OPREMA

»

SKIJE

12.08.2010.      

Autor: Branimir PaškvanUstupio: GM3 d.o.o. (Impulz), Jurčkova cesta 228, Ljubljana, Slovenija, tel: +386 1 42 87 543  

K2 Kung Fujas (10/11)

K2 je pokušao zadovoljiti prohtjevima svog vratolomijama sklonog manekena i napravio skiju koja je jednako dobra i na kickerima i u powderu...

Testirani model: 179 cm, r = 19 m
Sidecut: 133-102-127
Dostupne visine: 169, 179, 189 cm

-.--.-Pep Fujas, navodno samozatajni mladić iz Oregona, svjetski je poznati "luđak" na skijama koji svoje vrijeme najradije provodi sunovraćajući se niz gotovo okomite snježne litice usput odrađujući pokoji dvostruki salto držeći se za svoje skije u gotovo nezamislivim pozama... Isti je mladić ujedno i K2-ov maneken s kojim američki proizvođač surađuje pri izradi backcountry i park modela i, naravno, pri promociji istih. Ovoga puta Pep je zaželio nešto širi model s još naglašenijim rockerom ne bi li dobio skiju s kojom se može spuštati niz strme terene pretrpane prhkim svježim snijegom, a da istovremeno ima mogućnost zavrtjeti se nekoliko puta oko svoje osi, naleti li na kakav zgodan kicker.

Za one koje su slabije upućeni, evo i kratkog objašnjenja manje poznatih pojmova: rocker je pojam kojim se označava tip linije skija - za razliku od uobičajene bokocrtne linije kod koje je sredina skije malo podignuta u odnosu na njen prednji i stražnji dio (ne računajući naravno sam vrh koji je podignut da skija ne zaroni), rocker ima podignut i prednji i stražnji kraj skije tako da u neopterećenoj poziciji ima kontakt s podlogom samo u njenom srednjem dijelu. Ova je linija skije namijenjena isključivo za skijanje u dubokom i prhkom snijegu kakvog često nalazimo u američkim i kanadskim planinama. Kickeri su rampe ili uzletišta za skokove koji skijaša odbacuju u visinu, pružajući mu mogućnost za maksimalno dug boravak u zraku i naravno maksimalan broj okreta i stilskih figura.

Kung Fujas je, dakle, skija namijenjena podjednako vratolomijama na velikim kickerima i skijanju u dubokom snijegu. Optimalno s koristi kada se ove dvije funkcije mogu istodobno ispunjavati - tražite li dakle kickere u dubokom snijegu, Kung Fujas je skija za vas. Mi smo je testirali u tipičnim uvjetima europskog "dubokog" snijega - dubina je bila oko dvadesetak do tridesetak centimetara, a ispod tog sloja nalazio se stvrdnuti stari snijeg. U tim uvjetima Kung Fujas ne pokazuje svu raskoš svog talenta - zbog relativno male žilavosti te napose jako izraženog rockera skija djeluje mlitavo čim dolazi u kontakt s tvrdom podlogom. Isto tako, čim je snijeg nešto vlažniji i teži skija se teško probija i vrlo lako savija pa je upravljanje njome dosta otežano.

-.--.-Vezovi na korištenoj skiji bili su Markerovi Griffon Schizofrantic koje K2 preporuča u svojoj brošuri. Kao i ostali modeli iz tzv. Royal Family, dakle elitne skupine Markerovih vezova, i Schizofrantic ima retro dizajniranu stražnju glavu s oprugom i prednju glavu koja podsjeća na turno modele vezova. Ova koncepcija kao da savršeno pristaje našem šminkerskom freeride/freestyle modelu. Postoji i jedan ali - iako pruža bezbroj mogućnosti podešavanja, od pomicanja čitavog veza do pomicanja svake glave pojedinačno - želite li mijenjati nešto od navedenog - oprez! Za razliku od većine drugih Markerovih modela Shizo je iznimno kompliciran i nepraktičan za pomicanje pa biste, želite li promijeniti neku od opcija i sami lako mogli poshiziti.

Da zaključimo - Kung Fujas je skija namijenjena prvenstveno velikim prostranstvima i dubokom powderu kakvog ćemo najprije naći u planinama sjeverne Amerike, a ujedno je zbog svoje lakoće (jezgra od paulovine i jasike) i linije izvrsna za sve one koji uživaju u skokovima na velikim rampama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 304924
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr