OPREMA

»

SKIJE

16.08.2012.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com

 

Salomon 3V Powerline (12/13)

Salomon je jasno odredio svoje smjernice. Outdoor je postao no.1 francuskog proizvođača pod kapom Amer Sportsa. Kod skija situacija nije nimalo drugačija; allmountain, freeride i freestyle Salomonu su najbitniji, a race segment je postao formalnost.

Testirani model: 165 cm, r = 12,5 m
Sidecut: 119-67-102
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170 cm

 

-.--.-Kad se tehnološki razvoj ne mijenja nekoliko godina onda su moguća dva scenarija; ili je napravljena odlična skija, ili je došlo do kreativne stanke. Po našem mišljenju kod Salomona je prisutno oboje. 

Salomonovu slalomsku race perjanicu posljednji smo puta imali na testu prije tri sezone. Od tada se skija nije puno promijenila. Zapravo, gotovo se uopće nije promijenila, osim izgledom. 3V je u međuvremenu ostao bez imena Equipe, kojeg je njegovao dugi niz godina, a nestali su i tamni tonovi, koji su krasili klasu već neko vrijeme. 

Za sljedeću sezonu spremna je plava skija sa žutim natpisom te jasno naznačenim prvim slovima imena proizvođača pri vrhu skije. Geometrija skije gotovo je neznatno promijenjena (samo 1 mm u vrhu, nap.a.) te su i dalje prisutne sve značajnije tehnologije koje je Salomon razvijao posljednjih godina. Prije svega tu je potpuno drvena jezgra, monocoque struktura, dvostruka titanska pojačanja te ojačanje rubnika (total edge reinforcement). 

Skiju smo testirali u relativno mekim uvjetima, no hladna noć ipak je očuvala koliko toliko tvrdu podlogu. Geometrija skije ipak donekle izdvaja 3V od konkurencije. Relativno uzak struk zaslužan je za vrlo lagano prebacivanje skija s rubnika na rubnik, no istovremeno to znači i dosta zahtjevniju vožnju kroz nakupine snijega te po iskijanom i izvoženom snijegu. 

U pravocrtnoj vožnji širina struka te radijus od 12,5 metara vrlo često će rezultirati nenadanim hvatanjem zavoja te umjerenim vibracijama, no ništa više nego što bi očekivali od bilo koje druge slalom skije sličnih gabarita. 

Salomon 3V je vrlo dobro torzijski i fleksijski odmjeren te je odlično prilagođen za sportu sklone rekreativce koji žele brzu skiju, no i ipak su skloni kompromisima. 3V za vrijeme vožnje neće pretjerano umarati, čemu svakako doprinosi relativno mala masa i tvrdoća, a ugodnoj vožnji uvelike će doprinijeti i vrlo velika predvidljivost modela, koji gotovo uopće neće biti sklon katapultiranju prilikom izlaska iz zavoja ili bilo kakvim sličnim nenadanim ponašanjima. 

Iako je Salomon jasno dao do znanja kako svo svoje umijeće ulaže u razvoj allmountain skija (BBR, Enduro itd.) race klasa je tu. Iako u nekim segmentima pomalo kaska za konkurencijom i dalje je u stanju ponuditi i više nego solidnu slalom skiju koja će zadovoljiti velik broj natjecateljskoj vožnji sklonih rekreativaca. 

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 250640
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr