drugo mjesto u današnjoj utrci pripalo je izvanrednom Marcelu Hirscheru. Bilo je teško očekivati da će s toliko visokim brojem ostvarili odličan uspjeh, no Marcel je pokazao kako na njega uvijek treba računati. U konačnici je njegov zaostatak iznosio 0.34 sekunde, ponajviše fantastičnoj slalomskoj vožnji Pinturaulta.

Do treće pozicije se probio Norvežanin Alexander Kilde Aamodt. Iako je stručnjak brzih disciplina, pokazao je kako može solidno odskijati i jednostavnu slalomsku vožnju. Za Pinturaultom je zaostao 1.13 sekundi, a novo postolje si je zasigurno osigurao, kako je već navedeno, sjajnom superveleslalomskom vožnjom.

Hrvatska je u ovoj utrci imala tri predstavnika. Najbolji rezultat je ostvario Filip Zubčić, osvojivši dvadesetu poziciju sa zaostatkom od 4.33 sekunde. Ivica Kostelić završio je na 36. mjestu sa zaostatkom od 6.45 sekundi. Nakon prvog dijela natjecanja nije se nalazio u trideset najboljih. Treći hrvatski predstavnik bio je Istok Rodeš, no nažalost nije uspio završiti superveleslalomski dio.

Nakon završetka muškog dijela natjecanja započela je ženska slalomska utrka u Semmeringu. Cjelokupna utrka može se sažeti u jednu jedinu rečenicu: Ništa se nije promijenilo!!! Već treći puta ove sezone ponovio se potpuno isti redoslijed djevojaka na postolju, a Semmering zna samo za jednu pobjednicu.

Mikaela Shiffrin stigla je do svoje šeste ovosezonske pobjede, četvrte slalomske. Iako je u obje vožnje bila na rubu ispadanja, nadmoćno je pobijedila, pritom ostvarivši vrijeme 1:40.06. Mikaela je prva skijašica nakon 1989. godine koja je uspjela pobijediti tri utrke u nizu na istom skijalištu. Definitivno rezultati vrijedni divljenja.

Na drugu se poziciju pretplatila sjajna Slovakinja Veronika Velež Zuzulova. Nikada nije bila bliže pobjedi, nego što je to bila danas. Iako se iz zaostatka od 0.64 sekunde to ne može zaključiti, činjenica da je na zadnjem prolaznom vremenu Mikaela zaostajala za Veronikom dovoljno govori. Valjda će i ona dočekati svoju prvu pobjedu ove sezone.

Treće mjesto standardno je osvojila Wendy Holdener. Zaostatak od 1.54 sekundi za Mikaelom bio je prevelik za očekivati neka viša ostvarenja.

Bile su to posljednje utrke ove kalendarske godine. Slijedi kratka stanka, a nova skijaška uzbuđenja očekuju nas samim početkom siječnja. Cjelokupna skijaška karavana seli u Lijepu našu gdje ih očekuje novo izdanje Snježne kraljice. Utrka ženskog slaloma je na rasporedu 03.01., dok je muška slalomska utrka zakazana 05.01.2017. godine.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 259918
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr