OPREMA

»

SKIJE

26.07.2006.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic GS 12 (06/07)

Iz potpuno novog Atomicovog veleslalomskog top modela maksimum će izvući skijaši koji spadaju u kategoriju "eksperti", dok će se ostali teško priviknuti na skiju.

Testirani model: 170 cm, r = 18 m
Sidecut: 109 – 66 – 92
Dostupne visine: 165, 170, 175, 180, 185 cm

U odnosu na prošlogodišnji model GS 11, skija se razlikuje kako dizajnerski tako i u tehnologijama koje su implementirane u skiju. Crvena boja i dalje ostaje obilježje najjačeg GS modela. Aerospeed 2 je posebna obrada površine skije kako bi se doprinijelo što većoj stabilnosti, magnezijski kanali (Magnesium Power Channel) i titanijeve šipke (Power Rods Titanium) osiguravaju torzijsku čvrstoću skije radi što bolje stabilnosti na zaleđenim površinama. UHMW Electra precision-ground graphite je obrada klizne plohe kako bi se dobilo na što boljoj kliznosti u kontaktu sa snijegom, dok Dura Edge omogućuje bolju trajnost rubnika. Ove sve tehnologije su unaprijeđene i poboljšane u odnosu na prošlogodišnji model što ćete i primjetiti ukoliko ste imali mogućnost voziti na lanjskom modelu. No, unatoč tehnologijama treba biti jako dobro pripremljen da bi se moglo uživati na ovoj skiji.

Iako je skija masivna i tvrda, jako dobro se prilagođava podlozi, a to se najbolje može primijetiti ako skijate po tvrđim i ledenijim stazama. Radi te mase trebat ćete imati dovoljno snage u nogama da skiju okrenete u zavoj te da zadržite smjer. Ako se imalo opustite, nećete je više moći kontrolirati, nego će skija kontrolirati vas, a to sigurno neće dobro završiti. Uzimajući u obzir da je ovo natjecateljski model i da skija traži brzinu, morate cijelo vrijeme biti koncentrirani jer skija ne oprašta greške. No, ukoliko se uspijete prilagoditi načinu skijanja koji GS 12 zahtjeva od vas, a to je brža vožnja i dinamičniji zavoji, vidjet ćete da je skija iznimno precizna i stabilna. Za zavoj manjeg radijusa trebat će vam približno jednaka snaga kao i za zavoj najvećeg radijusa.

Brzo vijuganje možete zaboraviti s ovim skijama kao i bilo kakvu vožnju izvan uređene staze, dok na mekanijim snijegu skija zahtjeva još veći trošak energije. Pitanje je koliko ćete moći izvući iz ove skije na stazama, obzirom da zahtijeva poprilično široku stazu kao i veću brzinu, a teško da ćete moći zadovoljiti te uvjete na nekom uređenom skijalištu. No, ako se nađete na postavljenoj veleslalom stazi, užitku neće biti kraja. Tek onda ćete shvatiti koliko vam ova skija može pružiti. Ako se odlučite na nabavku ovog modela obavezno obratite pažnju na visinu skije jer će krivi odabir utjecati na količinu utrošene energije i snagu koja vam je potrebna za ugodno skijanje.
Iako je ovo natjecateljska skija, o nabavci ovog modela mogu razmišljati i malo bolji rekreativci koji bi željeli "uhvatiti" malo brzine, bez bojazni prosklizavanja na ledu, ali ipak zahtijeva jako dobru tjelesnu pripremljenost pa stoga treba dobro razmisliti prije nego se odlučite sedmodnevno skijanje provesti na ovim skijama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 273637
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr