OPREMA

»

SKIJE

15.02.2007.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic SX 9 (07/08)

Vrlo upravljiva skija za sve tipove uređenih staza. Da li je to doista tako? Veliki broj obožavatelja kojih ova skija ima, dokazuju samo jedno – ovo je skija za široke mase.

Testirani model: 170 cm, r = 16 m
Sidecut: 112 - 67 - 97
Dostupne visine: 146, 154, 162, 170, 178 cm

Dokaz jakog marketinga, odlične prođe modela te zvučnog imena i izgleda, koje ova klasa iz generacije u generaciju njeguje, ove godine su natjerali inženjere Atomica da daju još više prostora Supercrossu, vjerojatno nisu pogriješili.

Osim što je SX linija za sezonu 07/08 dobila još dva modela u odnosu na sezonu ranije, proširila se ponuda dostupnih visina, te je isto tako napravljen i dodatan posao na dizajnu. Tehnološki značajnijih noviteta nema. Istina da neke sitnice jesu promijenjene, poput preinaka prednjeg i zadnjeg "stabilizatora", poznatijeg kao ovogodišnji "Puls Ti" (dvostruko titaniumsko ojačanje na vrhu i repu skije), u novije ojačanje zvano Power puls/L, ali koliko će to zaista donijeti poboljšanju voznih karakteristika, teško je reći. Osim što promjena vizualno donekle upada u oči.

Nevezano za navedene promijene, svakako vesele i dalje odlične vozne karakteristike Atomicovog Supercrossa. Kako od sljedeće sezone više neće biti rekreativnog Izora, SX je zauzeo još širi prostor te je omanji pomak vidljiv i u geometriji skije. Dva milimetra širi struk, u odnosu na model iz sezone 06/07, osim što djeluje zanemariv, skiji bi ipak trebao dati koliko-toliko veću stabilnost pri manjim brzinama i na mekanijem snijegu, a ono što je još bitnije, navedeno "zadebljanje" skije zaslužno je i za promjenu samog radijusa. Novi SX 9 tako će na 170 cm visine imati radijus od 16 m, za razliku od prethodnika koji je imao 15 m.

Sitne razlike ipak jasno pokazuju da ako je skija ikada i bila agresivnija, sada je to ipak za nijansu smanjeno. Njena upravljivost i okretnost s rubnika na rubnik su na vrlo visokoj razini te zaista neće biti potrebno ulagati previše snage ne bi li se u carvingu radili lijepi i precizni zavoji.

Sa svojim ne ekstremnim radijusom te odmjerenim gabaritima skija je vrlo upravljiva, a s ledom se nosi na zadovoljavajući način. Brzine voli, no pri pretjerivanju skija će odjednom pokazati da nije najjača u klasi, te da su s razlogom tri modela pozicionirana iznad nje.

Kratki zavoji, kojima radijus ne ide pretjerano u prilog, bit će također izvedivi, što je možda i najveći dokaz svestranosti skije. No dojam kojeg se nikako ne možemo riješiti je da SX 9 jako voli umjetan snijeg, na kojem se puno bolje ponaša nego na prirodnom, mekanijem snijegu. Upravo u takvim, umjetnim uvjetima, SX će moći iskoristiti svu svoju težinu, s kojom Atomic nikada nije bio u deficitu, te će odavati sigurnost na vrlo tvrdim podlogama, sve dok su brzine kontrolirane i ne preekstremne. Upravo ovaj podatak svakako bi mogao odagnati sve ljubitelje mekanijeg, novonapadalog ili pak rastopljenog snijega da ipak pogledaju u neku drugu klasu, jer će u tim uvjetima SX pokazati svu svoju tromost i nestabilnost.

Brzine kojima je skiju potrebno voziti da bi dala maksimum i svojom fleksijom davala zavoje željenih radijusa, ne moraju biti velike. Upravo ta odmjerenost najviše je dojmila. Bilo da je riječ o laganoj carving vožnji na plavoj stazi, bilo da je riječ o bržoj vožnji, skija se gotovo podjednako dobro ponašala, dok su rubnici sasvim dobro podnosili testiranja u više različitih uvjeta.

Dojam je da skija daje puno, iako ne voli hupsere i mekan snijeg te slabije uređene staze, skija je za prosječnog rekreativca, koji već vlada carving tehnikom, vrlo dobra. Napredak na njoj će biti moguć, utrošak snage, iako u gornjim granicama za ovu klasu, bit će zadovoljavajuć, no za slabije rekreativce i pripadnice nježnijeg spola možda ne bi bilo loše pogledati koji od nižih modela, barem ih u novoj sezoni ima u izobilju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 296475
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr