NATJECANJA

»

SKIJANJE

10.02.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: FIS Alpine

 

SP Schladming, S (ž): Marion Rolland za francusko i zlato

30-godišnja Francuskinja Marion Rolland sitgla je do zlatne medalje u spustu Svjetskog prvenstva u Schladmingu (AUT). Srebro Nadiji Fanchini (ITA), bronca za Mariu Höfl-Riesch (GER).

Samo djelomično potpuno iznenađenje donijela je današnja utrka spustašica SP-a u Schladmingu u kontekstu osvajačice zlatne medalje. Sjajan niz osvajanja medalja u brzim disciplinama, nakon srebra Gauthiera de Tessieresa u superveleslalomu te bronce Davida Poissona u spustu skijaša, u spustu skijašica zlatnom medaljom okrunila je za Francusku Marion Rolland. Vrlo iskusna skijašica koja u cijeloj karijeri u Svjetskom kupu ima samo jedan plasman na pobjednički podij, naravno, u spustu. I to, e sada dolazimo do merituma stvari - baš u spustu završnice prošlosezonskog Svjetskog kupa u - Schladmingu.

Tu utrku voženu 14. ožujka prošle godine Rolland je završila na drugom mjestu uz 0.92 sek. zaostatka u odnosu na Lindsey Vonn. I to samopouzdanje na "Streicher" stazi uspješno je prenijela i na današnju vožnju. Kada je, kao jedina skijašica sa starta, zlatnu medalju sa startnim brojem 22, uspjela iz ruku 'izbiti' sjajnoj Nadiji Fanchini.

"Nemojte, molim vas, o ovom mome velikom uspjehu pričati baš kao o potpunoj senzaciji, jer on to nije. Dokazala sam već i ranije da na ovoj stazi mogu skijati jako dobro, i sada sam presretna da sam to uspjela ponoviti i danas.

Još kao mala djevojčica sanjala sam o osvajanju naslova skijaške svjetske prvakinje. I taj moj dječji san sada se pretvorio u stvarnost. Jako sam, jako baš ovdje i danas željela medalju. A ovo zlato zaista je ispunjenje svih mojih snova", jasna je u prvoj poruci po završetku utrke bila i Rolland.

Nadia Fanchini, koja je svoj posljedni plasman na pobjednički podij neke od spust utrka Svjetskog kupa upisala još 27. veljače 2009. (!) godine uz treće mjesto na spustu Banskog (BUL) i koja je te godine uzela broncu u spustu na SP-u u Val d'Isereu, senzacionalan posao odradila je sa startnim brojem 2. Odskijavši za sve skijašice do Rolland nedodirljivo vrijeme 1:50.16. Vrijeme sagrađeno prvenstveno u zavojitijem središnjem pa završnom dijelu vožnje. I vrijeme koje je Rolland uspjela nadmašiti za svega 16 stotinki sekunde.

Maria Höfl-Riesch (GER) od ostatka konkurencije najviše se uspjela približiti Fanchini i Rolland. I drugu medalju na SP-u u Schladmingu nakon zlata superkombinacije u spustu osigurati uz 0.54 sek. sporije vrijeme u odnosu na ono N. Fanchini te 0.70 sek. sporije u odnosu na vrijeme francuske pobjednice.

Nadja Kamer (SUI) ovoga je puta ostala prva tik do medalje na četvrtom mjestu. Dok su Julia Mancuso i Stacey Cook američkom ženskom spustaškom timu donijele plasmane na petu i šestu poziciju. A Tina Maze (SLO) na trećem natjecanju SP-a u Schladmingu po prvi puta ne uzima medalju uz 1.21 sek. sporije vrijeme od pobjedničkog na 7. mjestu. Najbolje plasirana Austrijanka danas je bila Andrea Fischbacher na tek 8. poziciji.

Iznimno tvrda, vrlo ledeno pripremljena spust staza uz maksimalnu dozu agresivnosti u želji za dosezanjem medalje vrlo neugodnih padova, na sreću bez težih posljedica po zdravlje, danas su koštali i Stefanie Moser (AUT), i Danielu Merighetti (ITA), i Dominique Gisin (SUI) i Veronique Hronek (GER). N. Fanchini svakako je imala veliku psihološku prednost što je startala već uoči svih ovih padova. No kod nove spustaške prvakinje svijeta to nikako nije mogao biti slučaj.

Mlada Andrea Komšić, sa startnim brojem 40, današnji spust SP-a u Schladmingu završila je na posljednjem mjestu od svih djevojaka u plasmanu. Uz vrijeme 1:59.63 i na 36. poziciji uz 9.53 sek. zaostatka u odnosu na pobjedničko vrijeme.

Sutra je u Schladmingu na rasporedu superkombinacija skijaša.

Konačni poredak prvih 10 skijašica utrke:

1. ROLLAND Marion (FRA) 1:50.00
2. FANCHINI Nadia (ITA) + 0.16
3. HÖFL-RIESCH Maria (GER) + 0.70
4. KAMER Nadja (SUI) + 0.74
5. MANCUSO Julia (USA) + 0.85
6. COOK Stacey (USA) + 0.91
7. MAZE Tina (SLO) + 1.21
8. FISCHBACHER Andrea (AUT) + 1.23
9. FANCHINI Elena (ITA) + 1.45
10. GÖRGL Elisabeth (AUT) + 1.48
...
36. KOMŠIĆ Andrea (CRO) + 9.53

Cjeloviti rezultati utrke (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 249516
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr