NATJECANJA

»

SKIJANJE

19.02.2014.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić

 

ZOI Soči, VSL (m): Očekivano Ligety, dvije medalje Francuza

Ted Ligety (USA) veleslalomsku dominaciju posljednjih sezona napokon je okrunio i zlatnom olimpijskom medaljom. Steve Missillier (FRA) srebrni, Alexis Pinturault brončani, Marcel Hirscher (AUT) bez medalje.

Iznimno zanimljiva i očekivano izjednačena utrka muškog veleslaloma, s američko-francuskim sretnim završetkom, danas na ZOI u Sočiju. Konačni rasplet utrke kao jedino iznenađenje u odnosu na sezonu Svjetskog kupa zapravo je ponudio činjenicu da je Marcel Hirscher ostao bez medalje, na četvrtoj poziciji. Zlatni Ligety, brončani Pinturault članovi su tog dominantnog trojca veleslaloma Svjetskog kupa uz Hirschera. Dok je do srebra pomalo ipak iznenađujuće stigao Steve Missillier, skijaš koji je ove sezone u veleslalomima Svjetskog kupa, izuzev četvrtog mjesta Söldena, samo još jednom uspio stići do najboljih 10 utrke, i to 10. mjestom u Alta Badiji.

No krenimo redom. Prva vožnja utrke danas je ponudila nevjerojatnu izjednačenost. Ted Ligety zauzeo je odmah sa startnim brojem 7 uvjerljivo vodstvo, uz 0.93 sek. prednosti u odnosu na senzacionalnog Čeha Ondreja Banka te čak 1.27 sek. prednosti u odnosu na trećeg Davidea Simoncellija (ITA). Prava drama, međutim, odigrala se od Simoncellija nadalje u plasmanu prve vožnje. Jer od njega sve do 15. pozicije i Philippa Schörghofera (AUT), skijaši su se smjestili unutar svega pola sekunde razmaka.

Jasno je tako već tada bilo da je čak i po pitanju srebra i bronce, a minimalno po pitanju bronce, sve još otvoreno za drugu vožnju. I tako se to na kraju i potvrdilo. Prvim vremenom druge vožnje Steve Misillier "katapultirao" se s 10. pozicije prve vožnje sve do srebra. A drugim vremenom druge vožnje Pinturault je sa šeste pozicije prve vožnje stigao do bronce. Tedu Ligetyju za zlato je na kraju bila dostatna i tek 14. druga vožnja. Konačno vrijeme 2:45.29. Uz 0.48 te 0.64 sek. prednosti u odnosu na srebrno i brončano vrijeme u cilju.

Ivica Kostelić danas, i sukladno svojim riječima, na razini ovosezonskih veleslalomskih izvedbi koje ga baš i ne zadovoljavaju. Prvu vožnju utrke završio je na točno 30. poziciji. A vožnja na otvaranju druge vožnje na kraju je bila pozicijski vrlo slična prvoj. Sve za 27. mjesto završnog poretka utrke uz 4.39 sek. zbrojenog zaostatka za Ligetyjem.

"Sada se tek vidi koliko je medalja u superkombinaciji bila moj maksimum maksimuma u ovom trenutku, koliko sam se, zapravo, taj dan angažirao. To će u perspektivi biti strašan rezultat! Jer sve ovo dalje - pa i sami vidite gdje sam ja trenutno s formom", razmišljao je Ivica nakon utrke.

-.-Goran Razić-.-

Drugi hrvatski predstavnik na utrci, Sebastian Brigović, s 38. vremenom prve vožnje uz 4.74 sek. zaostatka za Ligetyjem. Te potom uz 3.24 zaostatka u odnosu na najbržu drugu vožnju završno vrlo dobar 34., uz 6.96 sek. zaostatka za ukupnim vremenom pobjednika utrke.

"Prije svega - zahvaljujem se svima koji su mi pružili podršku i na taj način me plasirali na ZOI, jer bez njih ne bih uspio!

Što se utrke tiče - na samom startu sam si rekao kako želim uživati u utrci, i na maksimalan se način odskijati najbolje što mogu. Greška u završnom dijelu staze stajala me puno boljeg vremena u cilju na kraju prve vožnje. Nije ovo sveukupno bilo najbolje što mogu, no nekim dijelovima nastupa mogu danas biti zadovoljan"
, izjava je Sebastiana Brigovića.

-.-Goran Razić-.-

Filip Zubčić, treći Hrvat na startu danas, bez cilja u prvoj vožnji uslijed odsklizavanja na bok i promašivanja putanje vožnje na putu prema samom završnom dijelu staze.

"Solidna vožnja, samo s par greškica, sve do te kobne pogreške koja me stajala izlijetanja. Mislim da bih imao vrijeme i za najboljih 30. Ovako sam, naravno, ljut što sam na ta jedna vrata ušao predirektno, i nisam na vrijeme spustio vanjsku ruku", izjavio je nakon utrke Filip.

-.-Goran Razić-.-

Konačni poredak prvih 10 skijaša utrke:

1. LIGETY Ted (USA) 2:45.29
2. MISSILLIER Steve (FRA) +0.48
3. PINTURAULT Alexis (FRA) +0.64
4. HIRSCHER Marcel (AUT) +0.94
5. BANK Ondrej (CZE) +1.00
6. MAYER Matthias (AUT) +1.05
7. RAICH Benjamin (AUT) +1.06
8. NEUREUTHER Felix (GER) +1.30
9. FANARA Thomas (FRA) +1.44
10. KRISTOFFERSEN Henrik (NOR) +1.50
...
27. KOSTELIĆ Ivica (CRO) +4.39
34. BRIGOVIĆ Sebastian (CRO) +6.96
ZUBČIĆ Filip (CRO) - nije završio nastup u prvoj vožnji

Cjeloviti rezultati utrke

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 19. veljače 2014.   22:40h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Seba to može, samo neka nastavi sa dobrim radom.
  • Objavljeno: 19. veljače 2014.   19:04h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    e da....nije tako lako uci u prvih 30, to cemo opet svi uvidjeti nekon sto kostelic ode u penziju, a i natko.
    ne u prvih 30 , nego uopce doci u priliku za prvih 30, dakle imati startne brojeve oko 50 npr.

  • Objavljeno: 19. veljače 2014.   18:47h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Opet jugo puše na Kvarneru!!

  • Objavljeno: 19. veljače 2014.   15:34h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    E moj Zubo, ostat ćeš upamćen po onom uklizavanju Neuhreuteru. A Seba je kralj.¨Forza Svilno, živio Platak!

    [Editirano] 19. veljače 2014. u 15:35h

Prikazano 4 od 4 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248894
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr