NATJECANJA

»

SKIJANJE

24.02.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Garmisch VSL (m): Veleslalomska premijera Pinturaulta, Ivica 18.

Alexis Pinturault (FRA) prvi je skijaš koji je ove sezone u veleslalomu uspio pobijediti nedodirljivi dvojac Ligety - Hirscher. Ivica Kostelić u konačnici s 18. mjestom.

Tri puta u karijeri u Svjetskom kupu veleslalome je već završavao na drugom mjestu - dva puta u Kranjskoj Gori (SLO) te jednom u Söldenu (AUT). A danas u Garmisch-Partenkirchenu (GER) Alexis Pinturault stigao je napokon i do svoje premijerne veleslalomske pobjede.

Ovakav uspjeh omogućila su mu dva danas najujednačenija veleslalomska nastupa. Prvu veleslalomsku vožnju još uvijek 21-ogodišnji Francuz iz Courchevela završio je na drugoj poziciji. Uz 0.24 sek. zaostatka u odnosu na podosta iznenađujuće najbrže vrijeme 1:13.99 u izvedbi doslovno domaćeg natjecatelja, člana SC Partenkirchen, Felixa Neureuthera (GER). A 1:18.19, prvo vrijeme druge vožnje, Pinturaultu je donijelo slavlje u zbrojenom vremenu 2:32.42. Uz 0.60 sek. prednosti u odnosu na danas drugoplasiranog Marcela Hirschera (AUT) te 0.63 sek. prednosti u odnosu na trećeg Teda Ligetyja (USA).

Hirscher i Ligety danas su nešto slabije nastupili u prvoj vožnji. Kada su doskijali Ligety do pete, a Hirscher do šeste pozicije. Ligety je i u drugoj vožnji odradio, izolirano gledano, i opet "samo" peto vrijeme, uz jednu veću pogrešku na putu ka cilju. Dok je Hirscherovo vrijeme druge vožnje bilo drugo najbrže, odmah iza onoga Pinturaulta.

U sjajnoj poziciji nakon prve vožnje pred svojim njemačkim navijačima bili su ne samo već spomenuti Neureuther, već i na trećoj poziciji Fritz Dopfer. No Dopfer odustaje udarcem skije o veleslalomska vrata i spektakularnim padom još u gornjem dijelu druge vožnje. Dok Neureuther radi veliku grešku u završnom dijelu vožnje i utrku završava na 12. poziciji. Manfred Mölgg (ITA), koji je prvu vožnju također uz Neureuthera, Pinturaulta, Dopfera završio ispred Ligetyja i Hirschera 13. vremenom druge vožnje u konačnici je doskijao do petog mjesta na utrci.

Ivica Kostelić šanse za bolji rezultat od konačnog 18. mjesta na utrci propustio je u prvoj vožnji. Kada je za najbržim vremenom Neureuthera zaostao za 2.64 sek. na 27. poziciji. Rani startni broj druge vožnje uz bolji nastup Ivici su potom donijeli završno 7. mjesto te druge vožnje uz svega 0.47 sek sporije vrijeme od onoga Pinturaultovog. Sve za konačnih zbrojenih ipak 2.87 sek. zaostatka u odnosu na mladog Francuza. I novih 13 bodova u veleslalomskom (11. mjesto) i ukupnom poretku Svjetskog kupa (i nadalje 5.).

Nakon Garmisch-Partenkirchena (GER) najbolje skijaše svijeta sada očekuje odlazak put domaćeg terena Aksela Lunda Svindala (NOR), u Kvitfjell na vikend brzih disciplina. Današnji veleslalom Svindal je, inače, završio na 6. poziciji uz 0.97 sek. zaostatka za najbržim vremenom. Te u ukupnom poretku Svjetskog kupa uoči Kvitfjella sada ima 209 bodova zaostatka u odnosu na Hirschera (1 215 - 1 006). U veleslalomskom poretku Svjetskog kupa vodeći Ligety zadnja dva veleslaloma sezone dočekuje sa 105 bodova prednosti u odnosu na Hirschera.

Konačni poredak prvih 10 utrke:

1. PINTURAULT Alexis (FRA) 2:32.42
2. HIRSCHER Marcel (AUT) + 0.60
3. LIGETY Ted (USA) + 0.63
4. SANDELL Marcus (FIN) + 0.73
5. MÖLGG Manfred (ITA) + 0.84
6. SVINDAL Aksel Lund (NOR) + 0.97
7. MISSILLIER Steve (FRA) + 1.34
8. SCHÖRGHOFER Philipp (AUT) + 1.78
9. MATHIS Marcel (AUT) + 2.05
10. BLARDONE Massimiliano (ITA) + 2.38
...
18. KOSTELIĆ Ivica (CRO) + 2.87

Cjeloviti rezultati, analiza, poretci nakon utrke (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 540832
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr