18.04.2005.      

Autor: Goran VukelićPhoto: Arhiva Skijanje.hr Croski 

Treća sa Svjetskog juniorskog prvenstva i deveta sa Svjetskog prvenstva u slalomu, najmlađa sudionica Olimpijskih igara u Salt Lake Cityju 2002.g.... Samo za čitatelje portala Skijanje.hr – Ana Jelušić.

Iza Ane Jelušić je najuspješnija sezona do sada: ustalila se dobrim rezultatima u Svjetskom kupu, okitila slalomaškom broncom na Svjetskom juniorskom prvenstvu i završila kao deveta u slalomu na Svjetskom prvenstvu u Bormiu. Iza sebe već ima jedan nastup na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002.g. gdje je kao najmlađa sudionica osvojila 23. mjesto u slalomu. Impresivan niz koji dodatno dobiva na vrijednosti znamo li da ova mlada Riječanka ima tek 18 godina i da su najviše stepenice tek pred njom. Iskoristili smo njezin kratak predah u Rijeci kako bismo joj postavili nekoliko pitanja...

Ana, ukratko komentar prošle sezone? Koliko si zadovoljna učinjenim, je li ostalo neostvarenih ciljeva?
Bilo je dobrih stvari, bilo je i ne tako dobrih stvari. Nisam zadovoljna, naprimjer, periodom u mjesecu prosincu kada sam bila poprilično bolesna, morala sam propustiti veleslalom u Semmeringu zbog jakog kašlja. Nakon toga je forma malo otišla kvragu te sam i neke bodove ostavila "po putu" zbog iscrpljenosti. Možda sam malo i nezadovoljna nastupom na Svjetskom prvenstvu gdje sam startala sa temperaturom od 38°C...

...no dobro, Svjetsko je prvenstvo ipak uspješno okončano?
Istina, ali ako mogu biti deveta sa 38°C što bi bilo da sam zdrava? (smijeh) U finalu Svjetskog kupa sam "posijala" sekundu-dvije na zadnjih nekoliko vratiju... Juniorsko prvenstvo? Time sam zadovoljna, iako samo juniorsko prvenstvo više nije bilo u prvom planu nakon skupljena dva Svjetska prvenstva i jedne Olimpijade za vrijeme juniorskog "staža". Slalomom sam zadovoljna, konkurencija je zbilja bila jaka (1. Š. Zahrobska, 2. K. Zettel, op.a.), a veleslalom..., bila sam jako umorna, trenirali smo cijeli taj tjedan u Sestriereu u sklopu priprema za ZOI sljedeće godine. No, zadovoljna sam i ovako, medalja je medalja, neću se bunit'. (smijeh)

Sezona je gotova, slijedi kratak odmor pa ponovno na skije? Pripreme počinju ubrzo?
Točno, cijeli svibanj skijamo, dva puta po četrnaest dana, počinjemo na Hintertuxu. Nakon toga smo ponovno nakratko kući, potrebno je ispuniti školske obaveze (smijeh). Kraj srpnja rezerviran je za Zermatt i nakon toga u kolovozu je u planu odlazak u J. Ameriku na pripreme, Čile ili Argentina, nije još definirano.

Kako stojite sa treninzima na hrvatskim skijalištima? Sljeme je ove sezone napravilo veliki iskorak, čini se da ga ostala dva najveća hrvatska skijališta, Bjelolasica i Platak, ne uspijevaju pratiti? Kao Riječanka, kada si zadnji put skijala na Platku?
Zadnji put na Platku? Uh, dovoljno davno da moram razmišljati kad je to bilo – sigurno prije najmanje tri godine. Sjećam se, uvjeti nam nisu bili idealni, staza neizravnata, povukli smo se nakon dvije runde. Platak, kakav je sada, je odličan za ljude koji idu prošetati tamo, malo uživati, raditi snješka, ali kad vidiš kako Sljeme napreduje... Na Sljemenu se stvarno može trenirati ako ima snijega i ako su uvjeti kako spada. Sve je podređeno tome da i takmičari mogu trenirati i rekreativci skijati. Tko na Platku trenira? Svi klinci iz Rijeke moraju odlaziti van, ili na Sljeme; nijedna utrka nije održana gore ove sezone što je sramota jer imamo tri velika hrvatska skijališta a jedno kao da ničemu ne služi. Već sam rekla da su na Platku djeca proskijala, ali sigurno nisu naučila skijati. Svi su me tada napali kako sam ja naučena na bogata i uređena francuska i austrijska skijališta, no nije da ja ne volim Platak, provela sam gore "brdo" vremena i zbilja mi je super, ali u kakvom je stanju danas...

Najdraža skijališta Ane Jelušić privatno?
Lenzerheide, otkrila sam ga tek ove godine, zatim Val Thorens i Val d'Isere u Francuskoj. Također, Whistler u Kanadi, prekrasno skijalište.

Stigneš li odskijati malo za svoj "gušt"?
Rijetko... Nije da mi treninzi nisu "po guštu", ali u stilu da stavim kapu na glavu, naočale, malo se sunčam... Ne, ne stignem, dan je jednostavno prenaporan tako da je to zadnje što mi padne na pamet.

A boardanje?
Probala sam jednom, ako se to može nazvat probati (smijeh). To je u dugoročnom planu, jednom kad zdravlje koljena i ligamenata više ne bude najvažnije. Lijepo je za gledati, kao i akrobatsko skijanje.

Imate li doticaja sa skijašima koji se bave akrobacijama?
Da, na Zermattu, gdje je njihov veliki park, ali inače ne baš. Oni nisu na našem tehničkom nivou što se tiče uređenih staza, dok bi rijetko tko od nas mogao napraviti i najmanji dio tih akrobacija što ih oni izvode. Inače, fora je za gledati, to i heliskiing.

Nisi probala?
Ne, ne još, isto u dugoročnom planu... (smijeh)

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 223963
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr