OPREMA

»

SKIJE

17.09.2007.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic SL 12 (07/08)

Nova/stara skija iz Altemarkta. Atomicov jurišnik na kratke i brze zavoje nudi već viđene karakteristike. Ono što i dalje imponira je eksplozivnost, tvrdoća i držanje rubnika u izuzetno zahtjevnim okolnostima.

Testirani model: 165 cm, r = 12 m
Sidecut: 120x65x104
Dostupne visine: 150, 155, 160, 165 cm

SL 12 klasičan je pripadnik najviše klase skija, no s jednom iznimkom: Zaista nije za svakoga. Skija je jedna od najtežih i najtvrđih u klasi te traži dosta snažnu nogu i poprilično dobro znanje. SL voli brzinu, to je jasno na prvi pogled. Prilikom manjih brzina skija često zna djelovati tromo i pomalo nespretno, ali samo iz jednog razloga - traži gasa!

Pri većim brzinama Atomic pokazuje svu svoju ("zlu") ćud. Skija voli pokazati zube skijašima koji su navikli na modele koji "gledaju kroz prste". Kod SL-a toga nema. Svaku avanturu ili opuštanje na stazi SL će znati kazniti iznenadnim katapultiranjem na repove ili iznimno snažnim lovljenjem zavoja, čija brzina ulaska ponekad može biti iznenađujuća.

Dugi veleslalom zavoji nisu po volji ovog modela. Geometrija skije, potpomognuta karakteristikama, u dugim zavojima nam govori kako moramo dosta popuštati pritisak ne bi li skija napravila zavoj većeg radijusa. U tom slučaju ćemo morati izbjegavati ledene staze, jer na njima može biti neugodnih iznenađenja.

Dojam pomalo nervozne skije, sklone iznimno energičnim izlascima iz zavoja nikako nas ne napušta. SL će dobrim skijašima mamiti osmijeh na lice, jer će konstantno tražiti natjecateljsku vožnju, no koliko je to zaista moguće u većini "normalnih" uvjeta na stazi, to je pitanje.

Malo proširena geometrija skije zaslužna je za odlično svladavanje nakupina snijega i zadovoljavajuću vožnju kroz mekaniji snijeg iznad tvrde podloge, što je čest slučaj na skijalištima koja preferiraju izradu tvrde umjetne podloge.

Dizajn nije pretrpio veće zahvate. Crna, bijela i crvena boja i dalje karakteriziraju race klasu Atomicovih skija. Vezovi su i dalje iz kućne radinosti (Neox), s DIN skalom do 14, što će biti dovoljno za 90 % zahtjevnijih skijaša i isto toliko tipova terena. Ono što je i dalje glavna karakteristika je težina. Atomic je postao pravi sinonim za teške skije, koje istodobno nude odlične performanse te zavidno držanje na tvrdim podlogama. Tehnologije koje su primijenjene na ovoj skiji su već viđene. Tako ćemo ponovo susresti Dura edge tehnologiju obrade rubnika, novitet u protekloj sezoni Powerbridge, poseban sistem izrade vanjskog dijela skije nazvan Aerospeed itd.

SL 12 nikako ne bismo preporučili skijašima slabije konstitucije i tehnike koja je još u fazama razvoja. Ovu skiju uzet će skijaši koji dobro znaju svoje mogućnosti, skijaju brže, vole oštre i iznimno dinamične zavoje kratkog radijusa. Još jednom podsjećamo da su kondicija i snaga kvadricepsa, uz tehniku, najvažnije pretpostavke za uživanje na ovoj skiji, koja iako jako puno traži, nudi isto toliko, možda još i više. Kada jednom zaboravimo na ove opaske i kada napravimo prvi brzi carving zavoj, zaboravit ćemo na sve, a sigurnost koju će Atomic pružati pri brzini, bit će samo njemu svojstvena.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 24901
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr