NATJECANJA

»

SKIJANJE

01.12.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Beaver Creek SG (m): Pad Franza, slavlje Marsaglije

Na današnjem superveleslalomu u Beaver Creeku slavio Matteo Marsaglia. Težak pad Maxa Franza. Aksel Lund Svindal učvrstio vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Opasna staza Birds of Prey i ove je godine uzela danak. Već je samo otvaranje današnje superveleslalomske utrke u Beaver Creeku krenulo po zlu s padom Stephana Kepplera koji je startao prvi. Nijemčev je pad još izgledao dobro s obzirom na onaj Maxa Franza koji je krenuo iz startne kućice kao deseti. Nesretni je Austrijanac pri doskoku u gornjem dijelu staze naletio na štap vratiju, izgubio od udarca kontrolu nad skijama i nekontrolirano onesviješten otklizao stazom.

Utrka je bila prekinuta na desetak minuta dok Franza nisu odvezli sa staze, a Hans Pum iz austrijske ekipe je prenio prve vijesti o njegovom stanju: "Max je povratio svijest koju je očigledno izgubio nakon udarca o vrata. Trenutačno ne znamo ništa više o težini ozljeda." Nakon toga su stigle i prve dobre vijesti od liječnika iz Beaver Creeka: "Franz je bio kratko u nesvijesti i zadobio je ozljede po licu. Nisu primijećene ozljede nogu i ruku."

Franzov pad nije pokolebao Mattea Marsagliu koji je startao nedugo nakon prekida. 27-godišnji je Talijan je beskompromisno odskijao niz stazu, preuzeo vodstvo od Hannesa Reichelta i zadržao je do kraja utrke! Prva mu je ovo pobjeda u karijeri i prvi plasman na podij uopće, a pozornost na sebe je Talijan skrenuo krajem prošle sezone kada je na završnici u Schladmingu završio na četvrtom mjestu.

Marsagliji se najbliže približio Aksel Lund Svindal koji je bio vrlo blizu pobjede. Izmakla mu je samo zbog pogreške pred kraj staze gde je Norvežanin izašao iz idealne putanje i izgubio dragocjene stotinke. Svejedno, ostaje mu puno razloga za zadovoljstvo ostvarenim u dosadašnje četiri utrke na sjevernoameričkom teritoriju. Skupio je 360 bodova u zadnje četiri utrke, a u nedjelju ga čeka još i veleslalom.

Ivica Kostelić je, nakon jučerašnjeg spusta, odvezao još jednu solidnu utrku. Zaostatak za vodećim Marsaglijom se na kraju zaustavio na 1.91 sekundu, što ga je svrstalo na 26. mjesto. Natko Zrnčić-Dim se pridružio povećoj skupini skijaša koja nije uspjela završiti današnji nastup. Već nakon prvog prolaza Natko je izgubio ravnotežu, pao na stazi na bok te odsklizao u ogradu. Odmah sa staze prevezen je u bolnicu na pregled, gdje je nakon obavljenih pretraga ustanovljeno da je došlo do iščašenja ramena te je rame odmah vraćeno na mjesto, a potvrđeno je i da nema drugih ozljeda osim natučenosti.

Natko Zrnčić Dim se u ponedjeljak vraća u Europu gdje će ponovno biti podvrgnut pregledima kako bi se ustanovilo stanje ligamenata te odredila daljnja rehabilitacija.

"Današnji superveleslalom postavio je jedan psihopat
(Burkhard Schaffer, donedavni višegodišnji trener slovenskih, a sada opet austrijskih natjecatelja u brzim disciplinama, nap.a.), a za teške ozljede su suodgovorni i oni koji su mu dozvolili da stazu tako postavi.

Jučer je na spustu brzina bila 117 km/h, a danas na istom mjestu 116 km/h. Pri čemu su razmaci izmedu vrata bili tri puta manji nego na spustu!", riječi su kojima je Natkov pad, ali i pad Maxa Franza te silna odustajanja vruć odmah nakon utrke prokomentirao Ivica Kostelić.

Konačan poredak prvih 10 skijaša:

1. MARSAGLIA Matteo (ITA) 1:14.68
2. SVINDAL Aksel Lund (NOR) +0.27
3. REICHELT Hannes (AUT) +0.70
4. LIGETY Ted (USA) +0.74
5. HEEL Werner (ITA) +0.88
6. JANSRUD Kjetil (NOR) +0.90
7. MAYER Matthias (AUT) +0.99
8. DE TESSIERES Gauthier (FRA) +1.11
9. MERMILLOD BLONDIN Thomas (FRA) +1.19
10. HUDEC Jan (CAN) +1.26
...
26. KOSTELIĆ Ivica (CRO) +1.91
ZRNČIĆ-DIM Natko (CRO) - nije završio utrku

Cjeloviti rezultati, analiza, poretci nakon utrke (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 230181
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr