Skijanje.hr

13.11.2006.      

Autor: Goran RazićPhoto: arhiva Cro Ski 

Kako se do sada pokazala suradnja Cene i Nike?

Za sada se pokazala jako dobro, Cena je jedan drugi tip trenera, dosta je smiren, pedantan i pristupačan i ima jedan malo drugačiji način rada, dok Grašič, pod navodnicima, možda zvuči za većeg stručnjaka, no to zaista nije tako. Cena ima veliko iskustvo. Šest godina rada s Ivicom Kostelićem zaista nije malo.

Sofija Novoselić, kakvi su njeni dometi? Pokazuje se kao veliki talent?

Ne bih ja previše pričao o Sofiji, Natku ili Matei. Ne treba njih previše dizati u visine, oni još puno trebaju raditi ne bi li postali pravi skijaši. Sigurno je da imaju veliki potencijal i računamo na njih. No, podatak da je Sofija u sve četiri discipline među prvih deset skijašica na svijetu u svojoj kategoriji, već samo po sebi puno govori. No, puno znoja još svi moraju proliti.

"Europski kup je klaonica"

Kada je dolazila u Hrvatsku s
Yvonne Schnock je planirana dugogodišnja suradnja, no iako je, navodno, ispunila sve postavljene norme ipak je ispala iz reprezentacije. Koji je točan razlog ispadanja?

Pa ovako; nikad nije norma samo brojka, nego i sve ostalo. Znači, koliko se dobrih rezultata postiže i kakvih. Npr. ako skijaš na jednoj utrci bljesne i postigne solidan rezultat, ali cijeli ostatak sezone bude loš i skoro ništa ne napravi, onda to nije to. Mi sagledavamo ukupan rad pojedinog skijaša i cjelokupan angažman. Isto tako, sagledavamo i njegov odnos prema radu, njegov pristup prema treninzima, utrkama, stručnu ocjenu trenera, direktora... Nadalje, gledamo perspektivu skijaša, da se razumijemo, ona više nije mlada skijašica, ima 23 godine i iako je napredovala na FIS ljestvici, na važnim utrkama je totalno razočarala. Obzirom na sve nismo joj odlučili pružiti daljnju potporu, tj. ima isti status kao i Olivari. Ona se može priključiti nekoj drugoj ekipi i dalje trenirati. Konkretno, ne vidimo mogućnost da se jednog dana ustali među prvih 30 u Svjetskom kupu, što je svakako naš cilj, pogotovo u ženskoj reprezentaciji. Yvonne je možda čak i u maloj prednosti pred Olivarijem, jer ako pokaže određeni napredak, već ove sezone vrata su joj otvorena za utrke Svjetskog kupa i Svjetskog prvenstva, ali se mora dokazati. Isto tako, mora biti jasno da za nju više nisu FIS utrke i utrke tzv. "treće lige", nego se mora dokazati na Europskom i Svjetskom kupu.

Kad smo se dotakli Europskog kupa, mali broj reprezentativaca nastupa u Europskom kupu, koji je razlog tome?

Europski kup je jedna "klaonica" za nacije koje imaju jako veliki broj skijaša, a koji se ne mogu probiti do Svjetskog kupa. Naše reprezentativce, čim se pokaže prilika, radije odmah gurnemo u vatru u Svjetski kup, jer ako im se već posreći dan, onda je bolje da se to dogodi u Svjetskom kupu, nego u Europskom. U Europskom kupu je strahovito velika konkurencija i jako je teško napraviti bilo kakav značajniji rezultat.

"Sljeme hrvatski Wimbledon"

Vratimo se u Hrvatsku, na naša skijališta. Bilo je riječi o uređenju Platka i Bjelolasice, tj. konkretno da bi CroSki potpuno uredio stazu Radeševo 2 na Platku, za potrebe organizacije utrka. Koliko tu ima istine?

Hrvatski skijaški savez nije vlasnik niti jednog skijališta i on ne može ništa investirati, niti ima sredstva za tako nešto. Međutim, svojim lobiranjem, utjecajem i logističkom pomoći može sudjelovati u projektima izgradnje skijališta. Mi u svakom slučaju podržavamo konkretne ideje koje idu u realizaciju, poput one na Sljemenu, gdje je napravljen odličan poligon za treninge mladih skijaša, rekreativno skijanje, ali i za treninge reprezentacije. U ovome trenutku trudimo se napraviti suradnju s Bjelolasicom i Platkom. Za Radeševo 2 već imamo gotov koncept da se napravi pravi poligon za Riječane. Poznato je da Platak zemljopisno gravitira Rijeci, a Rijeka je dala veliki broj natjecatelja i rekreativaca. Skijanje je na tom području iznimno popularno. Već s investicijom od 4 milijuna kuna mogao bi se urediti taj poligon, staza bi se mogla proširiti, dovesti umjetni snijeg i napraviti jezero. To nisu toliko velika sredstva, no mi ta sredstva ne možemo investirati, ali se trudimo da u suradnji s gradom Rijekom, županijom, općinom Čavle i koncesionarom to realiziramo. Za sada sve ide sporo, no već to što je Radeševo 1 uređeno i homologirano za FIS je velika stvar.

Za Bjelolasicu će Pavlek reći da je skijalište s velikom perspektivom, koja nikako da se ostvari. Skijalište ima crnu stazu s 450 m visinske razlike, na kojoj se po svim kriterijima može voziti i muški olimpijski veleslalom. Budući da u razgovoru posebno ističe kako je staza Vrelo za njega možda i najbolja veleslalom staza na svijetu, to svakako još više budi žal za sporošću njenog uređenja i godina provedenih sa slegnutim ramenima uprave HOC-a, jer: "stazu ratrak ne može urediti", kako su oduvijek govorili odgovorni. No Pavlek dodaje da je pred nama nova, svijetla budućnost skijališta na Bjelolasici...

... u ovom trenutku Reno Fleiss je gotovo dano noćno na Bjelolasici i puno radi i pomaže da se ta staza denivelira, uredi, proširi i dovede u funkciju. Ove godine bit će nabavljen i stroj s vitlom koji će uređivati stazu, no na žalost ove sezone nema financijskih sredstava za sustav umjetnog zasnježenja te to ostaje projekt za sljedeću godinu. Jednom kada se i to napravi, to će biti fenomenalan poligon za održavanje FIS utrka, možda i Europskog kupa, a nikad se ne zna, možda i za koju utrku Svjetskog kupa.

Kad smo kod Svjetskog kupa, kakva je budućnost utrke na Sljemenu? Janice više nema u natjecateljskom skijanju, barem za sada...

Mi od Sljemena želimo napraviti "hrvatski Wimbledon". Dobro, ne možemo uspoređivati tradiciju i megapopularnost Wimbledona s utrkom na Sljemenu, ali imamo sve predispozicije za dobru utrku. Imamo blizinu velikog grada, imamo dobru stazu, imamo podršku međunarodne skijaške federacije, imamo potvrdu FIS-a za ženske utrke, a i za jednu mušku, koja će se možda održavati svake druge ili svake treće godine. Cilj nam je organizacija vrhunskog sportskog događaja, koji će privlačiti veliki broj ljudi, čak i ako ne budu Hrvati na pobjedničkom postolju. Podrška od svih postoji i prepreka ne bi smjelo biti. Uostalom, ime Snježna kraljica imat će još dublji smisao, jer da nije bilo Janice i obitelji Kostelić, ne bi bilo gotovo ničeg, pa tako ni ove utrke u njenu čast.

Da će bez Janice sve biti drugačije to stoji, no nakon ovih riječi nada u svijetlu budućnost hrvatskog natjecateljskog skijanja i dalje postoji, a da sve ne ostane na nadanju, zaduženi su ljudi poput Vedrana Pavleka..

 

 

 

 

« Prethodni članak

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 3130983
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr